2.9 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialCentru de Urgenţă pentru copiii părăsiţi în spitalele din Constanța

Centru de Urgenţă pentru copiii părăsiţi în spitalele din Constanța

Spitalul Clinic de Urgenţă din Constanţa va amenaja, în cadrul unităţii, începând cu 1 aprilie, un Centru de Intervenţie în Regim de Urgenţă, dedicat consilierii mamelor care sunt pe cale să-şi părăsească copiii.

Iniţiativa înfiinţării unui astfel de spaţiu este urmare a HG 1103 din 2014, prevedere care are drept grup-ţintă copiii părăsiţi în unităţile sanitare, în special în maternităţi şi în secţiile de Pediatrie. Acest serviciu este deschis în spital, în colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Poliţia Constanţa şi cu Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor. Convenţia între toate aceste instituţii a fost semnată ieri, la spitalul constănţean, de către reprezentanţii acestora.

În primele 24 de ore se caută familia cu ajutorul serviciului de Evidenţă a Populaţiei. Dacă familia nu poate fi identificată, atunci se întocmeşte un proces-verbal pentru copilul părăsit în secţie, iar în 48 de ore DGASPC are obligaţia de a dispune o măsură de protecţie specială. „Toţi copiii care sunt părăsiţi vor putea primi îngrijire de tip familial în timpul cel mai scurt cu putinţă. În cadrul spitalului ne-a fost pus la dispoziţie un spaţiu în care îşi va desfăşura activitatea acest Centru de Intervenţie în Regim de Urgenţă, centru care are sarcina de a consilia persoanele în risc să-şi abandoneze copiii, de a lua primele măsuri împreună cu personalul din spital în ceea ce priveşte găsirea unei soluţii prevăzute de lege pentru copilul respectiv”, a precizat directorul DGASPC, Petre Dinică.

Lege mai restrictivă

Asistentul social din unitatea sanitară va avea ca atribuţii să informeze imediat gravida, mama internată fără act de identitate, cu privire la obligaţia prezentării actului de identitate şi, după caz, a certificatului de naştere al copilului, în termen de 24 de ore. „Erau nenumărate cazuri când mamele veneau la spital şi nu-şi declarau identitatea. A devenit obligaţie ca asistentul să urmărească acest lucru şi să informeze gravida mamă cu privire la faptul că nu poate părăsi unitatea sanitară fără bilet de învoire semnat de medicul curant al copilului şi, după caz, semnat de medicul curant al mamei, sau fără biletul de externare. Ele lăsau copilul şi plecau. Acum, în momentul în care pleacă, conform legii este abandon şi intervine Poliţia. Legea a devenit mult mai restrictivă, mult mai clară şi structurată”, a explicat directorul spitalului constănţean, dr. Dănuţ Căpăţână, care a anunţat că o obligaţie a spitalului este şi fotografierea fiecărei mame constatate a fi cu risc social.

În prezent, în spital nu există nici un copil cu risc de părăsire. La nivelul DGASP sunt înregistrate 15 cazuri de copii fără identitate declarată. În ceea ce priveşte abandonul în judeţul Constanţa, sunt aproximativ 600 de cazuri existente în centrele de plasament, 435 de copii sunt plasaţi în asistenţă maternală, iar 1.100 de copii sunt în plasamente familiale, la rude sau alte persoane. 

Cele mai citite

Gigi Becali, afectat grav de un nou virus din China. „Am înțeles că nu prea e bine”

Starea de sănătate a lui Gigi Becali s-a agravat recent, iar patronul FCSB se confruntă cu simptome grave de răceală, provocate de un virus...

Superliga, lovită de criză financiară! Alte două cluburi din Liga 1 se confruntă cu dificultăți majore

Hermannstadt și Poli Iași traversează momente critice, adâncind instabilitatea financiară din fotbalul românesc. Probleme financiare grave la Hermannstadt și Poli Iași Începutul anului 2025 aduce vești...

Mario Rondon se retrage din fotbal! „E timpul”

Atacantul venezuelean, în vârstă de 38 de ani, și-a încheiat cariera profesionistă, după ce a câștigat șase trofee în România cu CFR Cluj și...
Ultima oră
Pe aceeași temă