3.6 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăSpecialCentralele termice din scolile bistritene vor functiona doar din primavara

Centralele termice din scolile bistritene vor functiona doar din primavara

Centralele termice pentru cele 10 scoli din municipiul Bistrita care depind de sistemul centralizat de termoficare si pentru instalarea carora s-au alocat 3,2 milioane de lei (32 de miliarde lei vechi) de la bugetul de stat vor deveni functionale abia de anul viitor, cel mai devreme din luna martie. Primarul orasului, Vasile Moldovan, a declarat ca banii alocati sunt insuficienti, motiv pentru care municipalitatea a mai cerut Ministerului Educatiei si Cercetarii suplimentarea sumei cu 500.000 RON (5 miliarde de lei vechi).
„In total am cerut 15 miliarde lei vechi si pentru unele lucrari de reparatii la instalatii, dar de 5 miliarde mai avem nevoie pentru lucrarile ce se vor realiza. Oricum, centralele nu se pot monta asa cu una cu doua. Iarna aceasta scolile vor primi caldura de la uzina termica. Din martie 2007, cel mai devreme, s-ar putea sa devina functionale si eventual sa primeasca apa calda”, a spus edilul.
Moldovan a mai afirmat ca nu i se pare dezonorant sa ceara bani in plus de la minister, cu toate ca de la bugetul de stat s-a alocat deja 90 la suta din suma de care are nevoie Primaria pentru montarea centralelor termice. „Daca putem obtine acesti bani, de ce sa nu-i obtinem? Ce daca dam bani de la bugetul local pentru Zilele Bistritei si alte manifestari de strada? Sunt si oameni interesati si de asa ceva. Nu pe toti ii intereseaza situatia din scoli”, a adaugat primarul, care a raspuns unei intrebari venita din partea unui jurnalist care a intrebat daca nu cumva municipalitatea forteaza mana autoritatilor de la Bucuresti in conditiile in care ar putea completa de la bugetul local banii alocati deja de la cel central.
Sute de elevi din trei unitati de invatamant care depind de sistemul centralizat de termoficare au iesit in strada in 30 octombrie si apoi la inceputul lunii noiembrie, nemultumiti de frigul din clase. Dupa doua suspendari succesive a cursurilor si trimiterea acasa a 9.500 de elevi, Primaria a reusit sa deblocheze situatia in care a ajuns datorita faptului ca administratia locala nu a achitat furnizorului de gaz, compania „E.ON”, suma de 60 de miliarde lei, reprezentand restante din iarna trecuta.
Consiliul Local a aprobat achitarea sumei de la bugetul local si central, insa contractul intre Directia de Termoficare Locala si „E.ON Gaz” nu a fost semnat inca. Centrala termica a orasului primeste, insa, gaze naturale in baza unui protocol semnat intre cele doua parti.
Primarul Vasile Moldovan a mai declarat ca municipalitatea a transmis o varianta de contract catre compania „E.ON” si asteapta ca ea sa fie acceptata de reprezentantii furnizorului de gaz.

Cele mai citite

Ucraina lovește un depozit de muniție al Rusiei, lângă Vovceansk

În ziua 1008 de război, Ucraina a distrus un depozit de muniție al Rusiei, situat lângă Vovceansk și a atacat cu drone o bază...

Protestele împotriva lui Călin Georgescu continuă. Ambasada SUA a reacționat la situația creată

Iau amploare protestele după intrarea în turul doi a lui Călin Georgescu. Mii de tineri au ieşit din nou în stradă, aseară, şi i-au...

Trump o nouă numire în echipa sa de la Casa Albă

Preşedintele ales al SUA, republicanul Donald Trump, l-a desemnat miercuri pe generalul în rezervă Keith Kellogg ca emisar al său pentru Ucraina şi Rusia,...
Ultima oră
Pe aceeași temă