17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialCentrale termice pentru persoanele sărace

Centrale termice pentru persoanele sărace

În timp ce Energomur, principalul furnizor de energie termică de la Târgu-Mureş, a anunţat că începe probele de presiune în instalaţia centralizată de termoficare, iar E.On Gaz a decis din nou întreruperea gazului către centralele societăţii de termoficare, târgumureşenii continuă să se debranşeze şi să îşi instaleze centrale termice. Viceprimarul Sandor Csegzi spune însă că sunt circa 2.000 de consumatori, majoritatea cazuri sociale, dar şi unităţi şcolare, care au ieşit din sistemul centralizat de termoficare fie pentru că Energomur a încetat să mai ofere agent termic în zonă din cauza pierderilor, fie din alte motive, dar acum nu au posibilitatea să îşi monteze centrale individuale. În aceste condiţii, Primăria Târgu-Mureş a început procedurile pentru achiziţionarea prin licitaţie publică a centralelor cu pricina care vor fi plătite în rate de oameni. Plata acestor centrale ar urma să se facă fie printr-un credit furnizor, fie direct de la bugetul local.

Aşteaptă „unda verde” de la Ministerul de Finanţe

„Pentru achiziţia şi punerea în funcţiune a 2.000 de centrale pentru aceste apartamente şi şcoli, să sperăm că procedura se va putea finaliza, că Ministerul de Finanţe va aproba acest credit furnizor şi vom putea începe lucrările. Dacă nu, varianta de rezervă să mergem chiar cu pierderile de rigoare, pe bugetul local, pentru că şcolile şi familiile cazuri sociale trebuie să aibă şi ele încălzire peste iarnă şi va trebui să găsim soluţii şi pentru acestea”, a declarat viceprimarul Sandor Csegzi (UDMR). Sistemul centralizat de termoficare de la Târgu-Mureş a fost împărţit pe zone de eficienţă, iar o serie de centrale urmează să fie administrate de un investitor străin către care au fost concesionate pe fondul crizei căldurii apărută ca urmare a datoriilor acumulate de societatea de termie către E.On Gaz şi către bugetul de stat. Viceprimarul Claudiu Maior (PDL) le-a dat asigurări târgumureşenilor care se debranşează că nu vor fi sancţionaţi şi a arătat că în momentul de faţă aceasta este singura soluţie viabilă.

Cele mai citite

Liga Națiunilor: Germania-Ungaria 5-0 Olanda-Bosnia-Herțegovina 5-2

Selecţionatele Germaniei şi Olandei au obţinut victorii la scor, sâmbătă, în primele lor meciuri din noua ediţie a Ligii Naţiunilor la fotbal. Germania a surclasat...
Ultima oră
Pe aceeași temă