3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialCentrale atomice de cartier

Centrale atomice de cartier

Romania ar putea fi prima tara din lume in care va fi instalata o microcentrala nucleara capabila sa furnizeze energie pentru 20.000 de locuinte, potrivit saptamanalului britanic The Observer, care il citeaza pe John Deal, directorul general al Hyperion, compania contractata pentru acest proiect. Potrivit lui Deal, centrala nucleara va avea dimensiunea unei "magazii pentru unelte de gradina" si va fi sigilata din fabricatie. Totodata, aceasta nu va avea piese detasabile si va fi imposibil de furat, fiind incastrata in beton si ingropata in pamant. In plus, "reactoarele nu contin material ce poate fi folosit in dezvoltarea armelor", a mai spus Deal. Centrala nucleara, care ar putea fi comercializata peste cinci ani, va costa aproximativ 25 de milioane de dolari. Astfel, la o comunitate de 10.000 de locuinte, investitia ar fi de 250 de dolari pentru fiecare camin, plus costul energiei, de 10 centi/watt.

Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) precizeaza insa ca nu a primit nici o solicitare pentru autorizarea centralei nucleare si ca nu stie nimic despre acest proiect, potrivit NewsIn, care citeaza reprezentantii autoritatii. CNCAN este autoritatea nationala in domeniul reglementarii, autorizarii si al controlului activitatilor nucleare, aflata sub coordonarea Guvernului Romaniei.
Expertii in energie romani sustin ca o astfel de sursa de energie nu este rentabila pentru o comunitate racordata la reteaua nationala de electricitate. "Este posibil ca aceasta energie sa fie de doua ori mai scumpa decat cea conventionala, fiind astfel nepractica pentru un cartier sau pentru un oras. Ar putea fi folosita mai degraba de o companie sau o societate privata", ne-a declarat Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE). El a mai spus ca aceasta tehnologie a fost folosita pana acum exclusiv in scopuri militare, insa utilizarea acesteia in scopuri civile este cat se poate de posibila.

Deal spune ca deja a primit primele comenzi ferme si va incepe productia in masa in decurs de cinci ani. El mai spune ca are mai mult de 100 de comenzi, majoritatea provenind din industria petroliera si de electricitate, dar compania tinteste si tarile in curs de dezvoltare si comunitatile izolate. Hyperion planuieste sa deschida trei uzine pentru a produce 4.000 de centrale intre 2013 si 2023. Primele comenzi ferme au venit de la TES, o companie ceha din domeniul infrastructurii, specializata in hidrocentrale si centrale electrice. "Au comandat sase unitati si s-au aratat interesati de inca 12. Avem acum o lista de asteptare de sase ani. Suntem in discutii cu dezvoltatori din Insulele Cayman, Panama si Bahamas", a adaugat directorul Hyperion.

Astfel de minicentrale sunt folosite de peste 50 de ani in scopuri militare, pe post de nucleu al submarinelor nucleare. Primul submarin dotat cu un astfel de reactor a fost USS Nautilus, lansat la apa in 1954 si scos din functiune aproape 30 de ani mai tarziu, pe 3 martie 1980.

 

Siguranta
» Gestionare complicata
Minicentralele nucleare nu constituie un pericol in cazul in care sunt gestionate de specialisti si sunt strict supravegheate, cu respectarea stricta a tuturor normelor de securitate nucleara, spune Constantinescu. "Acele norme insa nu sunt putine, numai manualul de siguranta nucleara fiind de 150-200 de pagini, deci ai nevoie de specialisti in energie nucleara", sustine expertul in energie.

Cele mai citite

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...

Cum îmi amintesc anul 2024

Un bal mascat într-un castel gotic, unde fiecare invitat poartă o mască eclatantă, dar pașii îi trădează nesiguranța. Este anul în care România a...

Criza politică și economică din România: Investitorii străini își retrag sprijinul

Instabilitatea politică generată de ascensiunea curentului suveranist și politicile impredictibile începe să aibă efecte serioase asupra economiei României. Deficitul bugetar în creștere și lipsa unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă