Unitatea 1 de la Cernavoda implineste, maine, zece ani de la inceperea exploatarii comerciale. Desi unii s-ar fi asteptat ca evenimentul sa fie sarbatorit cu surle si trambite, nu se va intampla chiar asa, dovada ca energia nucleara a inceput sa devina o constanta obisnuita a activitatii cotidiene.
Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda a pornit initial de la ideea lui Ceausescu de a obtine independenta energetica. Hidrocentralele si termocentralele nu mai erau de ajuns pentru a ajuta constructia societatii socialiste, astfel incat dictatorul a luat decizia implicarii in domeniul nuclear. Primele preocupari au pornit inca din anii '80, principala problema studiata fiind amplasamentul viitoarei centrale. Daca la inceput s-a vorbit despre locurile natale ale lui Ceausescu, drept destinatie, in final s-a ajuns la concluzia ca judetul Constanta reprezinta pozitia ideala pentru o astfel de constructie. Pe aici curge Dunarea, iar apa fluviului este folosita in procesul de racire.
Tehnologia canadiana vs tehnologia ruseasca
Initial, centrala de la Cernavoda ar fi trebuit sa aiba numai patru reactoare. Acestea sunt conforme tehnologiei CANDU 600-PHWR (abrevierea de la CANadian Deuterium Uranium 600-Pressurized Heavy Water Reactor), care utilizeaza apa grea drept moderator si agent de racire, combustibilul fiind uraniul natural. Fara indoiala, este o victorie a expertilor, care au reusit sa-l convinga pe dictator sa accepte tehnologia canadiana, considerata una dintre cele mai sigure din lume, in detrimentul celei de provenienta ruseasca, folosita in tarile-satelit ale Uniunii Sovietice. „Performantele” acesteia s-au facut resimtite in toata Europa dupa dezastrul de la Cernobil – cea mai neagra pata din istoria producerii energiei nucleare.
De ce cinci, si nu patru…
Desi planurile initiale cuprindeau numai patru reactoare, pe amplasamentul centralei nucleare au inceput, mai tarziu, si lucrarile de constructie a Unitatii 5. Surse bine informate din cadrul Societatii Nationale Nuclearelectrica au explicat povestea acestui reactor. Intr-una din bine cunoscutele vizite de lucru ale lui Ceausescu si ale consoartei sale, acesta a vrut sa survoleze santierul de la Cernavoda la bordul unui elicopter. Dupa o prima vedere de ansamblu, acesta a dat verdictul: sa se mai construiasca un reactor, pe langa cele patru aflate in proiect. Motivul? Pentru ca exista spatiu. Specialistii fie nu au avut curajul sa-l contrazica, fie nu au reusit, cert este faptul ca in scurt timp au inceput lucrarile si la Unitatea 5. Aceasta este vizibil decalata de primele patru, fiind amplasata in afara platoului initial, la o altitudine mai mica. De altfel, U5 a iesit din planurile actualului operator al CNE, care recunoaste ca nu reprezinta nimic altceva decat dorinta de grandoare a unui dictator comunist. Banii care s-au folosit pana acum acolo s-au dus pe apa sambetei.
Bilant
Statisticile pentru primii noua ani de functionare demonstreaza ca Unitatea 1 este unul dintre cei mai importanti furnizori de energie din Sistemul Energetic National, asigurand aproximativ 10% din necesarul Romaniei. Intre 1997 si 2005, U1 a livrat, in medie, aproximativ cinci milioane de MWh anual. Potrivit SNN, pana la sfarsitul anului 2006, cantitatea totala de electricitate livrata in reteaua nationala se va ridica la 53.934.218 MWh. De asemenea, in perioada respectiva, U1 a asigurat si 542.686 gigacalorii pentru incalzirea consumatorilor de pe platforma industriala a centralei si a orasului Cernavoda (circa jumatate din necesar), la pretul specific cel mai scazut la nivel national si fara ca puterea electrica nominala a turboagregatului sa fie afectata.
O preocupare constanta a fost siguranta in exploatare. In tot acest rastimp, U1 a raportat un sigur eveniment catalogat pe treapta a doua conform INES (International Nuclear Event Scale – Scala internationala a evenimentelor nucleare), ceea ce constituie, un „incident” – scala cuprinde sapte trepte.
O echipa
Directorul general al Societatii Nationale Nuclearelectrica, Teodor Chirica, a declarat, cu ocazia acestei aniversari, ca SNN, operatorul centralei, este un partener respectat in energetica romaneasca, dar si un participant apreciat pe plan extern, referindu-se la prestatiile societatii in cadrul Agentiei Internationale pentru Energia Atomica, Asociatiei Mondiale a Operatorilor Nucleari, Forumului Atomic European sau Organizatiei Proprietarilor de centrale CANDU.
„Am ajuns aici prin efortul si devotamentul cu care ati exploatat si intretinut in siguranta Unitatea 1, prin excelenta calitate a combustibilului nuclear fabricat la Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitesti, dar si prin efortul de a finaliza Unitatea 2, activitate la care personalul Unitatii 1 are o contributie deosebita in procesul de punere in functiune si, ulterior, de operare a ambelor unitati”, le-a transmis acesta angajatilor Unitatii 1. Teodor Chirica a reafirmat preocuparile statului si ale SNN de a continua si finaliza lucrarile la Unitatile 3 si 4, fapt care va face din SNN un jucator regional in piata de electricitate sud-est europeana.
Stiati ca…?
– Un fascicul de combustibil nuclear este echivalent cu 1.110 tone de huila energetica, 470 tone combustibil conventional, 2.220 tone carbune brut, 317 tone pacura.
– La 15 septembrie 2005, Fabrica de Combustibil Nuclear Pitesti a produs fasciculul de combustibil nuclear cu numarul 50.000. Intreaga productie de pana la acea data ingloba circa 1.100 tone uraniu si energia produsa de acesta ar fi echivalenta cu cea din 111 milioane tone lignit sau 16 milioane tone pacura.
– Pentru a produce o cantitate de energie echivalenta cu cea realizata anual de Unitatea 1, o centrala termoelectrica consuma aproximativ sase milioane tone de lignit indigen. Prin arderea acestuia se evacueaza in mediul ambiant circa 1.500.000 tone de cenusa, din care 20.000 tone cenusa zburatoare, patru milioane tone de CO2 si cantitati semnificative de SO2 si NO2.
– Unitatea 1 a obtinut un factor de capacitate mediu de 87,43%, aceasta performanta situand CNE Cernavoda pe locul al patrulea din cele 39 de unitati nucleare de tip similar. Pentru anul 2006 se preconizeaza un factor de utilizare a puterii instalate de 91,20%, obtinandu-se astfel un nou record.
– Pana in prezent nici o centrala nucleara de tip CANDU nu s-a confruntat cu evenimente sau situatii care sa puna in pericol siguranta si sanatatea populatiei.