SRI a dezvaluit in premiera modul de constituire si intentiile unui grup de teroristi Al-Qaeda.
Membrii grupului format la Iasi incepand cu anul 2003 au fost expulzati din Romania la inceputul acestui an, dupa ce SRI a sesizat Parchetul ICCJ. Reprezentantii SRI sustin ca liderul celulei a fost cetateanul saudit Musaab Mujalli Ahmed. Acesta a participat in anul 1994 la un stagiu de pregatire in Afganistan, intr-o tabara a Al-Qaeda. Anterior stagiului de pregatire, Musaab a parasit Arabia Saudita pe traseul Bahrein – Iran – Pakistan – Afganistan. S-a inrolat apoi in Jihadul din Afganistan. Grupul radical islamic de la Iasi a fost structurat pe modelul unei celule tip Al-Qaeda. Avea ca misiune stabilirea de legaturi cu structuri afiliate Al-Qaeda din alte tari, cum ar fi reteaua lui Abu Musaab Al Zarqawi. Functionarea celulei se realiza pe baze compartimentate. „La constituire, toti membrii grupului au depus un juramant de credinta fata de Musaab Mujalli Ahmed, prin care se angajau sa pastreze secretul activitatilor derulate in cadrul celulei si sa nu tradeze, sub pedeapsa mortii, autoritatilor (serviciilor de informatii) in cazul retinerii”, precizeaza SRI. Membrii grupului erau instruiti si in tehnici de rezistenta la interogatorii, tortura sau eventuale presiuni ale serviciilor de informatii.
Teroristi ca la carte
Pentru instruire, membrii grupului radical islamic aveau la dispozitie o caseta video prezentand scene din Jihadul din Afganistan si un manual de pregatire operationala si contrainformativa al Al-Qaeda. Au mai fost descoperite un CD continand fotografii ale unor baze americane din Arabia Saudita, filme de propaganda ale Jihadului din Afganistan, Cecenia si Irak, casete audio cu predici ale unor imami sauditi, precum si CD-uri continand scenele unor actiuni teroriste derulate in Afganistan si Cecenia. De asemenea, a fost descoperita o schita a unui dispozitiv exploziv si manualul aferent de construire si utilizare, sustine SRI. Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost sesizat ca urmare a interceptarii unor mesaje SMS trimise intre membrii celulei. S-a mai descoperit testamentul olograf al unuia dintre membri, redactat dupa modelul martirilor. Parchetul de pe langa ICCJ a decis expulzarea din Romania a membrilor grupului.
Spalare de bani
Tot la Iasi in 5 februarie, procurorii au capturat sapte cetateni arabi care ar fi avut legaturi cu reteaua terorista Al-Qaeda. Au fost acuzati de infractiuni economice, in legatura cu spalarea unor sume importante de bani. Doi cetateni sirieni, patroni ai unei firme din Iasi, au fost suspectati de spalarea a 88 de miliarde de lei si de transferul a catorva milioane de euro in strainatate, posibil spre o banca ce ar fi aflata sub controlul familiei Ben Laden. Ministerul Public informa ca, in intervalul ianuarie 2003-decembrie 2004, Ammar si Hassan Nannaa (actionari majoritari la SC Terom SA Iasi) ar fi incheiat mai multe contracte defavorizante pentru firma, cauzand un prejudiciu de 88 de miliarde de lei. Anchetatorii au mai stabilit ca, in perioada martie-august 2003, Hassan Nannaa ar fi transferat in strainatate, cu ajutorul unor functionari ai Bancii Internationale Romane (Sucursala Mosilor) si prin folosirea unor firme-fantoma, 23 de milioane de dolari si doua milioane de euro. Ammar Nannaa a fost dat in urmarire generala si internationala. Atat pe numele lui, cat si pe al celuilalt cetatean strain au fost emise mandate de arestare preventiva.