18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialCele trei „păcate" ale cuplului Dragomir-Sandu

Cele trei „păcate” ale cuplului Dragomir-Sandu

Cel puţin trei acuzaţii penale planează asupra conducătorilor fotbalului românesc: licenţierea frauduloasă a unei echipe, nelicenţierea alteia şi încasarea unui comision ilegal din televizarea meciurilor de fotbal. Pe lângă acuzaţiile procurorilor, Mitică Dragomir poate fi suspectat şi că ar fi încasat şpagă mascată prin vânzarea unor case.

Şefii fotbalului românesc au început din nou să dea cu subsemnatul la DNA, după ce în urmă cu doi ani au ajuns după gratii mai mulţi arbitri de top.

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, a fost audiat ieri de procurorii anticorupţie într-un dosar în care aceştia verifică mai multe posibile fraude: modul în care a primită licenţă Universitatea Craiova în 2009, în condiţiile în care clubul era dator la bugetul de stat şi faţă de unii jucători, legalitatea deciziei comisiei FRF prin care Poli Timişoara nu a mai primit licenţa de liga I pentru următorul sezon, dar şi eventuala încasare a unui comision de către preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, din banii care ar urma să ajungă la cluburi din televizarea meciurilor de fotbal. Potrivit unor surse judiciare, ancheta DNA se află într-o fază preliminară şi are la bază inclusiv ultimele declaraţii făcute de conducătorii unor cluburi din prima ligă în frunte cu patronul Steaua, Gigi Becali.

Până în prezent a mai fost audiat preşedintele Comisiei Centrale de Arbitri, Vasile Avram.  Potrivit surselor RL, unul din lucrurile verificate de procurori este declaraţia făcută de preşedintele FRF, Mircea Sandu. Înainte de a fi chemat la DNA, Sandu a spus că ar fi auzit că patronul echipei Poli Timişoara, Marian Iancu, ar fi fost pregătit să dea şpagă la Liga Profesionistă 1,5 milioane euro şi alţi 500.000 euro la arbitri pentru ca echipa de pe Bega să câştige campionatul. O altă declaraţie care a intrat în atenţia anchetatorilor îi aparţine lui Gigi Becali. Acesta ar fi auzit că şefului arbitrilor, Vasile Avram, i s-a cerut să sprijine o anumită echipă de fotbal, sugerând că ar fi vorba de Poli Timişoara. Becali fusese şi el convocat pentru ziua de ieri la DNA, dar nu s-a prezentat. Zilele următoare este aşteptat şi preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir.

Şeful FRF o dă la întors, dar vine şi cu noutăţi

Ca mai toate personajele din fotbalul românesc care nu se zgârcesc la declaraţii publice, dar când ajung în faţa procurorilor nu mai recunosc nimic, Mircea Sandu  şi-a nuanţat considerabil afirmaţia care iniţial a fost extrem de directă. „Am aflat aceste detalii de la un ziarist care vorbea cu nişte colegi. S-a întâmplat cu trei-patru ani în urmă, nu are legătură cu ce a spus Becali sau cu domnul Avram. Eu unul nu pot să iau nici o măsură pentru că nu am probe. Am discutat cu procurorii şi despre presiunea la care a fost supus de-a lungul timpului Viorel Duru, atât cu licenţierea Craiovei de acum câţiva ani, dar şi în legătură cu Timişoara şi Bihorul de acum. Vedem la TAS, săptămâna viitoare. Duru şi avocaţii vor merge acolo să susţină cauza neacordării licenţei”, a declarat şeful FRF la ieşirea din DNA.

Ca element de noutate, Mircea Sandu a mai adăugat că înaintea şedinţei Comitetului Executiv al FRF în care s-a decis definitiv soarta lui Poli Timişoara, s-a întâlnit cu patronul echipei, Marian Iancu, la solicitarea acestuia din urmă, la Geneva. Acolo, spune indirect Sandu, Marian Iancu ar fi încercat să-l convingă pe şeful FRF să ia o decizie în favoarea Poli. 

Şeful LPF: „Dacă vând o vilă la orice preşedinte de club care e problema?”

Ancheta penală de la vârful fotbalului românesc survine în contextul apariţiei în presă a unor informaţii despre legături dubioase între preşedinţii de cluburi şi şeful Ligii, Dumitru Dragomir.

Presa a speculat de exemplu că tranzacţia dintre Dumitru Dragomir şi Arpad Paszkany, patronul CFR, ar fi fost de fapt o şpagă mascată pentru câştigarea Ligii I la fotbal. Patronul CFR Cluj ar fi plătit în 2009 aproximativ 400.000 de euro pentru o casă în complexul rezidenţial din Pipera, lângă Bucureşti, deţinut de Dumitru Dragomir. Tot în acel an, echipa clujeană a câştigat atât campionatul, cât şi Cupa României. „Eu nici nu îl cunosc pe Arpad Paszkany, n-am dat mâna cu el de când sunt preşedintele Ligii. Nu e adevărat nimic”, ne-a declarat Dragomir.

El a afirmat că ieri a dat în judecată cotidianul Libertatea (care a publicat informaţia). Interesant este că tabloidul a vehiculat aceeaşi informaţie privind o posibilă şpagă ascunsă sub forma unei tranzacţii imobiliare şi în urmă cu un an. Atunci, ziarul a scris că fotoreporterii săi l-au surprins pe Arpad Paszkany ieşind dintr-o casă a lui Dumitru Dragomir. De ce nu a reacţionat şeful LPF atunci? Acesta spune că nu a citit articolul. „Nu am ştiut că au scris asta atunci. Am citit abia ieri şi azi am deschis acţiune în instanţă”, a menţionat preşedintele LPF.

Casele, îngrămădite ca pe sârmă

Complexul rezidenţial al lui Dumitru Dragomir e situat chiar la intrarea în Pipera, cartierul bucureştean în care are casă şi Gigi Becali. Vilele preşedintelui LPF sunt înşiruite pe o stradă scurtă şi arată toate la fel, colorate în cărămiziu. Casele sunt de fapt în sistem duplex şi fiecăruia dintre proprietari îi revine o suprafaţă de grădină.

Interesant este însă că majoritatea imobilelor nu par a fi locuite. Balcoanele acestora au căpătat igrasie, acoperişurilor le-au căzut scânduri. Un muncitor
ne-a confirmat că vilele sunt construite de Dumitru Dragomir, dar a nu putut spune dacă acolo locuieşte vreo persoană din fotbal. „Noi sun-tem doar chiriaşi aici, administratorul este acelaşi cu cel de la hotelul Cristal Palace”, ne-a explicat un locatar. Hotelul aparţine tot familiei lui Dumitru Dragomir.

„Trebuia 2 milioane de euro, să fie şpagă”

Preşedintele LPF a negat că familia sa i-ar fi vândut o casă şi lui Marian Iancu de la FC Timişoara, un al doilea finanţator din fotbal despre care se speculează că l-ar fi mituit astfel pe şeful Ligii. „Nici domnia sa nu a cumpărat de la mine. Şi oricum, eu nu înţeleg un lucru: ce fel de şpagă ar fi asta dacă eu le dau la schimb o casă. Păi casele mele sunt vile de 400 de metri pătraţi. Trebuia să îmi dea două milioane de euro pe o casă, ca să fie şpagă, nu 400-500.000 de euro. Măcar să fi fost adevărat”, a precizat Dumitru Dragomir. „Oricum, dacă vând eu câte o vilă la orice preşedinte din campionat nu văd ce e în neregulă”, a încheiat preşedintele Ligii.

Arpad Paszkany a negat la rândul său pentru Prosport că ar fi cumpărat o casă de la şeful Ligii de fotbal. Marian Iancu nu a putut fi contactat. 

Cazuri celebre

În 2008 procurorii DNA trimiteau în instanţă dosarul în care opt conducători de cluburi, începând cu George Copos şi Cristi Borcea de la Dinamo, dar şi impresarii Ioan Becali şi Gheorghe Popescu, erau acuzaţi pentru fraude în transferul a 12 fotbalişti români la echipe din străinătate. Procurorii susţin că marea majoritate a banilor nu au intrat în contul cluburilor.

Tot în 2008, Gigi Becali şi antrenorul echipei naţionale, Victor Piţurcă, au fost implicaţi într-un alt dosar penal. Becali, pentru că a încercat să ofere bani echipei U. Cluj pentru a nu pierde meciul cu CFR Cluj, iar Piţurcă pentru că l-a ajutat pe Becali să ascundă această faptă.

În aprilie 2009 arestarea patronului echipei FC Argeş, Cornel Penescu aducea cu sine cel mai puternic scandal de corupţie. După Penescu, au ajuns după gratii alţi câţiva arbitri de fotbal acuzaţi că au luat şpagă în meciurile din Liga 1.  

Toate dosarele se află pe rolul instanţelor de judecată.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă