Pentru persoanele sportive se recomandă o doză zilnică de aproximativ 1 g de proteine per 1 kg greutate corporală. Proteinele sunt substanțe organice responsabile pentru funcții multiple din organismul nostru, inclusiv reconstrucția țesuturilor, a celulelor și a masei musculare. Toată lumea are nevoie de proteine în dietă, însă dacă faceți sport e bine să măriți consumul.
Proteinele sunt deosebit de importante mai ales după ce faceți sport, deoarece musculatura trebuie să se recupereze și să crească. Dacă faceți sport aproximativ 30 de minute, se recomandă o porție de 15-25 de grame de proteine.
Proteinele sunt alcătuite dintr-o colecție de 20 de aminoacizi, iar dintre aceștia opt sunt clasificați ca fiind „esențiali“ și trebuie să îi obținem din alimente, în timp ce restul sunt clasificați drept „non – esențiali“ și pot fi produși în interiorul corpului nostru. Proteinele de calitate superioară, cum ar fi ouăle și carnea, oferă o gamă mai largă de aminoacizi, fiind astfel considerate mai valoroase, mai ales dacă faceți exerciții fizice.
Ouăle sunt o sursă foarte bună de proteine de calitate. Un singur ou conține aproximativ 6 grame de proteine care au toți cei 20 de aminoacizi. Prin urmare, o omletă este un mod bun de a vă începe ziua. Lactatele sunt o sursă bogată nu doar în calciu, ci și în proteine. Astfel că un pahar cu lapte sau, de ce nu, o ciocolată cu lapte, mai ales după antrenament, sunt recomandate pentru recuperarea tonusului. De asemenea, iaurtul, o combinație de cazeină și proteine de zer, este un aliment recomandat celor care practică sportul, chiar și persoanelor sensibile la lactoză, deoarece cea mai mare parte din aceasta a fost îndepărtată. De asemenea, peștele, fructele de mare sau nucile sunt nu doar alimente cu conținut scăzut de grăsimi, ci și cu sursă mare de proteine.