4.7 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialCele 28 de minciuni ale ministrului Liviu Pop

Cele 28 de minciuni ale ministrului Liviu Pop

Ministrul Educației a anunțat, triumfalist, că a recuperat întârzierile din domeniul Educației care i-au fost fatale predecesorului său. O analiză punctuală arată că Pop nu a reparat aproape nimic din dezastru lăsat de Pavel Năstase.

Pentru a-l putea îndepărta Sorin Gridneanu, liderul PSD, Liviu Dragnea și Marius Vâlcov au făcut o analiză a modului în care fostul executiv a pus în aplicare. Fostul ministru al Educației, Păavel Năstase, avea de îndeplinit, în primul trimestru al anul 2017, un număr de 28 de măsuri. Potrivit analziei, ar fi fost îndeplinită una singură, opt au fost parțial îndeplinite parțial, iar de 19 au fost complet ratate.

Consolidarea înseamnă restrângere

Crezând că nu verifică nimeni ceea ce declară, la finalul săptămânii trecute Liviu Pop a precizat că toate întârzierile cauzate de Guvernul Sorin Grindeanu au fost recuperate. „Având în vedere că toate punctele din programul de guvernare care au fost întârziate pe zona de Educaţie le-am adus la zi alături de colegii mei din minister, nu am decât o singură restanţă din cele 28 de puncte din programul de guvernare. Eu cred că din punct de vedere guvernamental mi-am făcut datoria“, a spus Pop, prezent la Comisia de învăţământ de la Cameră. 

O minciună uluitorare. Majoritatea covârșitoare a celor 28 de măsuri care i-au fost imputate lui Pavel Năstase au rămas nerezolvate și în mandatul lui Liviu Pop. 

Măsura: „modificarea Legii Educației și elaborarea Legii manualului pentru învățământul preuniversitar“ a rămas restantă și în mandatul lui Pop. Legea educației a fost anunțată de Pop pentru anul viitor, deși în programul de guvernare este programată pentru 1 ianuarie 2018. 

Pop nu a îndeplinit alte două măsuri care i-au fost imputate predecesorului său. Este vorba de „Consolidarea programelor de educație și burselor oferite etnicilor români din străinătate și diaspora”. În Ucraina lucrurile s-au înrăutățit după intrarea în vigoare a noii Legi a Educației. 

Cât despre măsura „Programe de calificare în vederea angajării celor care nu au promovat bacalaureatul”, același eșec.

Internaționalizarea educației

Ar fi extraordinar dacă ministrul Pop ne-ar explica modul în care a pus în practică o altă măsură pe care Dragnea a imputat-o Executivului Grindeanu: „Sprijinirea elevilor români din străinătate, pentru reintegrarea facilă la întoarcerea în țară“. Un studiu recent arată că unu din doi români ar vrea să se întoarcă acasă dacă ar găsi facilități pentru deschiderea unei afaceri. Ultimele măsuri economice dau frisoane și firmelor care, deja, activează în România. 

Liviu Pop nu a făcut nimic pentru a implementa: „încurajarea internaționalizării universităților românești“. Măsura se află în Programul de guvernare PSD pe primul semestru 2017. Și reprezintă un eșec pentru Liviu Pop.  

Investiții în computere care nu merg

Prin declarația dată la finalul săptămânii trecute, Liviu Pop susține și că a bifat o altă măsură: „politici educaționale extrașcolare și extracurriculare precum educație civică, artistică, rutieră, ecologică“. Pop a făcut doar un manual de Dirigenție, sacrificând exact ora unde se puteau desfășura activitățile de mai sus.

„Dezvoltarea învățământului profesional“ a rămas o vorbă în vânt și o cerință a mediului economic și de afaceri. 

Pop încearcă să ne convingă că a rezolvat alte două măsuri imputate Executivului Grindeanu: „Conectarea tuturor școlilor la Internet prin conexiuni de mare viteză“ și „modernizarea procesului de predare cu tehnologiile informațiilor și comunicării“. Două minciuni demontate de un studiu recent care arată că: un sfert din unităţile școlare dispun de câte un computer pentru fiecare clasă medie de elevi, iar aproape jumătate din unităţi dispun de două computere pe clasă. 

Lista cu cele 28 de măsuri pe care Pop se laudă, în fals, că le-a îndeplinit se regăsesc pe Internet în „Raportul de evaluare a Guvernului Grindeanu pe primul semestru”. Printre ele: „Sprijin pentru creșterea nou-născuților, prin integrarea acestora în creșe” sau „Programe de dezvoltare și formare a tuturor copiilor, de la naștere, până la majorat”. De curând, PSD a respins propunerea liberală de creștere la 200 de lei a alocației pentru copii.   

Esec. Școala a început, manualele nu au venit

În analiza făcută fostului guvern de Liviu Dragnea se menționa ca măsură parțial îndeplinită: “Reforma curiculară și înnoirea tuturor manualelor, disponibile în print și digital”. Liviu Pop a reușit să o retrogradeze la măsură neîndeplinită dat fiind că elevii de clasa a V-a nu au avut manuale noi la începutul școlii.

Ei învață după o invenție a lui Liviu Pop: manualul unic cu de toate (materiile). În aceeași conferință de presă, Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, a arătat că «manualele pentru clasa a V-a chiar alaltăieri am semnat un lot pentru cele care au fost finalizate în contestaţii, astăzi am primit informaţia că şi pentru manualul de Matematică s-a finalizat contestaţia, nu s-a acceptat în sensul acesta.

Urmează ca mâine sau poimâine să semnăm acordul, urmând ca într-o săptămână elevii, profesorii să opteze. Mă refer la elevii din clasa a V-a şi profesorii care predau. În maxim 20 – 25 de zile să ajungă manualele conform contractului în unităţile şcolare. Până atunci există compendiul în care toţi elevii au suportul de curs pentru orele din primele opt săptămâni». Școala a început de aproape o lună.

Reacție. Soldatul partidului

Printre cele 28 de măsuri pe care Liviu Pop se laudă că le-a îndeplinit se regăsește și: „Program național de investiții în cluburile sportive școlare, universitare, Palatele Copiilor și Casele de Cultură Studențești“. Nu doar că așa ceva nu există, dar ministrul Pop nu a avut niciun comentariu de făcut atunci când Executivul a decis că banii publici pot fi folosiți de administrațiile locale pentru a sponsoriza echipe profesioniste de fotbal. Strategia PSD este clară: milioane pentru sportul profesionist și nimic pentru sportul de masă.

 

Consultă ziarul integral în format .PDF AICI

Cele mai citite

Zelenski: „Imprevizibilitatea lui Trump ar putea ajuta la oprirea războiului din Ucraina”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat optimismul cu privire la rolul pe care Donald Trump, viitorul președinte al SUA, îl poate juca în încheierea...

Calendar fiscal pentru ianuarie 2025: Termene importante pentru contribuabili

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat lista termenelor pentru depunerea declarațiilor fiscale în luna ianuarie 2025. Calendarul cuprinde repere esențiale pentru firme...

ROBOR la 3 luni deschide anul 2025 la 5,92%: Stabilitate față de finalul anului trecut

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019, își menține nivelul de 5,92%...
Ultima oră
Pe aceeași temă