Cum ar fi Istanbulul făra Grand Bazar, Sfânta Sofia sau palatul Topkapi? Probabil un oraş la malul mării ca toate altele. Sau poate nu. Convingeţi-vă singuri cu o vizită în partea asiatică a oraşului de pe Bosfor.
Cine merge în partea asiatică? În general turiştii nu se înghesuie, aşa că partea mai ordonată şi mai curată a Istanbulului este cunoscută mai ales oamenilor de afaceri sau suporterilor străini ai echipei Fenerbahce. Şi ca să fim sinceri, nimeni nu s-a gândit să promoveze sau să povestească despre atracţiile care ar exista aici. La o privire „din avion”, Istanbulul asiatic este doar o colecţie nesfârşită de cartiere cu blocuri înalte, unde locuieşte aproape jumătate din populaţia marelui oraş. Însă printre ele se ascund locuri atât de frumoase, încât merită excursia de jumătate de oră cu ferryboatul sau chiar o noapte-două petrecute acolo. Recomandări? Sunt două principale: cartierele Uskudar şi Kadikoy. Arhitectură otomană, străzi cu baruri, cafenele şi restaurante, pieţe tradiţionale şi multe magazine plus parcuri şi locuri de promenadă: nu e de mirare că atât de mulţi turci aleg să se stabilească aici. Nu este un loc aranjat pentru turişti şi aceasta ar putea fi atracţia principală. Majoritatea vilelor de pe malul Bosforului sunt încă locuite şi nu transformate în muzee, berea din baruri are preţuri ca pentru localnici, iar restaurantele servesc specialităţi autentice, nu surogate însăilate la preţuri exorbitante. Viaţa curge mai domol aici.
Ce e de văzut? În primul rând palatul Beylerbeyi, pe malul Bosforului, celebru pentru toaleta de la etajul al doilea, ce are o fereastră imensă înspre Bosfor: se spune că este toaleta cu cea mai frumoasă privelişte din lume. De pe geamul respectiv se vede şi Turnul Fecioarei, o insulă în Bosfor, aproape de malul asiatic ce găzduieşte o fortăreaţă cu o legendă interesantă: se spune că a fost construită de un sultan pentru fiica sa căreia i se prevestise că va muri muşcată de un şarpe. Deşi a izolat-o în fortăreaţa de pe insulă fata a murit cum i s-a prezis: un şarpe a ajuns până pe insulă într-un coş cu fructe. Nu rataţi nici staţia de tren Haydarpasa, principalul punct de plecare şi sosire dinspre Orient: construită în stil european.
Alte atracţii mai puţin istorice sau cu aer de legendă sunt plajele, precum cea de la Caddebostan sau cele din Insulele Prinţilor – ce aparţin geografic tot de partea asiatică a oraşului şi, bineînţeles, magazinele. Cele mai multe şi mai mari sunt pe Bagdat Avenue – principala arteră comercială din partea asiatică. Şi un pont: reducerile de sezon încep în iulie.
Poate fi acesta adevăratul Istanbul? Cu siguranţă nu. Însa e un loc bun şi liniştit de a petrece câteva zile în oraşul de pe două continente la preţuri omeneşti.