21.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialCel putin un loc intre primii 6

Cel putin un loc intre primii 6

» Pana la festivitatea de deschidere a editiei din acest an a Jocurilor Olimpice de iarna programate la Vancouver, in Canada, in perioada 12-28 februarie, au mai ramas doar cateva zile si inca nu se cunoaste componenta exacta a echipei care va reprezenta Romania la marea competitie.

Momentan au fost confirmati 32 de sportivi, 15 baieti si 17 fete, alaturi de acestia fiind acceptati cel mult 31 de oficiali. Incertitudinea vizavi de numarul si chiar numele performerilor nostri care vor concura la JO va persista pana pe 1-2 februarie, cand la Vancouver va avea loc sedinta de inregistrare efectiva a listelor cu sportivi, in cadrul careia listele intocmite de Comitetul Olimpic si Sportiv Roman vor fi confruntate cu cele trimise de forurile internationale de specialitate.

"Comitetul Olimpic si Sportiv Roman i-a luat in calcul pe toti sportivii cu sanse reale sa fie la Jocurile Olimpice de la Vancouver", ne-a declarat Alexandru Epuran, seful de misiune al reprezentativei Romaniei care va participa la JO. "Din pacate, din cauza sistemului mai aparte de calificare, inca  nu putem oferi nici numarul exact al sportivilor si antrenorilor care vor face deplasarea si nici numele acestora. De pilda, la schi, potrivit regulamentului, se comunica numarul de sportivi calificati pe baza baremurilor realizate, neexistand insa nici o  precizare vizavi de obligativitatea de a  participa cei mai bine clasati sportivi. Este evident insa ca, cel putin la noi,  vor merge cei mai valorosi schiori. La patinaj viteza, de asemenea exista riscul de modificare a baremurilor in ultimul moment. Asa s-a intamplat la precedenta editie a JO, cand, din cauza ca obtinusera accesul prea multi patinatori, baremurile au fost modificate cu cateva ore inainte de inscrierile participantilor la intrecerile olimpice".

La bob sanie, certitudini si frustrari
La cateva discipline exista insa certitudini vizavi de numele participantilor. La sanie, opt sportivi romani vor participa in trei probe: simplu masculin si feminin si dublu masculin.  La simplu fete s-au calificat surorile Raluca si Violeta Stramaturaru, la simplu baieti – Valentin Cretu, iar la dublu baieti – perechile Cosmin Chetroiu – Ionut Taran si Paul Ifrim – Andrei Anghel. La bob masculin, au obtinut calificarea bobul de patru, for-mat din Nicolae Istrate (pilot), Danut Dovalciuc, Ionut Andrei si Florin Craciun, care  a castigat medalia de aur la editia de anul trecut a Cupei Americii, si dublul format din Istrate si Craciun. Din pacate, cele doua echipaje vor merge fara nici o rezerva, deoarece numarul maxim de boberi acceptat de organizatori era de cinci, dar  numai in conditiile in care ar fi existat doi piloti. La fete s-a calificat dublul care o are ca pilot pe Carmen Radenovici. Cealalta componenta se va decide cu putin inainte de plecarea spre  Vancouver, intre Alina Savin si Maria Dragan. "Ne pare rau ca nu putem sa le luam pe amandoua. Chiar daca au muncit la fel de mult si va fi frustrant pentru toata lumea, inainte de plecarea spre Canada va trebui sa o alegem pe cea care va mai in forma la acel moment", a spus cu parere de rau Ioan Duminicel, secretarul general al Federatiei Romane de Bob Sanie. La skeleton, in momentul de fata, exista doar o singura sportiva calificata la JO de la Vancouver – Maria Mazilu. Romania si-ar putea pierde "biletele" pentru JO daca in cele doua etape de Cupa Mondiala ramase pana la startul competitiei olimpice adversarele ar putea realiza punctaj mai bun.

Patinajul, un calificat si multe semne de intrebare
La patinaj singura certitudine este calificarea lui Zoltan Kelemen in proba de patinaj artistic. Chiar daca nu vede decat cu un ochi, sportivul a primit acceptul de participare din partea Institutului National de Medicina Sportiva, si va reprezenta Romania in probele individuale. La patinaj viteza, la 1.000 si 3.000 m, a realizat baremul de timp Daniela Dumitru, iar Marius Paraschivoiu si Ion Marian s-au incadrat in limitele impuse la 1.000 m, respectiv 5.000 m. Cei trei vor sta insa cu emotii pana in ultima clipa, pentru ca forul international de specialitate ar putea schimba in ultimul moment valoarea baremurilor. Alti doi patinatori mai pot spera la obtinerea biletelor pentru  JO: Daniela Olteanu isi va putea realiza baremul in cadrul Campionatelor Europene din Norvegia, iar Valentin Anghel la Tofeul Sparkasse din Italia. La short-track, Katalin Kristo este a saptea rezerva si va afla abia la inceputul saptamanii viitoare de la Uniunea Internationala de Patinaj daca va putea participa la JO.

Doar numere la schi
La schi, conducerea COSR inca mai asteapta confirmari pentru a intocmi lista cu participanti. In momentul de fata se stie ca la schi alpin vor participa doi baieti si o fata, gratie performatelor reusite de Edith Miklos, Ioan Nan si Dragos Stanciu, iar la cross-country un baiat si doua fete. La sarituri cu schiurile, chiar daca doi saritori, Szilvester Kozma (17 ani) si Remus Tudor (16 ani), au obtinut rezultate excelente in Cupa Mondiala, potrivit carora ar trebui sa aiba asigurata participarea la JO de la Vancouver, federatia internationala de specialitate inca nu a trimis nicio confirmare oficiala in acest sens. La  schi fond vom fi reprezentati de doi baieti si o fata, iar daca nu intervin situatii neprevazute, acestia vor fi  Paul Pepene, Petrica Hagiu si Monica Gyorgy. Exista sanse sa fim reprezentati de o sportiva si la schi free-style, dar cel mai bine clasata romanca la aceasta proba, Ruxandra Nedelcu, care locuieste in Canada, chiar la Vancouver, este a saptea rezerva.

Batalie pentru un loc in echipa de biatlon
La biatlon lucrurile sunt destul de clare in ceea ce priveste participarea la intrecerile olimpice a echipei feminine de biatlon formata din Eva Tofalvi, Dana Plotogea, Alexandra Rusu Stoian, Mihaela Purdea si Reka Ferencz. Singura necunoscuta de aici este componenta de concurs a stafetei. Daca Eva Tofalvi este titulara certa, celelalte patru schioare se vor lupta cu drepturi egale pentru locurile ramase. Decizia formulei de "atac" va trebui bine cantarita, mai ales ca cele mai mari sanse de a indeplini obiectivul fixat de COSR la JO 2010 – de a obtine un punct, adica  un loc in primele sase – le are echipa de biatlon a Romaniei.

DECIZIE

» Lotul va fi gata pe 21 ianuarie

Comitetului Olimpic si Sportiv Roman va stabili, in 21 ianuarie, in cadrul sedintei Comitetului Executiv, componenta delagatiei Romaniei pentru Jocurile Olimpice de Iarna de la Vancouver 2010. COSR a precizat ca nu exista probleme financiare privind pregatirea si deplasarea delegatiei Romaniei la Vacouver, chiar daca discutiile privind bugetul de stat nu au fost finalizare.
Directorul sportiv al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman,
Alexandru Epuran, a declarat ca delegatia Romaniei care se va deplasa la la Vancouver va cuprinde aproximativ 32 de sportivi. Alaturi de ei se vor afla cam tot atatia antrenori sau oficiali.

VACCIN
In intervalul de timp ramas pana la startul JO de la Vancouver, atat componentii lotului olimpic al Romaniei, cat si oficialii care vor face parte din delegatie vor fi vaccinati contra virusului A/H1N1. "Cum nu se stiu exact numele persoanelor care vor merge in Canada si aproape toti sportivii si tehnicienii se pregatesc in afara tarii, primii care vor face vaccinurile vor fi oficialii, care sunt in Bucuresti", a spus Alexandru Epuran, seful de misiune de la Vancouver, primul care s-a vaccinat.

PREMIERA
In premiera la o editie a Jocurilor Olimpice de iarna, conducerea COSR va incerca sa deplaseze la Vancouver si un service-man, mai exact, un om care sa pregateasca schiurile sportivilor. "Nu stim daca va fi posibil, dar dorim ca, in premiera, sportivii si antrenorii sa nu mai aiba grija pregatrii schiurilor, ci doar a competitiei. Decizia in legatura cu acest aspect o vom lua dupa rezolvarea tuturor prioritatilor", a spus Alexandru Epuran.

Cele mai citite

Economistul Eugen Rădulescu: Deficitul bugetar crește mult în prag de alegeri

Consilierul guvernatorului BNR atrage atenţia asupra derapajelor fiscale din anii electorali Eugen Rădulescu declară că, de anul viitor, deciziile luate în an electoral trebuie decontate. „De...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

Cum poate fi îmbunătățit aspectul urechilor cu ajutorul chirurgiei estetice?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă