13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialCel puţin 18 morţi şi 40.000 de persoane afectate de ploi în...

Cel puţin 18 morţi şi 40.000 de persoane afectate de ploi în America Centrală

Ploile puternice generate de o depresiune tropicală care s-a abătut de luni asupra Americii Centrale au provocat moartea a 18 persoane şi au afectat peste 40.000, potrivit autorităţilor şi organismelor de intervenţie din ţările respective, relatează AFP, citată de Mediafax.

„Deplângem moartea a cel puţin 13 persoane (…), între care patru electrocutate”, a declarat miercuri preşedintele Guatemalei Alvaro Colom.

„Celelalte victime au fost provocate de consecinţele ploilor, ca alunecările de teren şi revărsarea râurilor. Vreau să cer populaţiei să fie foarte prudentă când circulă pe drumurile în pericol de surpare şi să se îndepărteze de malurile râurilor”, a adăugat el.

Colom a precizat că ploile vor mai dura două zile şi le-a cerut guvernatorilor din cele 22 de diviziuni administrative ale ţării să rămână vigilenţi şi să colaboreze la fel ca în cazul furtunii Agatha, anul trecut, soldată cu 174 de morţi.

În El Salvador, autorităţile au anunţat decesul unei persoane, evacuarea altor 2.000 şi închiderea a zeci de şcoli miercuri.

Biroul de coordonare pentru prevenirea catastrofelor a anunţat că 30.000 de persoane au fost afectate de intemperii.

Potrivit acestui organism, opt alunecări de teren au afectat autostrada Interamericană care traversează tot continentul, precum şi multe alte drumuri din ţară.

Centrele medicale au fost plasate în stare de alertă, iar şcolile au fost închise în trei departamente: Jutiapa (est), Solola (vest) şi Quetzaltenango (vest).

În Nicaragua, preşedintele Daniel Ortega a declarat presei că patru persoane au murit în timp ce alte 1.622 au fost afectate.

Mai multe drumuri şi poduri au fost afectate, precum şi reţeaua electrică şi de telefonie.

În El Salvador, o tânără a murit strivită de un zid, iar 1.805 persoane au fost găzduite de urgenţă în şcoli, biserici şi săli comunale.

Autorităţile statului au înregistrat 75 de alunecări de teren „importante” pe drumuri, 25 de inundaţii şi zece râuri umflate. În opt dintre cele 14 departamente ale ţării, cursurile au fost suspendate începând de miercuri.

În acelaşi timp, în Costa Rica au fost semnalate mai multe alunecări de teren şi inundaţii, care au provocat evacuarea a aproximativ 150 de persoane, în principal în zona Pacificului.

Cele mai citite

S-a dat ordin de evacuare pentru 1200 de persoane vulnerabile

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgență a decis evacuarea celor care locuiesc pe albia râurilor şi în zonele cu potenţial de risc la inundaţii Este...

Creșterea cererii pentru vacanțe exotice în rândul turiștilor români. Destinațiile aflate în topul preferințelor

Thailanda, Zanzibar, Maldive și Republica Dominicană devin din ce în ce mai populare în rândul turiștilor români, având în vedere că cererea pentru vacanțe...

Primăria București organizează o licitație pentru un împrumut de 69,6 milioane lei

ING Bank România, BRD - Groupe Societe Generale, UniCredit Bank România și Raiffeisen Bank România participă la licitația organizată de Primăria Municipiului București (PMB)...
Ultima oră
Pe aceeași temă