6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialCel mai mare telescop din lume, aproape finalizat în China

Cel mai mare telescop din lume, aproape finalizat în China

Descoperirea unei forme de viaţă inteligente este în mare ambiţia Chinei, care a anunţat marţi că este în curs de finalizare cel mai mare telescop din lume, scriu miercuri AFP şi directmatin.fr, citate de Agerpres. De câţiva ani autorităţile chineze îşi sporesc investiţiile în astronomie. 

Telescopul, la care se lucrează din martie 2011, va avea dimensiuni ieşite din comun. Plasat între trei versanţi muntoşi, într-o zonă rurală din provincia Guizhou (sud-vest), FAST (Five-hundred-metre Aperture Spherical Radio Telescope) este construit pe o suprafaţă de 30 de ori mai mare decât a unui teren de fotbal şi are o deschidere sferică cu un diametru de 500 de metri. Este astfel mult mai mare decât celebrul radio-telescop Arecibo din insula Porto Rico, în prezent cel mai mare din lume, cu cei 305 metri diametru ai săi. FAST va avea o sensibilitate de trei ori mai mare. 

Realizarea telescopului din China a costat 1,2 miliarde de yuani (165 de milioane de euro), instalaţia urmând să fie finalizată în luna mai şi pusă în funcţiune imediat după aceea. Directorul general al Societăţii chineze de astronomie, Wu Xiangping, declara anul trecut agenţiei China Nouă că nivelul ridicat de sensibilitate al FAST îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă chinezi „să caute forme de viaţă inteligentă în afara galaxiei noastre”. Iniţiativa este salutată de toată presa chineză, precum şi de câteva personalităţi ştiinţifice din domeniul spaţial. Teoretic, FAST ar urma să le permită cercetătorilor să detecteze semnale radio la zeci de miliarde de ani lumină. 

Însă, înainte să privească cerul şi să exploreze spaţiul pentru a afla dacă suntem sau nu singurele fiinţe vii din Univers, autorităţile trebuie să gestioneze săptămânile viitoare o problemă mult mai pământeană: strămutarea a 9.110 oameni care locuiesc pe o rază de 5 kilometri de telescopul gigantic. Este necesar ca aceştia să plece pentru ca FAST să îşi folosească întreaga putere. Strămutarea va permite „crearea unui mediu fiabil în privinţa undelor electromagnetice”, a declarat Li Yuccheng, înalt oficial din provincia Guizhou citat de agenţia China Nouă. 

Persoanele strămutate vor primi o compensaţie de 12.000 de yuani (1.650 de euro), unele şi o subvenţie complementară pentru chirie. Sute de mii de chinezi au fost strămutaţi în trecut pentru a face loc unor vaste proiecte de infrastructură, cum ar fi baraje şi canale, mulţi declarându-se nemulţumiţi de despăgubirile primite. 

Beijingul îşi măreşte investiţiile în astronomie, accelerând programul de explorare spaţială, căruia îi alocă miliarde de euro. Autorităţile intenţionează să plaseze o staţie permanentă pe orbită până în 2020 şi, cu timpul, să trimită un om pe Lună.

Cele mai citite

Raport ASF: Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în primele nouă luni din 2024

Valoarea totală a indemnizațiilor brute plătite s-a ridicat la 8 miliarde lei, din care 82% au fost aferente asigurărilor generale Volumul total al activității de...

Atracții turistice care-și închid porțile în 2025

Unele muzee, situri naturale și hoteluri și-au luat rămas bun pentru totdeauna în acest an, cum ar fi emblematicul club parizian Chez Michou Călătoria globală...

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...
Ultima oră
Pe aceeași temă