Campionatul Mondial de pescuit la crap, la care participă 21 de delegaţii din Europa, dar şi de pe alte continente, se desfăşoară pentru prima dată în România.
România nu a organizat multe campionate mondiale pe teritoriul său. Cu atât mai importantă este ştirea următoare: Lacul Corbu din Constanţa va găzdui a XIV-a ediţie a Campionatului Mondial de pescuit la crap, eveniment care începe pe 27 septembrie. Pentru a face ca totul să fie cum scrie la carte (adică în cerinţele Federaţiei Internaţionale de Pescuit în Ape Dulci – FIPsed) a fost nevoie de multă muncă şi de mulţi bani. „Am fost bucuroşi când am fost selectaţi să organizăm evenimentul, dar şi un pic cam inconştienţi”, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, Florin Cârstocea, preşedintele Consiliului de Administraţie al SC Rig Service SA, firma care a organizat evenimentul.
Investiţie de 1,5 milioane euro
Spuneam că nu a fost nici ieftin. Acelaşi Florin Cârstocea a declarat că a investit, numai pentru ca lacul şi împrejurimile sale să fie optime pentru concurs, aproape 1,5 milioane de euro. Tot ceea ce s-a făcut a întrecut însă aşteptările reprezentanţilor federaţiei internaţionale. Când au urmărit filmul de prezentare a lucrărilor şi au văzut stadiul iniţial al lacului, aceştia au declarat că nu ar fi pariat niciodată pe transformarea care a avut loc. Ca să vă faceţi o idee despre cât de multă muncă a însemnat amenajarea lacului pentru concurs (sau a carpodromului, cum spun concurenţii din Africa de Sud), vă spunem numai că s-au folosit 100.000 tone de piatră sau că toată linia de înaltă tensiune de pe drumul de acces va fi îngropată, pentru că una dintre regulile de concurs spune că nu trebuie să existe astfel de linii la 50 de metri de locul unde se pescuieşte.
Investiţia a presupus şi realizarea a 75 de pontoane. Acestea sunt prevăzute – deşi regulamentul nu prevede aşa ceva – cu căsuţe de două locuri, dotate cu tot strictul necesar. Mai mult, fiecare ponton este prevăzut cu o cameră de luat vederi, la care se poate conecta oricine doreşte, din orice colţ al lumii, a afirmat Florin Cârstocea. Acest sistem este binevenit, pentru că la eveniment vor participa delegaţii din România, Anglia, Africa de Sud, Republica Moldova, Rusia, Franţa, Letonia, Lituania, Slovenia, Ungaria, Ucraina, Croaţia, Serbia, Bulgaria, Macedonia, Bosnia-Herţegovina, Portugalia, Italia, Kazahstan, Spania, Grecia.
Peşte de 300.000 de euro
O altă investiţie importantă a fost în populaţia de peşte. S-au cumpărat crapi de 300.000 de euro din Slovacia şi Ungaria. De fapt, unul dintre atuurile Lacului Corbu este chiar crapul care se poate prinde aici. La o etapă de campionat naţional desfăşurat aici, au fost prinse în total 18 tone de crap în trei zile. Spre comparaţie, în Anglia, în acelaşi interval, au fost prinse 60 de kilograme, iar în Cehia, a spus Florin Cârstocea, un campionat a fost oprit după două zile pentru că nu s-a prins nici un peşte. Pe Lacul Corbu, concurenţii au aşadar speranţe pentru capturi record. Cele mai mare exemplare care trăiesc în lac pot atinge chiar 30 de kilograme. Tot peştele care va fi prins în timpul Campionatului Mondial va fi cântărit şi apoi eliberat.
Programul, plin de surprize
Organizatorii vor ca acest campionat să fie unul de referinţă, de aceea s-au pregătit cu multe surprize pentru cele 300 de persoane care vor sosi aici (dintre care puţin peste 200 sunt pescari). Printre cele mai interesante puncte din program se numără o spectacol de bun venit, pe 25 septembrie, la GPM Holiday Camping Mamaia, unde va avea loc o seară românească, împănate cu muzică şi bucate locale. Pe 26 septembrie are loc o paradă a naţiunilor cu care alegorice, în staţiunea Mamaia şi în Constanţa, urmată de ceremonia de deschidere, la Pavilionul Expoziţional. Tot atunci, la ora 12.00 se va deschide şi Târgul de pescuit, vânătoare şi ambarcaţiuni de agrement, precum şi o expoziţie de trofee de vânătoare – aceasta este numai una dintre manifestările conexe campionatului. Gala de deschidere oficială va avea loc tot pe 26 septembrie, la Melody, în Mamaia, la ora 19.00. De pe 27 pe 30 septembrie se desfăşoară concursul propriu-zis (72 de ore nonstop). Ceremonia de premiere şi gala de închidere sunt programate pe 30 septembrie, la ora 19.00, la Scoica Land.
Condiţii unice
La conferinţa de presă de ieri a fost prezent şi directorul general al AGVPS, Neculai Şelaru, care a lăudat şi apreciat modul în care arată Lacul Corbu şi toată infrastructura aferentă. Acesta a precizat că Lacul Corbu a fost ales pentru a organiza campionatul pentru că este mare şi încap aici 75 de pontoane, ceea ce face ca pescarii să aibă condiţii uniforme de concurs. „De asemenea, a mai contat şi populaţia piscicolă”, a spus acesta. În plus, s-a luat în considerare şi apropierea de Constanţa şi Delta Dunării, ce pot fi vizitate de membrii delegaţiei care nu participă efectiv la concurs.
„Preşedintele Federaţiei Internaţionale a spus că o asemenea pistă de concurs nu mai există în Europa şi nu crede că mai există undeva în lume”, a subliniat Şelaru.
Se dezvoltă turismul
La conferinţă au fost prezenţi şi ministrul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Cristian Bărhălescu şi preşedintele Asociaţiei Litoral Delta Dunării, Corina Martin. „Din acest eveniment vor avea de câştigat atât Constanţa, cât şi Tulcea, pentru că pe lângă echipe vor veni şi turişti”, a spus Bărhălescu. Şi Corina Martin a subliniat că asociaţia pe care o conduce promovează şi susţine orice eveniment care aduce turişti.
Pescuitul: 5% noroc, 95% muncă şi ştiinţă
Florin Cârstocea spune că a investit în acest campionat mondial din pasiune, deşi nu exclude că în viitor se pot face afaceri în acest domeniu. Tot el mai spune că pescuitul nu înseamnă decât 5% noroc, restul de 95% fiind compus din muncă şi ştiinţă. „Echipa din Africa de Sud îşi aduce mochetă, pe care o montează pe ponton. Ei au calculat că în trei zile parcurg 22 de kilometri, iar mocheta le protejează gleznele. Aceasta înseamnă muncă”, a declarat Florin Cârstocea.