In judetul Constanta traiesc 14 dintre cei mai bogati 300 de romani din tara, potrivit topului anual intocmit de revista Capital. Averea lor, cumulata cu a celor patru reprezentanti din Tulcea, se cifreaza intre 523 si 543 de milioane de euro, in crestere fata de editia de anul trecut, cand se inregistrau valori ale averilor cuprinse intre 491 si 514 milioane euro. Nimic nou in lumea afacerilor dobrogene. Ca si in anii trecuti, averile la malul Marii Negre se fac din industria navala sau din shipping. Dovada a acestui fapt este ca locul intai este ocupat de Cornel Idu, care s-a ocupat de shipping imediat dupa decembrie 1989, cu rezultate extrem de bune, dupa cate se vede.
Omul de afaceri a investit de curand si intr-un modern centru de tenis de camp, si se implica si in sponsorizrea tinerelor talente din acest sport care se antreneaza pe terenurile sale.
Locul II, cel mai controversat
Imediat dupa Cornel Idu, cu o avere aproape identica, se afla unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri din Constanta, Gheorghe Bosanceanu, care a fost cercetat de procurori pentru modul in care a intrat in posesia hotelului Oltenia.
Desi nu apare des in luminile presei, acesta mai face furori in momentele cand se eneveaza si ii amendeaza pe fotbalistii de la FC Farul sau cand se cearta cu Gheorghe Hagi.
O alta afacere despre care au curs rauri de cerneala este privatizarea Santierului Naval Constanta. Ultimul loc de pe podium este ocupat de Stere Samara, care face cei mai multi bani tot din shipping.
Din clasamentul celor mai bogati constanteni nu putea sa lipseasca fotbalistul Gheorghe Hagi, care a investit cu succes intr-o unitate hoteliera din statiunea Mamaia, sporindu-si astfel veniturile.
Salubrizare si turism
Fara indoiala, unul dintre cei mai curajosi oameni de afaceri constanteni este Dumitru Martin, care nu a apelat la reteta obisnuita, aceea de a face bani din industria legata de mare, ci a mizat pe activitatea de salubrizare, cea mai mare dintre firmele sale fiind Polaris M. Holding, care se ocupa de curatenia oraselor Constanta si Arad. Aceasta a realizat anul trecut un profit brut de opt milioane de euro, la o cifra de afaceri de 50 de milioane de euro. Acesta a declarat ca anul viitor isi va orienta afacerile cu precadere spre reciclare si spre piata de capital. In ceea ce priveste realizarile de pana acum, Dumitru Martin se mandreste cu cele doua unitati de reciclare, din Constanta si din Arad. Pe locul al saselea se afa Nicusor Nastase, care a investit in complexul de lux „Vox Maris” din Costinesti, atractia principala pentru vedetele romanesti care au vizitat sudul litoralului.
Comert cu iahturi
Pentru anul viitor, acesta pregateste lansarea pachetului „all-inclusive”. Pe locul al zecelea in acest top gasim o alta afacere inedita in peisajul constantean, si anume exploatarea platformelor petroliere. Florin Carstocea, omul care a pariat pe acest domeniu, s-a implicat, de asemenea, si in turism.
Acesta detine, printre altele, hotelul Central din statiunea Mamaia, care va surprinde oaspetii din sezonul estival viitor cu noi surprize, dar si un camping la iesirea din statiune, foarte cautat de romani si straini deopotriva. In plus, Florin Carstocea s-a implicat si in comertul cu ambarcatiuni de lux, firma sa, Neptun Yacht, fiind lider pe piata locala.
Un singur parlamentar
Singurul parlamentar constantean prezent in acest top este Dorel Onaca, senator din partea PD, care a reusit sa stranga o avere de aproape 17 milioane de dolari din domeniul maritim. Cunoscut mai ales ca salvator al marinarilor aflati in primejdie, omul de afaceri a intrat si in turism, construind un hotel in Eforie Sud. Planurile sale de afaceri se vor concentra insa pe domeniul maritim.
Sora saraca
In ceea ce priveste oamenii de afaceri din judetul Tulcea, numai patru dintre acestia au reusit sa patrunda in Top 300, averile lor fiind considerabil mai mici decat cele ale colegilor de breasla din Constanta. Si aici insa cei mai multi bani se fac din shipping si din turism, in acest ultim domeniu potentialul de dezvoltare fiind imens. O buna oportunitate sunt si afacerile imobiliare, Tulcea fiind vaduvita atat de locuinte moderne, cat mai ales de cladiri de birouri.
Clasament Constanta:
1. Cornel Idu – 65-66 milioane euro – shipping
2. Gheorghe Bosanceanu – 65 milioane euro – industrie navala, media, turism, fotbal
3. Stere Samara – 50 milioane euro – shipping, industria alimentara, comert
4. Gheorghe Hagi – 40-45 milioane euro – fotbal, imobiliare
5. Dumitru Martin – 40-42 milioane euro – salubrizare, industrie navala
6. Nicusor Nastase – 35-36 milioane euro – turism, spatii comerciale
7. Claudiu Necsulescu – 31 milioane euro – vinificatie
8. Victor Badulescu – 30 milioane euro – operatiuni portuare, intermedieri financiare
9. Niculae si Ioan Dusu – 28-29 milioane euro – turism, industria de prefabricate
10. Florin Carstocea – 22 milioane euro – hoteluri, industrie textila, platforme petroliere, iahturi
11. Adolf Baclea – 20 milioane euro – shipping
12. Gheorghe Verioti – 16-20 milioane euro – shipping, imobiliare
13. Dorel Constantin Onaca – 15-17 milioane euro – maritim
14. George si Anton Guci – 15 milioane euro – hoteluri
Clasament Tulcea:
1. Cornel Constantin Georgescu – 14-15 milioane – constructii, imobiliare, turism
2. Sabin Gherase – 13-14 milioane euro – shipping, productie incaltaminte, turism
3. Nicolae Ciuleac – 12-14 milioane euro – procesare preparate din carne, zootehnie
4. Hristu Caraman – 12 milioane euro – turism