In Dobrogea traiesc 17 dintre cei mai bogati 300 de romani din tara, potrivit topului anual intocmit de revista Capital. 14 dintre ei au resedinta in judetul Constanta, iar restul de 3, in Tulcea. Averea lor cumulata este estimata intre 491 si 514 milioane de dolari.
Din topul oamenilor de afaceri constanteni se constata ca cele mai importante averi construite in judetul Constanta au legatura cu Marea Neagra si cu portul. Pe primele trei locuri stau trei marinari: Gheorghe Bosanceanu, Cornel Idu si Stere Samara. Desi afacerile lor s-au extins in mai multe domenii, principalul obiect de activitate este strans legat de industria navala sau de shipping. Daca primul din lista s-a axat pe constructia de nave si a reusit sa stranga 65 de milioane de dolari, ceilalti doi se ocupa de shipping, fiind cei mai importanti armatori din tara. Averile lui Cornel Idu si Stere Samara sunt estimate la 60-65, respectiv 47-48 milioane de dolari.
Fotbal si vin
Locul IV, desi nu provine din randul fostilor comandanti de cursa lunga, nu este o surpriza. Prezenta constanta in Top 300, Gheorghe Hagi a reusit sa adune 40 de milioane de dolari din fotbal.
Investitiile bine directionate din domeniul hotelier ii aduc, de asemenea, importante venituri anuale, astfel ca averea sa este in crestere. De asemenea, actualul contract de antrenor semnat cu Poli Timisoara il va mai imbogati cu peste un milion de dolari.
Pe locul V, cu o idee indrazneata de afaceri, se situeaza Dumitru Martin, a carui avere a fost estimata la 30-35 de milioane de dolari. Acesta a infiintat prima societate privata de salubrizare din Romania, Polaris, si se ocupa acum de curatenia municipiilor Constanta si Arad. Fratele fostului prefect de Constanta a intrat si pe piata materialelor reciclabile, o industrie extrem de eficienta in Occident, aflata de-abia la inceput in Romania. Dumitru Martin a investit in doua statii de reciclare. Pe langa beneficiile economice, acestea isi arata roadele si din perspectiva protectiei mediului.
Turismul, inca profitabil
Incepand cu locul VI parasim cu totul industria navala, caci aici il gasim pe Claudiu Necsulescu, proprietarul companiei de producere a vinurilor Jidvei. Din toate afacerile sale, din care nu lipsesc, de exemplu, constructiile de locuinte, Claudiu Necsulescu a strans 30 de milioane de dolari.
Pe locul VII figureaza, cu dubla resedinta, Bucuresti si Costinesti, Nicusor Nastase, patronul clubului Vox Amiral din Costinesti. Cu o avere de 25 de milioane de dolari, el este dovada ca investitiile in turism pot fi profitabile, lucru demonstrat si de verii Nicolae si Ioan Dusu (locul VIII), care detin cinci hoteluri in Mamaia, dar sunt cunoscuti si pentru ca sunt proprietarii uneia dintre cele mai mari fabrici de BCA din tara.
Pentru ca a stiut in ce domenii sa isi extinda afacerile, Florin Carstocea ocupa locul IX in clasamentul local. Omul de afaceri detine doua hoteluri in Mamaia, dar cele mai importante firme ale sale, Rig Service si Petroserv, se ocupa de reparatia si intretinerea navelor. Pe locul X se situeaza Dorel Constantin Onaca, cu o avere estimata intre 15 si 17 milioane dolari. Principalul obiect de activitate al firmei sale, Onacva, este salvarea navelor aflate in primejdie si a marinarilor abandonati de statul roman. Senatorul investeste insa si in turism, lucrarile de modernizare a unui hotel din Eforie fiind aproape gata.
Concluzii
In judetul Constanta, topul celor mai bogati oameni este compus din fosti comandanti de cursa lunga, care au stiut sa profite de oportunitatile oferite dupa 1989 si, mai ales, au stiut cum sa faca primul milion…
Fie ca este vorba de constructii sau reparatii de nave, de shipping sau de producerea de obiecte folosite in navigatie, afacerile lor sunt strans legate de Marea Neagra.
Turismul ramane un domeniu in care se investeste, desi sezonul 2005 nu a fost unul tocmai bun, inregistrandu-se o scadere cu 10% a numarului de persoane care au venit in vacanta pe litoral. In afara de cei zece, multi alti milionari romani in dolari sunt interesati de unitatile de cazare de pe litoral. Concluzia, este simpla: fara vecinatatea marii, judetul Constanta ar fi fost mult mai sarac.