15.2 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialCei 250 de artisti au cantat Troparul cu PS dr. Casian Craciun

Cei 250 de artisti au cantat Troparul cu PS dr. Casian Craciun

Cei peste 250 de participanti la Festivalul International de Folclor „Doina Covurluiului” de la Galati au fost primiti la Catedrala Episcopala „Sf. Ierarh Nicolae si Sf. Apostol Andrei” de episcopul Dunarii de Jos”, PS dr. Casian Craciun, care i-a salutat pe membrii ansamblurilor folclorice din Georgia, Ucraina, Bulgaria si Serbia, in graiul fiecarei tari si a evocat elemente comune de credinta si cultura dintre Romania si tarile reprezentate la festival.

Academia Republicii Bulgaria a fost infiintata in 1863 la Braila

Legaturile stravechi dintre bisericile ortodoxe din Romania si Georgia „au fost luminate de un mare georgian, Antim Ivireanul” care in secolul XVII a devenit mitropolit al Tarii Romanesti, iar legaturile cu Ucraina sunt marcate de convietuirea la Dunarea de Jos, la Galati fiind dezvelit in urma cu trei ani un bust al hatmanului Ivan Mazepa, patriot ucrainean ale carui oseminte au fost ingropate in orasul dunarean. PS dr. Casian Craciun a reamintit ca Academia Republicii Bulgaria a fost infiintata in 1863 la Braila, iar in urma cu putin timp a slujit, la Galati, impreuna cu mitropolitul Chiril de Varna pentru construirea unei biserici. Artistilor din Republica Moldova, episcopul le-a spus ca sunt ambasadori intre cultura in limba romana si cea in limba slava.

O hora mare a prieteniei

„Festivalul este o marturie a solidaritatii si fraternitatii in partea de sud-est a Europei. Doresc ca prezenta tinerilor la festival sa fie o hora mare a prieteniei, a respectului si dragostei intre popoare. Dumnezeu sa va ajute!” a spus PS dr. Casian Craciun. Episcopul Dunarii de Jos a ascultat un cantec religios georgian, a spus „Tatal Nostru” impreuna cu membrii ansamblurilor si a cantat Troparul Sfantului Stefan cel Mare impreuna cu artistii din Republica Moldova. Apoi episcopul Dunarii de Jos le-a daruit tuturor artistilor iconite, pliante cu catedrala episcopala si CD-uri cu Canonul Mare al Sfantului Andrei Criteanul celor din ansamblul din Soroca, Republica Moldova, facandu-le un dar cu adanci semnificatii, Troparul lui Stefan cel Mare si Sfant. Galatenii au demonstrat un mare interes pentru spectacolele folclorice, in fiecare seara esplanada din fata Casei de Cultura a Sindicatelor, unde a fost amplasata scena festivalului, fiind asaltata de mii de spectatori. Pana ieri, au intrat in concurs ansamblul ucrainean „Aries”” al Casei de Cultura a Studentilor din Odessa, ansamblurile „Dobroudjanche” din Bulgaria si „Prnjavor” din Serbia, care a implinit 90 de ani de la infiintare si „Baladele Deltei” din Tulcea. Ieri-seara, erau programate in concurs spectacolele sustinute de ansamblurile „Nistrenii” din Soroca, Republica Moldova si „Doina Covurluiului” din Galati.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă