27.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialCehii au votat austeritatea şi tăierile din buget

Cehii au votat austeritatea şi tăierile din buget

Înpofida sondajelor care îi dădeau favoriţi pe socialişti, cehii au optat masiv pentru partidele de centru-dreapta în alegerile de la sfârşitul săptămânii trecute.

Partidele de stânga din Cehia nu au reuşit să obţină victoria categorică la care se aşteptau în alegerile generale, pentru că alegătorii tineri s-au mobilizat şi au sprijinit formaţiunile de centru-dreapta, iar pentru prima oară în 20 de ani, co­mu­niştii nu au mai ieşit pe tra­di­ţio­nalul loc trei. Chiar dacă social-democraţii din CSSD au câştigat cele mai multe voturi (22,08%), ei au înregistrat o înfrângere, în măsura în care erau creditaţi cu 30% din opţiuni în sondaje. Liderul CSSD, Jiri Paroubek, în vârstă de 57 de ani, premier între 2005 şi 2006, a anunţat că va demisiona în următoarele zile din postul de preşedinte al social-democraţilor.

Partidul Civic Democrat ODS, dreapta tradiţională a Cehiei, a obţinut cu două procente mai pu­ţin decât CSSD (20,22%). Social-democraţii nu au su­fi­ciente mandate pentru formarea unei eventuale coaliţii de stânga cu reprezentanţii comuniştilor din KSCM. CSSD şi KSCM nu ar dispune împreună decât de 82 de locuri în Camera inferioară, care are 200 de locuri. În schimb, ODS, împreună cu noul partid de centru-dreapta TOP09, con­dus de fostul ministru de Ex­ter­ne şi descendent al familiei prin­ciare Karl von Schwar­zen­berg, şi cu formaţiunea centristă Afaceri Publice ar avea îm­preună 118 mandate, ceea ce ar constitui o majoritate solidă.

Împreună cu Partidul Afaceri Publice (VV), tot un partid nou (11% din voturi), TOP 09 şi ODS se îndreaptă astfel spre posi­bi­li­tatea de a da ţării un guvern cu un mandat puternic, pentru prima dată din 1992. Aceste re­zul­tate sugerează că partidele de centru-dreapta pot forma „o coaliţie a responsabilităţii fis­cale”, a comentat fostul ministru al Muncii şi Afacerilor Sociale Petr Necas, liderul ODS şi, probabil, viitorul prim-ministru al ţării.

Noul guvern va trebui să reducă deficitul fiscal de la 5,5% din PIB anul acesta la 4,8% din PIB anul viitor, dar, mai ales, va tre­bui să lanseze reformarea unui sistem de pensii susţinut de stat, care acumulează deficit pe măsură ce trec anii. Elec­to­ratul aşteaptă, de asemenea, de la noul guvern paşi concreţi pentru eradicarea corupţiei din administraţia publică, în special în domeniul atribuirii de con­trac­te de achiziţii publice. Ale­gerile din Cehia, ţară membră a UE din 2004, au arătat că în decurs de doar câteva ore harta politică a unei ţări poate fi re­de­senată complet. „Este o revoltă ci­vică ce s-a derulat prin in­ter­me­diul buletinului de vot”, a declarat la televiziunea publică CT politologul Michal Klima. 

Cele mai citite

Vremea se răcește semnificativ și devine instabilă în Capitală: Averse torențiale și descărcări electrice

Potrivit prognozei speciale emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea în Capitală se va schimba radical în ziua de duminică. Se așteaptă o...

Alerte meteo de ploi torențiale și vânt puternic în mai multe regiuni ale țării, începând de sâmbătă

Meteorologii au emis avertizări de ploi abundente și torențiale pentru nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, precum și Carpații Meridionali...

Economia României în declin: Încrederea s-a deteriorat în trimestrul al treilea

Încrederea în economia României a continuat să se deterioreze în septembrie și pe parcursul trimestrului al treilea, ceea ce indică o posibilă încetinire a...
Ultima oră
Pe aceeași temă