17.8 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialCEFTA - Zona de repetitie pentru aderarea la UE

CEFTA – Zona de repetitie pentru aderarea la UE

Premierul Calin Popescu Tariceanu a lansat ieri, la Bucuresti, negocierile pentru crearea unui acord unic de liber schimb in Sud-Estul Europei prin extinderea simultana si amendarea Acordului Central European de Liber Schimb (CEFTA), in cadrul reuniunii prim-ministrilor din regiune. Lucrarile de la Bucuresti s-au incheiat cu adoptarea unei Declaratii de catre Albania, Bulgaria, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Republica Moldova, Republica Macedonia, Romania, Serbia si Muntenegru.
CEFTA a fost infiintata de tarile de la Visegrad, Cehia, Polonia si Ungaria. Extinderea pietei catre alte foste state comuniste va insuma 34 milioane de locuitori si cu un potential pentru export de 57 miliarde de dolari. Organizatia intentioneaza sa se transforme intr-o piata comuna a Balcanilor, fiind conceputa ca o prima etapa pe drumul integrarii europene pentru actualele si viitoarele state membre. Insa, Romania va mai face parte din CEFTA doar pana la integrarea in UE.
Schimburile in cadrul acestei piete se vor bucura de anumite facilitati si de scutire de taxe vamale in cazul produselor industriale.
Prin negocierile lansate ieri se doreste largirea acestei zone si primirea de noi membri, cum ar fi Republica Moldova si celelalte tari din Balcani. Asocierea ar oferi avantaje comerciale, ar ajuta la dezvoltarea economica a regiunii, fiind vazuta ca o zona de antrenament pentru viitoarea accedere a acestor tari in UE. Dupa ce Romania si Bulgaria vor intra in CEFTA, vor lasa celelalte tari sa beneficieze de avantajele acestui acord.
Uniunea Europeana sprijina aceasta organizatie, fiind interesata ca aceste tari sa-si modernizeze economiile, sa se adapteze la un sistem asemanator cu cel existent in UE.

Cele mai citite

Adolescent de 14 ani, drogat, prins în timp ce conducea un moped furat

Minorul furase mopedul și avea un pasager în vârstă de 11 ani. Poliţiştii de la Brigada Rutieră l-au oprit, după ce au observat că...

Cod galben de ploi torențiale pentru 9 județe din țară

Avertizarea meteo este valabilă pentru joi, în intervalul 19 septembrie, ora 03 – 19 septembrie, ora 18 În Moldova și în nordul Dobrogei vor fi perioade...

Kelemen Hunor îl îndeamnă pe Klaus Iohannis să devină senator, după modelul Ion Iliescu, la terminarea mandatului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi seara, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, poate deveni senator, cu derogare în Parlament, la fel...
Ultima oră
Pe aceeași temă