Astazi am castigat inca un proces la CEDO, al 20-lea
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a facut publica astazi decizia in cazul Bucur si Toma contra Romaniei, bazat pe plangerea pe care am depus-o in 2002 la CEDO, impreuna cu avocatul Dan Mihai.
CEDO a decis ca in cazul lui Constantin Bucur, fost angajat SRI, au fost incalcate articolul 10 – libertatea de exprimare – si articolul 6 – dreptul la un proces echitabil – si a obligat statul roman la plata sumei de de 20.000 de euro, daune morale. Constantin Bucur a fost condamnat in 1998 la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru ca a dat publicitatii inregistrari audio ale unor convorbiri telefonice interceptate ilegal de SRI, in 1996, pe vremea cand serviciul era condus de Virgil Magureanu. In cazul ziaristului Mircea Toma si al fiicei sale, Sorana, ale caror convorbiri telefonice au fost interceptate ilegal de SRI, Curtea a stabilit ca le-au fost incalcate drepturile prevazute de articolul 8 – dreptul la respectarea vietii private si de familie si a corespondentei – si articolul 13 – dreptul la un remediu efectiv – si a obligat statul roman sa le plateasca cate 7.800 de euro fiecaruia, cu titlu de daune morale.
La acestea, se adauga cheltuieli de judecata de 7.955 de euro. Precizez ca onorariul meu ca avocat in acest caz este zero, pentru ca nu am solicitat CEDO niciun ban pentru reprezentare.
Banii pe care statul roman ii va plati reclamantilor ar trebui recuparati de la cei care conduceau la acea vreme SRI, de la procurorii si judecatorii militari care l-au anchetat, respectiv condamnat pe Constantin Bucur.
Decizia CEDO in cazul Bucur si Toma contra Romaniei poate fi consultata aici.
Am castigat pana acum 20 dosare la CEDO pentru reclamanti ale caror drepturi au fost incalcate, dovedind inca o data ca respectarea drepturilor omului este vitala pentru mine.