Comisia de privatizare a celei mai batrane banci din Romania – Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) – a hotarat ieri-dimineata stoparea procesului de privatizare a institutiei. La sediul Ministerului de Finante, actionarul majoritar al CEC, a fost deschisa oferta imbunatatita a National Bank of Greece (NBG), in conditiile in care celalalt ofertant – OTP Bank, nu a depus o oferta finala. De altfel, reprezentantii bancii ungare nu s-au prezentat la sediul ministerului, astfel incat membrii comisiei de privatizare au avut de analizat o singura oferta.
„Comisia de privatizare a analizat oferta NBG, in contextul in care nu a existat competitie. Decizia comisiei, sustinuta in unanimitate de toti membrii, a fost aceea de a propune Guvernului, chiar in sedinta de azi (n.r. – ieri, 22 decembrie), in conformitate cu ceea ce prevede strategia de privatizare, stoparea acestui proces”, a declarat ministrul de Finante, Sebastian Vladescu. Acesta a precizat ca va propune Guvernului mai multe masuri care tin de management, de restructurarea CEC, de cresterea de capital social si de imbunatatirea activitatii. „Urmeaza sa analizam imediat dupa sarbatori care sunt cele mai bune solutii pentru CEC. In niciun caz in urmatorii doi ani procesul de privatizare nu va fi reluat”, a precizat Vladescu.
Vladescu se astepta la un miliard de euro
Potrivit ministrului de Finante, oferta NBG pentru cota de 69,9% din actiunile CEC a fost de aproximativ 560 milioane de euro, iar cea pentru intregul pachet s-a ridicat la 800 de milioane de euro. „Suma ofertei a fost sub asteptari. Stoparea procesului de privatizare nu este un fapt neobisnuit. Si in cazul BCR primele incercari de privatizare nu au fost reusite”, a precizat Vladescu. O oferta care evalua Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) la cel putin un miliard de euro ar fi putut convinge, probabil, comisia de privatizare sa accepte vanzarea pachetului de 69,9% din actiunile bancii, a afirmat acesta. „Asa cum am mai spus, probabil ca o oferta care sa indice o valoare a CEC de cel putin un miliard de euro ar fi putut sa determine comisia de privatizare sa vanda pachetul de 69,9%”, a spus Vladescu. Indirect, ministrul Finantelor a aratat ca suma asteptata de comisie pentru pachetul pus in vanzare era de aproximativ 700 de milioane de euro.
Majorare de capital cu 150 milioane euro
Ministerul Finantelor Publice a afirmat ca va propune Guvernului majorarea imediata a capitalului Casei de Economii si Consemnatiuni cu aproximativ 150 de milioane de euro si are in vedere numirea la conducerea bancii a unei echipe de management pe baza de contract, cu clauze de performanta. „Majorarea de capital este un lucru normal pentru o banca ce trebuie sa-si imbunatateasca situatia si, in consecinta, va avea nevoie de multi bani”, a spus Sebastian Vladescu.
In cazul in care Guvernul va fi de acord cu propunerea ministerului, majorarea va fi facuta pana la finele acestui an. „Avem in vedere, de asemenea, o solutie de management profesionist, care poate fi inclusiv contract de management, cu clauze de performanta, cu o procedura de selectie transparenta si care sa ne permita o alegere corecta si eficienta pentru CEC”, a aratat Vladescu.
Oficialul crede ca banca va trebui sa treaca rapid la o noua faza de restructurare, atat la nivelul retelei, cat si al personalului, fara ca aceste schimbari sa insemne neaparat o reducere. „Evident ca exista o limita a actualei conduceri, care este in mod cert mai buna decat cea anterioara, dar in contextul unei competitii extrem de dure, care se manifesta pe piata bancara romaneasca, nu a gasit cele mai bune solutii pentru a mentine pozitia CEC pe aceasta piata”, a mai spus Vladescu.
Ministrul vrea ca toate deciziile privind viitoarea formula sa fie adoptate in primele doua luni ale anului viitor, pentru ca, pana la sfarsitul primului semestru din 2007, CEC sa aiba o noua echipa manageriala si un plan de restructurare.
Strategie de dezvoltare pana in 2008
In luna ianuarie din acest an, surse din cadrul Ministerului de Finante anuntau ca privatizarea CEC ar putea fi amanata cu doi ani daca „planul de afaceri solicitat conducerii bancii va convinge comisia de privatizare ca restructurarea si dezvoltarea institutiei de credit sunt posibile si fara atragerea unui investitor strategic”. Totodata, Sebastian Vladescu declara ca nu este incantat de ofertele preliminare si ca analizeaza „cea mai buna varianta vizavi de CEC”. El adauga ca luna ianuarie nu mai reprezinta un obiectiv ferm pentru depunerea ofertelor finale angajante. In acel moment, comisia de privatizare era decisa sa amane cu doi ani vanzarea actiunilor, in cazul in care s-ar fi convins ca restructurarea bancii este posibila si fara un investitor strategic. Pe de alta parte, presedintele CEC, Eugen Radulescu, confirma acest lucru prin urmatoarea declaratie: „Lucram la un plan de afaceri pana in 2008, pornind de la diferite asumtii, dar ignorand intr-o anumita masura daca se face privatizarea”. Ieri, purtatorul de cuvant al CEC, Oltea Belciuganu, ne-a declarat ca „strategia bancii a fost centrata pe obiectivul considerat la acea vreme ca foarte important, anume cel al privatizarii”.
„Directiile strategice pe termen scurt si mediu s-au vazut in schimbarile majore care au avut loc, respectiv dezvoltarea sistemului informatic, restructurarea de personal, intrarea pe noi linii de business – serviciile oferite persoanelor juridice, indeosebi segmentului intreprinderilor mici si mijlocii, si cardurile de debit si de credit -, dezvoltarea substantiala a portofoliului de produse si servicii”, a precizat oficialul CEC.
CEC in cifre
– profit net – aproape 40 milioane lei
– active – 6,1 miliarde lei
– capitaluri proprii – 628 milioane lei
– venituri totale – 699,9 milioane lei
– surse atrase de la clienti – 5,4 miliarde lei
– creditele acordate – 2,95 miliarde lei
– capital social – 149,7 milioane lei
– retea bancara – 1.400 de unitati
– personal – 9.000 de angajati