2.8 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialCea mai misterioasă deturnare de avion din America şi secretul ei de...

Cea mai misterioasă deturnare de avion din America şi secretul ei de 40 de ani

Am o bombă în servietă şi o voi folosi dacă este necesar. Vreau să te aşezi lângă mine. Avionul e deturnat”, scria cu litere mari pe o foaie de hârtie primită de o stewardeză. Aşa avea să înceapă unul dintre cele mai misterioase cazuri de deturnare de avion din America.

După ce a reuşit să deturneze un avion şi să primească 200.000 de dolari de la FBI, un bărbat a reuşit să scape de poliţie, iar de 40 de ani este cel mai căutat infractor din America, potrivit The Telegraph.

Povestea deturnării

Cu o noapte înainte de Ziua Recunoştiinţei din 1971, un bărbat îmbrăcat în costum care se recomanda ca fiind Dan Cooper s-a urcat într-un avion Northwest Orient de pe aeroportul Portland cu destinaţia Seattle.

După ce s-a îmbarcat, Cooper şi-a pus o pereche de ochelari de soare întunecaţi, a comandat un pahar de whiskey, şi-a aprins o ţigară şi i-a dat stewardezei biletul pe care scria că avionul este deturnat. Ce s-a întâmplat în continuare îi va asigura lui Cooper un loc printre eroii din folclorul american.

Bărbatul i-a cerut stewardezei să îi transmită căpitanului cerinţele sale: vroia 200.000 de dolari şi patru paraşute. În schimbul acestor lucruri promitea că va elibera 36 de persoane atunci când avionul va ateriza la Seattle.

FBI-ul a organizat schimbul, după care avionul şi-a continuat zborul spre destinaţia aleasă de Cooper- Mexic. La bordul aeronavei se mai afla doar pilotul, copilotul şi o stewardeză. Apoi undeva lângă Munţii Cascadelor la 40 de kilometri depărtare de Portland, Cooper a deschis scările avonului şi-a luat paraşuta şi a dispărut pentru totdeauna.

După 40 de ani de la spectacolul curajos al lui Cooper, acest episod rămâne în istoria Americii ca fiind singurul caz de acest gen nerezolvat, unul pe care FBI-ul încă mai vrea să îl rezolve.

„Bigfoot” şi erou naţional

 În ultimii 40 de ani au existat mai mult de 1000 de suspecţi,  mai multe mărturii pe patul de moarte, un film şi 17 cărţi scrise despre deturnarea de avion a lui Cooper. Ultima carte intitulată „Skyjack: The Hunt for DB Cooper” va fi lansată luna viitoare. În 1971 un reporter a citit greşit numele atacatorului celebrei deturnări şi de atunci toată lumea vorbeşte despre DB Cooper, nu de Dan Cooper.

Celebritatea lui Cooper a ajuns la un nivel atât de ridicat încât el a devenit cunocut ca fiind  „Bigfoot” din Pacific Northwest, iar un mic sat din Washington a creat o sărbătoare pentru el.

Locuitorii din Ariel, locul unde se crede că a aterizat Cooper sărbătoresc din 1973 „Ziua lui DB Cooper„. Ei se întâlnesc şi vorbesc despre teoriile conspiraţiei sau variantele lor despre ceea ce s-ar fi putut întâmpla cu autorul deturnării. Proprietara unei taverne din mica aşezare spune că „nu este sigură că Cooper a aterizat în Ariel”, ci crede că „cineva atât de deştept ar alege un loc din preajma aeroportului din Portland unde nu l-ar fi căutat nimeni”. Ea mai afirmă că unul dintre motivele pentru care povestea rămâne atât de celebră este faptul că o persoană obişnuită a reuşit să păcălească Guvernul „care ne înşeală permanent”.

Trupul lui Cooper nu a fost găsit niciodată, deşi în 1980 aproximativ 6.000 de dolari au fost găsiţi pe o plajă privată de lângă râul Columbia. Proprietarii plajei, Albert şi Richard Fazio povestesc că atunci proprietatea lor a fost invadată de poliţişti şi agenţi FBI.

„I-am ajutat pe cei de la FBI, dar nu am găsit nimic. Nimeni nu ştie exact ce s-a întâmplat, dar credem că probabil Cooper a murit având în vedere că atunci, în noiembrie era ger. Probabil a aterizat undeva în munţi şi apoi a plutit în jos. Sau poate supravieţuieşte, cine ştie?”, spun ei.

Cooper a lăsat în avion o cravată, dar şi mucuri de ţigară în scrumieră, dar aceste dovezi nu au putut fi folosite pentru că doar peste câţiva ani se va începe folosirea tehnologiei care permitea extragerea ADN-ului. FBI-ul a găsit şi amprente şi un fir de păr, dar ele au fost inutile pentru aceea perioadă.

Singurul caz nerezolvat din istoria Americii

Agenţii FBI care s-au ocupat de cazul dispariţiei misterioase a lui Cooper au propria variantă a ce s-a întâmplat cu autorul deturării de avion. Larry Carr, unul dintre agenţii care au lucrat ani la acest caz, crede că DB Cooper a murit când a sărit din avion. În schimb agentul care investighează cazul în prezent crede că dacă Cooper ar fi murit până acum s-ar fi găsit banii sau alte dovezi.

Cazul nerezolvat al deturnării de avion din 1971 a fost redeschis de FBI  în 2007 când s-au realizat  portrete robot mai representative pe baza probelor ADN. Însă nici tehnologia din prezent nu i-a ajutat pe agenţii să afle identitatea lui DB Cooper.

De-a lungul timpului au existat peste 1000 de suspecţi, unii dintre ei având poveşti credibile precum cea a veteranului William Gossett. Se pare că Gossett era obsedat de povestea deturnării şi a recunoscut înainte de a muri că de fapt el este DB Cooper. El avea şi un cont cu 200.000 de dolari, însă FBI-ul a declarat că nu existau dovezi care să confirme mărturisirea lui Gossett.

În prezent, FBI-ul spune că au un nou suspect în cazul lui Cooper şi că dovezile sunt credibile. „Dovada credibilă este oferită de cineva apropiat de autorul deturnării. Numele suspectului nu a mai apărut până acum în decursul anchetei. Sperăm că vom putea face o  analiză pe baza  amprentelor, ar fi ceva semnificativ. Pare cea mai bună informaţie pe care am avut-o până acum”, spune agentul Dietruch.

 

Cele mai citite

Gerul de Bobotează aduce vânt de primăvară

ANM anunță că vremea se va încălzi săptămâna viitoare, cu temperaturi maxime de 7-9 grade Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo valabilă...

Agheasmă pentru toți: 200.000 de PET-uri în Constanța și peste 10.000 de litri de apă sfințită la Patriarhia Română

Boboteaza este o sărbătoarea ce marchează purificarea apelor și reînnoirea spirituală Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a oficiat duminică Slujba de Sfințire Mare a Apei la...

Producția globală de vehicule atinge un record de 93,5 milioane de unități. Țările aflate în top

În 2023, producția globală de vehicule a ajuns la 93,5 milioane de unități, marcând o creștere de 17% față de anul anterior, conform datelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă