12.8 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialCe vor poliţiştii să faceţi de sărbători

Ce vor poliţiştii să faceţi de sărbători

Poliţiştii constănţeni spun că aglomeraţia din parcări facilitează apariţia cazurilor de furturi de sau din autoturisme, motiv pentru care măsurile de protecţie pe care trebuie să le ia fiecare posesor al unui autoturism în momentul parcării autovehiculului constituie elementul principal în descurajarea potenţialilor infractori.  Sub nici o formă nu trebuie lăsate în autoturism obiecte de valoare: bani, portofele, genţi, radio-casetofoane, GPS-uri, telefoane sau acte personale. Pentru hoţi, acestea reprezintă o provocare. Furturile din maşini sunt generate de o serie de cauze cum ar fi: lăsarea în autoturism a bunurilor de valoare: genţi, telefoane, GPS-uri etc; neglijenţa proprietarilor în a-şi asigura autoturismele cu sisteme de securitate eficiente; neîncuierea portierelor la părăsirea autoturismului; parcarea acestora în zone neiluminate sau izolate.

 

Nu lăsaţi persoane străine în casă

Trebuie să fiţi atenţi şi după ce vă daţi jos din maşină. La intrarea într-un imobil, fiţi foarte atenţi dacă în hol sau în zonele întunecate se află persoane suspecte, pretabile la comiterea de infracţiuni. Nu staţi cu spatele spre acele locuri. Orice persoană necunoscută care staţionează fără motiv în spaţiile comune ale blocurilor trebuie îndepărtată de urgenţă; alertaţi mai mulţi vecini, iar dacă este cazul, apelaţi la cea mai apropiată unitate de Poliţie sau la telefonul 112. Nu permiteţi persoanelor străine să intre în locuinţa dumneavoastră, indiferent de motivele invocate. Pe cât posibil, nu circulaţi prin locuri slab iluminate şi la ore târzii, alegeţi cu grijă traseul pe care vă deplasaţi, evitaţi parcurile, străzile pustii, terenurile virane şi nu acceptaţi cunoştinţe întâmplătoare.

 

Prevenirea furturilor din locuinţe

Practica demonstrează că reuşita în activitatea infracţională se bazează şi pe ajutorul acordat de victime atunci când se lasă ferestre deschise, când uşile nu sunt asigurate cu încuietori sigure, se lasă cheia sub preş sau bilete în uşă de genul „sunt plecat în concediu; lipsesc câteva ore…”etc. ”De aceea, vă facem următoarele recomandări: instalaţi-vă sisteme de alarmă în caz de efracţie şi montaţi-le pe ferestrele şi uşile imobilului dvs. Uşa de acces trebuie ţinută permanent închisă cu cheia deoarece hoţii profită de această neatenţie şi sustrag din hol genţi sau obiecte de îmbrăcăminte. Nu păstraţi în casă sume importante de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi. Nu permiteţi copiilor să deschidă uşa persoanelor necunoscute indiferent de motivele invocate.  Dacă la uşa dvs. se prezintă persoane care vând sau solicită cumpărarea unor produse,  evitaţi-le! În nici un caz nu le permiteţi accesul în locuinţă”, spun poliţiştii.

 

Atenţie la buzunare

Goana după cadouri şi aglomeraţia, specifice sărbătorilor de iarnă, sporesc riscul de a cădea victime hoţilor care sustrag bunuri din buzunare. Aşa că, spun reprezentanţii IPJ Constanţa, sporiţi atenţia în timp ce vă aflaţi la cumpărături.

Păstraţi banii şi telefonul în compartimentele interioare ale hainei, niciodată în buzunarele de la spatele pantalonilor. Nu lăsaţi portofelul deasupra cumpărăturilor. Dacă atunci când vă aflaţi într-un mijloc de transport în comun vă simţiţi înconjuraţi sau înghesuiţi de diverşi indivizi, schimbaţi-vă imediat locul. De asemenea, ţineţi-vă geanta lipită de corp, în partea din faţă, cu sistemul de închidere orientat către dumneavoastră şi protejaţi-o cu una din mâini.

 

Cele mai citite

A căzut într-un canal adânc de patru metri într-un parc din Capitală

Un bărbat în vârstă de 45 ani a căzut într-un canal, la aproximativ patru metri adâncime, în parcul Orăşelul Copiilor, din sectorul 4 al...

Accident cu trei persoane încarcerate pe un drum din Bihor

Un accident grav s-a produs între un microbuz și un autoturism condus de un tânăr de 25 de ani pe un drum din județul...

Ediție Tezaur cu dobânzi neimpozabile de până la 7%

Titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Titlurile pot fi achiziţionate de la Trezoreria Statului, între...
Ultima oră
Pe aceeași temă