16 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSpecialCe urmaresc grupurile de la Cluj?

Ce urmaresc grupurile de la Cluj?

Transilvania a intrat in febra alegerilor. Mai intai, in cea a alegerilor interne. Grupurile de la Cluj din PNL, PSD si PNTD au cerut sau cer congrese extraordinare. Practic, ardelenii vor sa transeze bataliile politice din interiorul acestor partide in favoarea lor, inainte de inceputul anului viitor, cand vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European.
Poate noul an va aduce si anticipate, asa ca politicienii din cele trei partide se grabesc sa ceara clarificarea raporturilor de putere din interiorul propriilor formatiuni. Si asta, in contextul in care rivalitatile din interiorul celor trei partide sunt mai mari decat cele dintre Putere si Opozitie, in ansamblu.
Grupul de la Cluj din PNL doreste sa dejoace tentativa moldovenilor liberali de a-l readuce pe Teodor Stolojan in fruntea bucatelor. Liderul Grupului de la Cluj din PNL, Marius Nicoara, este, in acest moment, cel mai sigur aliat al tandemului Calin Popescu-Tariceanu – Bogdan Olteanu.
Liderii Grupului de la Cluj din PSD doresc, de asemenea, sa anihileze incercarile unui cuplu, altadata in voga, de a reveni la conducere. Este vorba de echipajul de tango politic format din Ion Iliescu si Adrian Nastase. In plus, Congresul extraordinar al partidului va fi un prilej nou pentru a iesi la rampa pentru liderul ardelenilor din PSD, Ioan Rus, care a lasat de doi ani greul luptei cu actuala Putere de la Cluj pe umerii liderului organizatiei municipale, Remus Lapusan.
In PNTCD, ardelenii sunt nemultumiti ca toate incercarile lor de a relansa partidul s-au izbit de mica mistocareala a liderilor bucuresteni, iritati de faptul ca trebuie sa asculte de ordinele banateanului Gheorghe Ciuhandu. Singurul partid care nu are nevoie de un grup la Cluj este PD. Politicienii pastoriti de Emil Boc fiind mai indreptatiti sa vorbeasca despre un grup la Bucuresti.
Nu este intamplator faptul ca toate miscarile acestea au loc la Cluj. La viitoarele alegeri, Transilvania va fi cea care va inclina balanta puterii intr-o parte sau in alta, asa cum a facut-o si in anul 2004. Atunci, batalia electorala de la Cluj a fost mult mai dura decat cea de la Bucuresti. Victoria Aliantei in cele doua orase a reprezentat primele cuie batute in cosciugul guvernarii PSD. Asa ca ardelenii din cele trei partide au dat deja armurile la lustruit, sabiile la ascutit si cofurile la scos rugina.
Un alt partid care se pregateste pentru o reglare a conturilor este UDMR. Presedintele Uniunii, Marko Bela, incearca o reconciliere cu toti liderii comunitatii maghiare. Inclusiv cu marele sau rival politic, episcopul reformat Laszlo Tokes. De aceea, Congresul Uniunii, programat anul viitor, va fi decisiv pentru viitorul politic al acestei formatiuni.
Daca in urma disensiunilor interne UDMR va rata intrarea in Parlament la viitoarele, Uniunea se va topi precum o bucatica de unt intr-o tigaie incinsa.

Cele mai citite

Recunoașterea liderilor din Educație, la Opera Națională București

Directorul Anului 2024 va primi un premiu în valoare de 3.500 de euro Asociația pentru Valori în Educație (AVE), cunoscută pentru inițiativele sale de transformare...

VIDEO 110 percheziții desfășurate de oamenii legii în cadrul operațiunii „Jupiter“

Poliţiştii, sub supravegherea procurorilor, efectuează în această dimineață 110 percheziţii domiciliare şi pun în executare 54 de mandate de aducere, într-un dosar privind desfășurarea...

Recunoașterea liderilor din Educație, la Opera Națională București

Directorul Anului 2024 va primi un premiu în valoare de 3.500 de euro Asociația pentru Valori în Educație (AVE), cunoscută pentru inițiativele sale de transformare...
Ultima oră
Pe aceeași temă