6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialCe studii au pus eticheta „cancer“ pe șuncă și cârnați

Ce studii au pus eticheta „cancer“ pe șuncă și cârnați

Anunțul care a plasat carnea procesată în categoria cu cel mai mare risc de cancer pentru om are la bază studii realizate pe tot globul, în ultimii 20 de ani, explică oficialii Organizației Mondiale a Sănătății.

Raportul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care a trecut carnea procesată pe lista neagră a produselor cancerigene a zguduit piața alimentară din întreaga lume. Industria cărnii, inclusiv cea din România, a reacționat dur, răspunzând prin termeni de genul „inadecvat”, „nefondat”, „fără dovezi științifice”.

S-au ridicat întrebări precum:  Pe ce studii se bazează raportul? De ce a făcut acest anunț acum? Ar trebui să devenim toți vegetarieni? E consumul de carne procesată la fel de periculos precum fumatul sau alcoolul?

Pe site-ul instituției care a realizat studiul  – Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), organism al Organizației Mondiale a Sănătății – a fost publicată o listă de Q&A, întrebări și răspunsuri, pentru a aduce lămuriri în aceste aspecte.

Astfel, de aici aflăm că raportul a fost realizat de 22 de cercetători de la IARC, din 10 țări, și că se bazează pe rezultatele a 800 de studii medicale din numeroase țări, realizate pe eșantioane din medii variate și cu obiceiuri alimentare diferite.

Publicația americană The Washington Post a detaliat cinci dintre cele 800 de studii care au stat la baza realizării raportului care a pus carnea procesată în aceeași categorie de risc cu fumatul, azbestul sau alcoolul.

Studiul „Carnea, peștele și riscul de cancer de colon: Investigația Europeană Prospectivă privind cancerul și nutriția”, din anul 2005, s-a derulat în zece țări europene și a inclus 478.040 de femei și bărbați. La momentul înscrierii în studiu, între 1992 și 1998, participanții nu aveau cancer.

Cercetătorii au notat informații despre dieta și stilul lor de viață la momentul declanșării studiului și au continuat prelevarea de date pe parcursul studiului. După aproximativ 5 ani, au găsit 13329 de cazuri de cancer de colon și rectal. După ce au ajustat datele în funcție de vârstă, sex și alți factori, au ajuns la următoarea concluzie: cu cât consumul de carne roșie și procesată crește, cu atât este mai mare riscul de cancer.

Sute de mii de oameni, o singură concluzie

Într-o altă cercetare, din decembrie 2006, a jurnalului medical „Cancer Letters” – „Legătura dintre consumul de carne, grăsimi și cafea și riscul de cancer de colon: un studiu prospectiv în Japonia” – au fost urmăriți, timp de opt ani (între 1992 și 2000), 13.894 bărbați și 16.327 femei. La final, cercetătorii au tras linie: dovezile arătau că un consum ridicat de șuncă și cârnați crește riscul de cancer de colon.

Studiul „Consumul de carne roșie, de carne de pui și de pește și riscul de cancer de colon și rectal”, realizat de jurnalul medical Cancer Epidemiology Biomarkers Prevention din  anul 2004, a fost realizat în Australia și a inclus 37.112 participanți. Cercetătorii au analizat dietele subiecților pe baza unui chestionar, aflând astfel frecvența consumului de carne roșie, carne procesată, pui și pește. După nouă ani de urmărire a participanților, au găsit 283 cazuri de cancer de colon și 169 de cancer rectal.

Datele din chestionare arătau o legătură directă între riscul de cancer și consumul de carne roșie, proaspătă și procesată, nu însă și consumul de carne de pui și cel de pește.

Un alt studiu ale cărui concluzii au dus la anunțul recent al OMS a fost  „Carnea roșie procesată și neprocesată și riscul de cancer de colon și rectal, o analiză din perspectiva localizării tumorii și a modificării în timp”, realizat de cercetătorii jurnalului medical PLOS ONE, în Statele Unite ale Americii, publicat în 2015. Studiul a inclus 87.108 femei și 47.389 de bărbați, între 1980 și 2010. Participanții au raportat date despre dieta lor pe parcursul a două decenii, la finalul cărora cercetătorii au găsit 2.731 cazuri de cancer de colon și rectal. Consumul de carne procesată a fost direct conectat cu riscul de cancer, dar au fost dovezi puține care să lege carnea roșie de acest risc.

O altă cercetare datează din 2010, când jurnalul medical Cancer Research a făcut publice  rezultatele “Studiului amplu de prospectivă asupra consumului de carne și riscul de cancer de colon și rectal: o investigație a potențialelor mecanisme care stau la baza acestei asocieri”. Realizat în Statele Unite, studiul a urmărit, timp de șapte ani, 300.948 de bărbați și femei.

La final, cercetătorii au găsit 2.719 cazuri de cancer. Concluzia: nitrații, nitriții, fierul heminic și aminele heterociclice ajunse în organism în urma consumului de carne ar putea să fie motivul pentru care carnea procesată este asociată cu riscul de cancer.

Cele mai citite

Programul de guvernare propune stimulente pentru tinerii absolvenți și subvenții pentru angajatori

Tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată cu un contract de muncă pe perioadă nedeterminată vor primi o primă de stabilitate pe o...

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...
Ultima oră
Pe aceeași temă