Copiii isi doresc din ce in ce mai mult de Craciun jucarii in pas cu tehnologia. Nu acestea sunt insa si dorintele copiilor din mediul rural care simt mai degraba nevoia de afectiunea parinteasca sau viseaza la un animal in plus in gospodarie.
Copiii au facut si in acest an liste lungi cu ceea ce ar dori sa primeasca de la Mos Craciun. De la animale de companie, la traditionalele papusi sau accesorii mai tehnologizate cum ar fi: play-station, ipod-uri sau laptopuri, toate s-au regasit in scrisorile adresate Mosului.
Ana, la sase ani, i-a scris Mosului ca si-ar dori o papusa care imita un bebelus adevarat, adica mananca, plange si zambeste. Daca s-ar putea, ar vrea si un avion pe care sa-l piloteze cu ajutorul unei telecomenzi. si Iulia care are cinci ani vrea sa primeasca de la Mos Craciun: "o papusa mare, care sa stie sa vorbeasca si care sa aiba haine multe. Roz, daca se poate" sau una din celebrele papusi Hannah Montana.
La 13 ani, Teodora isi doreste hainute si, pentru ca ii place bilogia, i-ar placea un joc numit "stiinta Serei" prin care sa isi creeze propria sera, sa planteze seminte, sa le ude si sa le urmareasca dezvoltarea.
Sora ei mai mica, Ilinca, asteapta de la Mos Craciun multe jucarii Barbie: un calut, o caleasca si bineinteles papusa. La 11 ani, Ana isi doreste un Ipod, dar ar vrea si niste carti cu vrajitoare.
Clara, la numai doi ani, isi doreste laptop, pentru ca a vazut ca ambii parinti au cate unul. Insa nu vrea un laptop obisnuit, ci unul cu "ficon", adica cu microfon care sa functioneze in sistem karaoke.
Andrei are 10 ani si vrea de la Mosul o play-station, adica o consola de jocuri, din care sa nu lipseasca cele de lupte, raliuri si fotbal. Dorinta cea mai mare a lui Stefanut, care are doi ani si o luna, este sa primeasca in dar un "bagagal", adica un papagal asa cum l-a vazut la Gradina Zoologica din Targu-Mures. Luca, la doar trei ani, stie ce vrea de la Mosul: "o macara cu telecomanda si multe masinute".
Pedagogul scolar Corneliu Mihestean spune ca tot mai multi copiii vor jucarii din ce in ce mai sofisticate fiindca "traiesc intr-o lume supertehnologizata. Pentru un copil din clasele primare a devenit un lucru obisnuit sa aiba telefon mobil, acces la calculator si la Internet. De aceea, au evoluat si preferintele lor. Nu mai vor sanii ori masinute, ci laptopuri ori alte gadgeturi", spune Mihestean.
Spre deosebire de copiii de la oras, pentru care jucariile sofisticate sunt o prioritate, altele sunt insa asteptarile copiilor din mediul rural. In satul Budeni, orasul Dolhasca, educatoarea Maria Ungureanu ne-a povestit ca dorintele copiilor pe care ii are in grija se impart in doua categorii. Pe de-o parte, ne-a spus Maria Ungureanu, "cei ai caror parinti sunt plecati in strainatate vor sa simta dragostea din familie, astfel ca isi doresc ca toate bunatatile pe care le primesc de obicei sa fie aduse chiar de parintii lor cu care sa fie impreuna de Sarbatori". Pe de alta parte, cei care au parintii acasa "isi doresc lucruri practice, de exemplu animale in gospodarie: un calut, o vaca cu lapte, o oaie".