3.9 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialCe scumpiri vin înainte de Paşte

Ce scumpiri vin înainte de Paşte

Cererea scăzută de pe piaţă i-a determinat pe procesatorii din industria alimentară să amâne scumpirile la alimente pentru primele luni din 2012. Anul în curs a venit însă cu preţuri mai mari la carburanţi, la care se vor adăuga majorările de tarife anunţate pentru gaz şi electricitate.

Tariful pe kilometru la transportori a crescut ca urmare a scumpirii continue a carburanţilor, dar şi datorită pierderilor consistente înregistrate în această iarnă din staţionările „forţate”. Dacă adaugăm şi majorările la utilităţi vom asista la „scumpiri în valuri”, spune Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

„Ajustări de preţuri”

„Problemele care a apărut şi la sfârşitul anului trecut şi în primele luni din acest an s-au datorat în primul rând puterii scăzute de cumpărare. Producătorii tot ţin preţurile în frâu, dar cât timp vor mai putea proceda aşa? Este de aşteptat ca în lunile următoare să asistăm la scumpiri după scumpiri.

Chiar şi în luna martie vor fi scumpiri în medie de 4-5 % la produse alimentare. Unii producători mai au stocuri de materie primă care se vor termina în curând şi vor fi nevoiţi să ajusteze preţurile la oferta de pe piaţă. În general, materia primă a avut creşteri de preţuri de la un trimestru la altul”, a declarat Dragoş Frumosu.

De asemenea, preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, susţine că tendinţa de majorare a preţurilor la alimente, pornind de la costurile tot mai ridicate cu materia primă, există în toată Uniunea Europeană.
„Producătorii au de ales: falimentul sau recuperarea costurilor.

Anul trecut preţurile la materia primă au crescut cu 20%, iar patronii au mărit preţurile cu doar 2%, din cauza cererii foarte scăzute. Doar costurile cu materia primă aduce o majorare de preţuri cu 8%. La acest procent mai trebuie adăugate costurile rezultate din majorarea tarifelor la energie electrică şi gaze. La produsele din carne va trebui aplicată o majorare de cel puţin 10%”, a menţionat Sorin Minea.

Cerere scăzută pe piaţă

Cât priveşte carnea de porc, reprezentanţii patronatului precizează nu pot mări preţurile din cauza cererii extrem de scăzute de pe piaţă. O eventuală scumpiri ar putea fi la acest produs după luna aprilie.

„ Anul trecut, 20% din unităţile de producţie au intrat în faliment. Cererea este foarte scăzută şi nu se poate aplica nicio majorare de preţ, în prezent”, a declarat preşedintele Patronatului Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz.

Pâinea şi produsele de panificaţie îşi vor menţine încă o perioadă preţurile actuale, preşedintele ANAMOB, Viorel Marin precizând că în prezent, „piaţa se confruntă cu un blocaj” care afectează activităţile din domeniu.
Cerere scăzută există şi pentru uleiul de floarea-soarelui, iar patronii dau vina pe concurenţa neloială.
„Preţul uleiului la poarta fabicii este apropiat de 5 lei/ litru. Pe piaţă, există ulei cu 4,75 lei pe litru. Cererea redusă şi concurenţa neloială, prin importuri din ţările vecine crează probleme producătorilor autohtoni. În plus, există o presiune din partea transportatorilor care vor să ne impună o majorare cu 10% a tarifelor pe kilometru, la transport”, a declarat directorul unei fabrici de ulei.

Transportatorii susţin însă că majorarea tarifului pe kilometru trebuie să atingă în curând 24%.

„Tarifele la transport trebuie să crească cu 24%. În prezent suntem mult sub media europeană la tariful practicat pe kilometru. Dacă procesatorii se plâng că există presiuni pentru o majorare a tarifelor cu 10%, nu le putem transmite decât că e încă foarte puţin”, a precizat preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu.



Cele mai citite

Explozia de la hotelul Trump din Las Vegas: FBI confirmă că a fost o sinucidere, nu un act terorist

FBI a făcut publice noi detalii despre explozia spectaculoasă produsă în fața hotelului Trump International din Las Vegas în noaptea de Anul Nou. Incidentul...

Rangers, sfătuită să profite de forma bună a lui Ianis Hagi

Jurnalistul Mark Guidi consideră că este momentul ideal pentru o vânzare strategică a jucătorilor în formă. Probleme în gestionarea transferurilor la Rangers Rangers este îndemnată să...

FCSB deplasează un lot-record în Antalya pentru cantonamentul de iarnă

Campioana poate alcătui trei echipe diferite pentru pregătirea noului sezon. Cantonament cu 32 de jucători și un program încărcat FCSB va începe cantonamentul de iarnă pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă