După peste două luni de dezbateri publice, Ministerul Educației a adoptat noul plan-cadru pentru clasele V-VIII care urmează să fie pus în aplicare începând cu anul şcolar 2017-2018. Elevii care sunt acum clasa a III-a vor fi primii care vor învăța după acest plan de învățământ atunci când vor intra în clasa a V-a.
Ministerul Educației a lansat noul plan-cadru pentru învățământul gimnazial după o dezbatere publică la care au participat mai multe comisii de experți. Nu a fost o dezbatere doar despre materiile și numărul de ore pe care le vor studia elevii, ci despre un întreg concept bazat pe Legii Educației din 2011, care, la recomandările UE, schimbă accentul pe dezvoltarea de competențe, față de acumularea de cunoștințe, cum este în prezent. Elevii vor învăța matematică și alte științe ca și până acum, dar la finalul ciclului primar vor știi mai multe despre antreprenoriat, tehnologia informației și comunicării, dar și informatică.
Începând cu 2017, elevii de la clasa a V-a vor face doar patru ore de română, față de cinci, câte sunt în prezent. Pentru toți cei patru ani gimnaziali se vor studia numai două ore de limbă modernă I, față de două-trei câte sunt în prezent, iar elevii din clasele a V-a și a VIII-a vor studia biologia doar o singură oră, față de una-două câte sunt acum.
Ora de limba latină, care în momentul de față se studiază la clasa a VIII-a, nu se va mai ține ca până acum, începând cu noul plan-cadru. Ea va fi mutată la clasa a VII-a, unde nu se va mai învăța doar limba, fiind introduse și elemente de cultură romanică, unde elevii vor studia cultura și civilizația romană. În toți cei patru ani elevii vor studia câte o oră de educație socială în fiecare săptămână, față de maximum una de cultură civică la clasele V-VI și cel mult două la clasele VII-VIII. Potrivit ministerului, în ora de educație socială vor fi predate “Gândirea critică și drepturile copilului” la clasa a V-a, “Educația interculturală” la clasa a VI-a, “Educație pentru cetățenie democratică” la clasa a VII-a și “Educație economică-financiară” la clasa a VIII-a.
Informatică și TIC
În prezent clasele a V-a, a VI-a și a VII-a au una-două ore de istorie pe săptămână. După adoptarea planului însă, clasele a VI-a și a VII-a vor face doar o oră pe săptămână, iar la clasa a V-a toți elevii vor studia obligatoriu două ore de istorie. Clasele V-VII for face doar o oră de geografie, în loc de una-două câte se fac în prezent, iar elevii de a VIII-a vor face obligatoriu două ore de educație fizică pe săptămână, față de una-două câte fac în prezent. De asemenea, la clasa a VIII-a va fi introdusă obligatoriu o oră de educație plastică și o oră de educație muzicală, pentru că până acum cele două materii își împărțeau o singură oră pe săptămână. În plus, în toți cei patru ani va fi introdusă o oră obligatorie de Informatică și Tehnologia Informațiilor și a Comunicării (TIC).
Potrivit ministrului Adrian Curaj, noul plan-cadru a apărut în urma celei mai ample consultări publice pe care a cunoscut-o educația în ultimii ani, după o serie de dezbateri complexe în care nu s-a vorbit doar despre plan, ci și despre educație în general. Planul-cadru pentru clasele V-VIII este elaborat în parteneriat cu specialişti în educaţie şi este axat pe obiective clare, la final de ciclu, pe cele 8 competenţe-cheie: comunicare, matematică, ştiinţe şi tehnologii, competenţe digitale, a învăţa să înveţi, competenţe sociale şi civice, antreprenoriale şi competenţe de exprimare culturală.
Ministerul Educaţiei lansează un apel cadrelor didactice interesate să participe la elaborarea programelor şco-lare aferente disciplinelor din planul-cadru pentru clasele V-VIII. Dorim impli-carea tuturor celor interesaţi să vină cu creativitate, entuziasm şi cunoaştere în acest proces.“ Monica Anisie, secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar