Oricât de secretă ar fi activitatea unui spion, salariul lui nu este secret.
În Serviciul de Informaţii Externe, salariul mediu net al ofiţerilor este de aproximativ 3000 de lei.
Această situaţie este “deconspirată” printr-o precizare postată pe site-ul SIE, la rubrica “Întrebări frecvente” – adresate probabil de vizitatorii acestei pagini de internet.
SIE precizează că salariul de 3000 de lei nu se acordă imediat după angajare: „Salariul (solda) este ceva mai mic decât media la intrarea în profesie şi creşte pe măsura avansării în grad şi funcţie”.
Potrivit SIE, acest nivel de retribuire reprezintă un „pachet salarial motivant, stabilit prin legislaţia privind drepturile angajaţilor din instituţiile bugetare”. În plus, peste salariu, SIE promite „recompensarea muncii performante, prin acordarea unor prime sau sporuri”.
Pe baza acestei oferte financiare, Serviciul de Informaţii Externe anunţă că are posturi vacante şi că există „oportunitaţi de angajare”. Candidaţii pot opta între patru domenii: operativ, analiză strategică, specialişti sau protecţie. Pentru primele două domenii, solicitanţii trebuie sa fie absolvenţi ai învăţământului superior. În schimb, pentru ultimele două domenii exigenţa este mai redusă, acceptându-se şi candidaţi cu studii medii.
Din punct de vedere financiar, lucrătorii de informaţii din SIE par să stea mai bine decât colegii lor din SRI. În perioada cât a fost director al SRI, George Cristian Maior declara, la un moment dat, că salariul mediu al ofiţerilor lui este de circa 2500 de lei.