11 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSpecialCe poţi face cu noul Google TV?

Ce poţi face cu noul Google TV?

Google TV este o experienţă nouă, care combină imaginile clare şi frumoase ale televiziunii cu libertatea şi puterea Internetului.

Prin intermediul netului, găsirea şi accesarea conţinutului interesant este rapidă şi uşoară. Totuşi, spaţiului online îi lipsesc încă multe dintre opţiunile televizorului, iar cea mai importantă este vizionarea la calitate foarte bună.
Cei de la Google s-au gândit să combine aceste avantaje într-un singur dispozitiv. Imaginează-ţi că deschizi televizorul şi ai la dispoziţie toate canalele şi emisiunile pe care le urmăreşti în mod normal, dar şi toate site-urile pe care le accesezi, inclusiv cele cu conţinut video, foto sau audio.

Google TV are încorporat Google Chrome, care îţi permite să accesezi site-urile favorite, iar schimbarea între televiziune şi Internet este facilă. Această aplicaţie îţi oferă acces la nenumărate canale de distracţie, atât TV, cât şi web. Televizorul tău nu va mai reda doar video, ci va deveni mai mult decât atât- poate fi monitor pentru poze, consolă pentru jocuri, combină audio şi mult mai multe.

Noua platformă are funcţie de căutare, pentru ca navigarea printre canalele de televiziune, site-uri, aplicaţii, emisiuni sau filme să fie mult mai uşoară. De exemplu, dacă ştii deja canalul sau programul pe care vrei să îl urmăreşti, trebuie doar să scrii numele, iar aplicaţia te va duce acolo. Dacă vrei să vezi un clip pe YouTube pe ecranul tău de 48 de inci, eşti doar la o scurtă căutare distanţă de el. În momentul în care ştii ce vrei să vezi, dar nu îţi aminteşti exact unde găseşti acel lucru, Google îl va căuta pentru tine, fie pe canalele de TV, fie pe Internet. De asemenea, poţi folosi şi căutarea standard.

Pentru că Google TV este construit pe platforme deschise, precum Android sau Google Chrome, aceste opţiuni sunt doar o mică parte din ceea ce noua televiziune poate face. „Am început deja să construim colaborări solide cu un număr de companii, precum jinni.com sau Rovi, lideri în inovaţie şi tehnologie TV”, au spus cei de la Google.

Jinni.com este o aplicaţie TV de ultima generaţie care va adăuga funcţii de căutare avansată, recomandări şi opţiuni de socializare pentru Google TV. Rovi este unul dintre liderii mondiali în aplicaţii de tip ghid.

Sony Internet TV, primul televizor Google TV

Accesul la Google TV se va face în două moduri: fie cumperi un televizor Web-based care integrează platforma Google, fie achiziţionezi un net-box (set-top box) separate, pe care-l conectezi la televizorul actual.

Google a colaborat cu Sony pentru implementarea platformei în noile TV-uri ale companiei nipone, iar cu Logitech şi Intel pentru „plantarea” Google TV în set-top box. Cutiuţa este dotată cu un procesor Intel Atom ce rulează Android OS.

Motorul de căutare este optimizat pentru conţinutul multimedia, iar rezultatele căutării pot fi salvate pe desktop ca favorite. Net-box-ul va fi însoţit de telecomandă sau de o tastatură specială.

Platformă Google TV are acum un suport fizic – Sony Internet TV. Corporaţia niponă va comercializa televizorul din toamnă, pentru început în Statele Unite iar în 2011 se va extinde la nivel global. Detaliile legate de costuri nu au fost încă anunţate oficial. Sony Internet TV va fi însoţit de un player Blu-ray şi un mini-computer „set top box”, dotat cu procesor Intel Atom şi sistem de operare Android. Google TV va avea două sisteme de reclame: unul specific televiziunilor, celălalt tipic Web.

Ce îţi oferă Google TV

Vei putea folosi Google TV şi cu televizorul pe care îl ai acum. Google TV presupune o interfaţă care îţi permite să navighezi pe Internet de pe televizor, la fel cum ai face-o de pe un browser desktop, totul cu ajutorul unei telecomenzi cu tastatură QWERTY cu mouse integrat.

Google promite însă mai multe decât un browser web pe televizor. Această experienţă va fi „unică”. Aplicaţia poate înregistra anumite emisiuni, îţi va arăta dacă un anumit serial, film sau emisiune este la TV sau online, îţi va da un ghid al programului sau îţi va spune dacă poate fi achiziţionat de pe site-uri precum Amazon.

Cu Google Chrome poţi vedea un slide show de imagini pe Flickr, te poţi juca pe Internet sau poţi viziona clipuri pe YouTube. În plus, va exista şi o opţiune picture în picture, care îţi va permite, de exemplu, să vezi rezultatele unui meci la TV şi să te joci, în acelaşi timp. Dacă vrei să îţi pui colecţia de muzică de pe calculator pe televizor, poţi face şi acest lucru.

Cum funcţionează Google TV? Cei de la Google nu au dat foarte multe detalii. Dispozitivul Google TV, cu un procesor Intel, va prelua controlul televizorului tău prin infraroşu. Asta înseamnă că vei putea folosi aplicaţia chiar dacă primeşti semnalul TV prin aer, cablu sau satelit.

Cea mai bună invenţie de la televizorul color încoace

Rivalii de la Apple şi Yahoo! au încercat combinarea televiziunii cu webul, dar fără prea mare succes. Deşi unele televizoare de pe piaţă actuală oferă acces internet, au o gamă limitată de site-uri posibile. Google, împreună cu Sony şi Logitech, şi Intel, au găsit reţeta perfectă.

Efortul a fost însă unul susţinut: „Este mult mai greu să combini o tehnologie veche de 50 de ani cu una nou-nouţă decât am crezut noi iniţial”, a spus Eric E. Schmidt, preşedintele executiv Google, potrivit New York Times.

Howard Stringer, preşedinte executiv al Sony, a spus că Google TV este „o realizare foarte mare”, iar Paul Otellini, directorul Intel, a apreciat aceste demersuri ca fiind „cea mai bună îmbunătăţire în domeniul televiziunii de la transmisia color până astăzi”.

„Imaginile video ar trebui vizionate pe cel mai mare, cel mai bun şi cel mai luminos ecran din casă, iar acesta este televizorul, nu calculatorul, telefonul sau orice altceva. Scopul nostru este să avem acelaşi impact asupra televiziunii cum a avut smart phone-ul asupra pieţei de telefonie mobilă”, a spus Rishi Chandra, project managerul de la Google, responsabil cu produsul Google TV.

 

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Situația insolvenței la Dinamo, complicată de procesul cu Vasile Șiman: „Sunt trei laturi implicate”

Procesul deschis de Vasile Șiman împotriva clubului Dinamo îngreunează ieșirea din insolvență, iar decizia judecătorului este așteptată cu interes. Obiectivul principal al celor din conducerea...

Iată cele mai bune obiceiuri care te vor ajuta să slăbești!

To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies...

Fitch înrăutățește perspectiva României la „negativă” și avertizează asupra riscurilor fiscale și politice

Agenția motivează această decizie prin incertitudinile politice, creșterea rapidă a datoriei publice și un deficit bugetar alarmant Fitch Ratings a reconfirmat ratingul de credit al...
Ultima oră
Pe aceeași temă