22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCe planuri au edilii pentru Bucureştiul din 2035

Ce planuri au edilii pentru Bucureştiul din 2035

Modul în care se va dezvolta Capitala din punct de vedere urbanistic până în 2035 va fi stabilit printr-o strategie pe termen lung la care o echipă formată din edili, sociologi, arhitecţi, economişti, ingineri etc. a început deja să lucreze. Ei vor organiza mai multe întâlniri la care sunt invitaţi şi bucureştenii care pot veni cu idei despre dezvoltarea oraşului. Soluţiile mai pot fi trimise direct edililor accesând site-ul www.csb2035.ro.

Principala modificare care va fi introdusă în strategia Bucureşti 2035 este cea referitoare la înăsprirea reglementărilor în domeniul autorizării construcţiilor. După ce ani de zile au permis dezvoltatorilor imobiliari să construiască după cum au dorit, abia acum autorităţile locale şi-au dat seama că au greşit.

A fost nevoie să apară în centrul Bucureştiului coloşi din sticlă lângă clădiri istorice şi construcţii care mai de care mai colorate, de un gust îndoielnic, pentru ca edilii să-şi dea seama că ar trebui să ia măsuri. “Până acum Bucureştiul a avut o strategie făcută în alt context, cât timp nu am fost o ţară membră UE. Partea de reglementare ar trebui să fie mai strictă până în 2035”, a declarat arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu.

Interesele private, mai importante decât cele publice

Dezvoltarea oraşului din ultimii ani a fost criticată şi de primarul Sorin Oprescu: “E haos, fiecare construieşte ce vrea. Vorbim despre corupţie şi cedarea interesului public spre privat.” Edilul-şef a declarat că aceste lucruri nu mai pot continua şi că strategia de dezvoltare a oraşului ar trebui finalizată până în 2012. Arhitecţii au observat şi ei că planurile urbanistice zonale, pe baza cărora se ridică noi clădiri, sunt aprobate în funcţie de interesele private.

În afara de partea de reglementare, strategia va mai cuprinde şi alte domenii de interes pentru bucureşteni, cum ar fi spaţiile verzi. Acestea au fost amenajate mai mult în partea de nord a oraşului, unde avem de două ori mai multă vedeaţă decât prevede norma minimă europeană, iar în sud avem mai puţin de jumătate din minim.

În ceea ce priveşte parcările de reşedinţă şi cele subterane, arhitectul-şef al Capitalei, Gh. Pătraşcu a apreciat că suntem cu 30 de ani în urma marilor oraşe europene. Cu toate acestea, el afirmă că din punct de vedere al circulaţiei nu stăm mai rău decât alte capitale europene.

Elaborarea strategiei până în 2035 va costa municipalitatea 200.000 de euro şi va dura aproximativ un an. Până acum a fost realizată doar prima etapă şi anume un diagnostic al situaţiei actuale şi definirea căilor de intervenţie.

Un nou PUG

În afară de o nouă strategie de dezvoltare, Bucureştiul va avea şi un nou Plan Urbanistic General (PUG), prin care se vor stabili zonele în care se va putea construi, spaţiile verzi, spaţiile cu regim special etc. Licitaţia pentru stabilirea firmelor care se vor ocupa de elaborarea PUG va fi reluată după ce prima a fost anulată în urma unor contestaţii. Realizarea PUG va dura 36 de luni, urmând ca apoi să fie supus aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Cele mai citite

Ministrul Câciu: România își bazează deficitul pe investiții, singura cale spre dezvoltare economică

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că România se numără printre puținele țări din UE al căror deficit bugetar este generat...

Victorie răsunătoare pentru echipa lui Xavi Pascual în Liga Campionilor!

Fostul antrenor dinamovist Xavi Pascual a obținut o victorie impresionantă la cârma echipei Veszprem, învingând PSG cu scorul de 41-28 în grupele Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă