27.7 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialCe plan de rascumpărare a acţiunilor au reprezentanţii Fondului Proprietatea

Ce plan de rascumpărare a acţiunilor au reprezentanţii Fondului Proprietatea

Foştii proprietari care au fost despăgubiţi cu acţiuni la Fondul Proprietatea sunt dezamăgiţi de preţul obţinut la bursă pe aceste titluri. Aceştia se aşteptau ca titlurile Fondului Proprietatea sa fie tranzacţionate foarte aproape de valoarea nominală, pentru a-şi putea recupera despăgubirile la preţuri reale. Cei mai avantajaţi din actuala conjuctură au fost speculatorii care au cumpărat de pe piaţa gri acţiuni FP la preţuri cuprinse între 0,2-0,5 lei/acţiune şi astfel au obţinut profituri frumoase. Foştii proprietari îşi pun mari speranţe în programul de răscumpărare al Fondului Proprietatea, considerând că această acţiune va reuşi să crească valoarea acţiunilor.

Conducerea Fondului proprietatea a prezentat în „Scrisoarea Administratorului către acţionarii Fondului Proprietatea” programul de răscumpărare al acţiunilor.

„În efortul de a creşte valoarea pentru acţionari, am anunţat deja un program de răscumpărare care va permite Fondului să îşi răscumpere propriile acţiuni de pe piaţă. Un astfel de program este utilizat în mod obişnuit în special de către fonduri de tip închis şi, în esenţă, înseamnă că o societate poate absorbi un număr limitat de acţiuni din piaţă, reducând astfel numărul de acţiuni aflate în circulaţie şi majorând cota de deţineri relativă a fiecărui investitor. Cumpărarea acţiunilor proprii înseamna că Fondul cumpară active sub valoarea lor reală. De exemplu, dacă valoarea reală a fiecărei acţiuni este apropiată de 1,00 lei, dar preţul pieţei este de 0,60 lei, fiecare acţiune cumpărată creşte valoarea activelor Fondului cu 0,40 lei”, scrie in acest document.

Un alt aspect important în acest program este suma alocată de 120,3 milioane lei disponibilă sub formă de rezerve. Pe de altă parte, profiturile disponibile distribuibile pentru anul 2010, care nu vor fi distribuite sub formă de dividende în urma hotărârii acţionarilor, ar putea creşte această sumă.

“Scopul programului( de răscumpărare n.r.) este acela de a oferi acţionarilor valoare şi sub altă formă decât acordarea de dividende. Ca rezultat al programului, valoarea activului net ar trebui să crească. Însă nu se pune problema manipulării sau influenţării preţului datorită reglementărilor Uniunii Europene. Este posibil ca anul acesta să apelăm la răscumpărări”, a declarat recent Grzegorz Konieczny, vicepreşedinte executiv Franklin Templeton Investments.

Ce trebuie să ştim despre programul de răscumpărare

– Acţionarii Fondului şi-au dat acordul pentru achiziţionarea unui procent de până la 10% din acţiunile aflate în circulaţie până la data de 1 martie 2012.
– Acţiunile pot fi achiziţionate doar în intervalul de preţ de 0,2 – 1,5 lei pe acţiune. Bineînţeles nu se vor cumpăra acţiuni dacă acestea nu se vând cu un discount faţă de VAN (Valoarea Activului Net).
– Fondul nu poate achiziţiona mai mult de 25% din volumul mediu zilnic al acţiunilor din orice zi.
– Comunicarea publică a oricăror răscumpărări trebuie realizată după ce răscumpărarea acţiunilor a fost efectuată, dar nu mai târziu de sfârşitul celei de-a şaptea şedinţe de tranzacţionare de la data executării fiecărei tranzacţii.

Fondul Proprietatea va derula programul de răscumpărare a acţiunilor proprii prin casa cehească de brokeraj Wood&Company.

 

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescuhttp://razvan-voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...

Iohannis, la Consiliul European, unde se discută sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, mâine şi poimâine, la Consiliul European, la Bruxelles, printre subiectele reuniunii numărându-se sprijinul pentru Ucraina şi Republica Moldova, respectiv...

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...
Ultima oră
Pe aceeași temă