7.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialCE obliga Romania la gesturi de curtoazie in scandalul inchisorilor CIA

CE obliga Romania la gesturi de curtoazie in scandalul inchisorilor CIA

Scrisoarea comisarului european Franco Frattini privind scandalul inchisorilor CIA nu obliga Romania decat la dovezi de transparenta, dar o arunca intr-un paradox: sa dovedeasca ceva ce nu s-a intamplat.

Reactia Comisiei Europene (CE) in scandalul presupuselor inchisori CIA si in cel al schimburilor de prizonieri suspecti de terorism efectuate la Constanta nu obliga Romania decat la un raspuns similar celor anterioare. Singura diferenta este ca acum s-a schimbat canalul de comunicare. Dupa ce comisarul european Franco Frattini a trimis o solicitare din partea Comisiei Europene, este asteptat un raspuns din partea Guvernului.  Reactia a fost deja anuntata: singurul demers pe care Guvernul il va face este sa ceara din nou Parlamentului sa puna la dispozitia CE toate informatiile pe care le are. Senatorul UDMR Karoly-Ferenc Szabo, membru al Comisiei de ancheta privind existenta unor inchisori CIA pe teritoriul Romaniei, crede ca mai exista o posibilitate: "Guvernul poate relua anchetele, formand o comisie interministeriala care va incerca inca o data sa descopere ceva ce nu se poate descoperi".

Doi europarlamentari romani intaresc ceea ce comisarul Frattini, dar si presedintele CE, Jose Manuel Durao Barroso, au recunoscut: CE nu are puterea de a efectua anchete sau de a obliga statele sa faca ceva, ci doar sa faca recomandari. Adrian Severin, europarlamentar PSD, sustine ca scrisoarea lui Frattini a plecat spre Romania la rugamintea Parlamentului European, care, de altfel, a mai avut o proprie initiativa in acest sens, dar nu a fost multumit de raspunsul Romaniei. "Frattini le-a spus foarte clar: «Eu nu pot sa oblig un stat sa faca ceva, ci pot doar sa-l rog sa dea informatii»", spune Severin. Europarlamentarul PL-D Nicolae Vlad Popa, care a reprezentat Romania la Parlamentul European in scandalul inchisorilor CIA, spune ca toate documentele secrete legate de Aeroportul "Mihail Kogalniceanu" au fost puse la dispozitia europenilor inca de la primele solicitari. "Nu noi trebuie sa facem dovada ca suntem nevinovati. Aceasta scrisoare nu creeaza vreo obligatie, decat de a dovedi transparenta si deschidere la orice fel de control pe care CE ar dori sa-l faca in acest scandal", ne-a explicat Popa.
Adrian Severin considera ca, desi CE nu are jurisdictie si atributii pe acest domeniu in Romania, ar trebui sa spunem ce stim si, daca este posibil, sa investigam mai departe. Europarlamentarul recunoaste insa ca "n-ai cum sa dovedesti ca ceva nu s-a intamplat. Este un cerc vicios care nu se va sfarsi niciodata. Statele acuzate spun: «Aratati-ne probele». Acuzatorii raspund ca nu pot, pentru ca informatiile sunt confidentiale".

Anul trecut, o comisie de ancheta a Senatului Romaniei a raspuns acuzelor aduse de Parlamentul European si de Consiliul Europei (unde politicianul elvetian Dick Marty a intocmit deja celebrul raport privind operatiunile CIA din Romania). Marea Britanie a recunoscut saptamana trecuta ca a gazduit intr-o baza militara proprie operatiuni CIA care vizau transporturi de prizonieri suspecti de terorism.

» Lipsa de cooperare
Directorul organizatiei americane Human Rights Watch, Tom Porteus, a declarat ca in Romania si Polonia este nevoie de o ancheta serioasa si realizata independent, de preferat de la nivelul UE. Intr-un interviu acordat Radio France International, Porteus a precizat ca exista indicii serioase ca operatiunile CIA au avut loc, dar ca ancheta a fost impiedicata de lipsa de cooperare si de transparenta a celor doua tari.

Cele mai citite

Franța acuză Rusia de manipularea influencerilor pentru propagandă pro-rusă

Franța a acuzat Rusia de angajarea a mii de influenceri europeni pentru a răspândi mesaje pro-ruse, inclusiv în țări precum România. Declarația a fost făcută...

ASF a adoptat noi măsuri privind reglementarea și autorizarea piețelor financiare nebancare

ASF urmărește consolidarea rezilienței operaționale pentru piețele financiare nebancare Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat o serie de măsuri pentru funcționarea piețelor financiare...

Wizz Air mută unele zboruri pe Aeroportul București Băneasa începând cu ianuarie 2025

Wizz Air a anunțat că, începând cu 15 ianuarie 2025, unele zboruri operate din București vor fi transferate de pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”...
Ultima oră
Pe aceeași temă