Comisia Europeană (CE) apreciază că Europa trebuie să-şi asigure accesul la materiile prime rare, integrând acestă nevoie în strategia comercială şi dezvoltând propria producţie, transmite AFP, citat de Mediafax.
CE enumeră, într-un raport, 14 materii prime considerate esenţiale, foarte importante pentru industria europeană şi care s-ar putea găsi în cantităţi limitate pe piaţă în următorii ani, deoarece producţia acestora este concentrată în doar câteva state.
Autoritatea europeană citează în special cazul metalelor rare, elemente pentru care cererea este foarte mare deoarece sunt esenţiale pentru producerea de aparatură electrică. Pentru procurarea acestor metale, Uniunea Europeană (UE) este dependentă în totalitate de importuri, în special din China, stat care a limitat livrările.
În aceste condiţii, Europa trebuie să încerce să reducă dependenţa de importuri, dezvoltând sisteme de reciclat şi exploatând propriile resurse, consideră Bruxellesul.
„Exploatarea de metale rare ar putea reîncepe în Europa în 2015”, notează comisarul european pentru Industrie, Antonio Tajani.
Acest tip de iniţiativă ar putea intra în conflict cu alte obiective ale UE, în special cu cele privitoare la protecţia mediului.
„Nu există o excludere automată a activităţilor de minerit în regiunile acoperite de reţeaua Natura 2000”, subliniază raportul CE.
Natura 2000 este o reţea europeană de arii naturale sau seminaturale în cazul cărora trebuie respectate anumite reguli pentru protejarea faunei şi florei.
În paralel, Europa trebuie să pună la punct un sistem diplomatic al materiilor prime, menţionează Comisia.