Orice sistem folosit si testat cu succes genereaza mai multe reguli de baza, iar daca acestea sunt aplicate disciplinat, atunci vom putea mari considerabil sansele de castig.
REGULI DE BAZA:
1. Utilizarea acestui sistem presupune alegerea unui timp intermediar, pentru urmarirea semnalelor si luarea deciziilor pe termen scurt.
Exemplu: daca graficul saptamanal este cel de baza, atunci graficul zilnic va fi ales ca timp intermediar. In cazul daytraders, care utilizeaza graficul de 10 minute, acestia vor folosi graficul de 1 ora pentru termen lung si graficul de 2 minute pentru timp scurt.
2. Primul grafic care se analizeaza este intotdeauna cel pe termen lung (termen lung – prima imagine, termen piata/de baza – a doua imagine si termen intermediar/scurt – a treia imagine). Cea mai buna oportunitate pentru cumparare este cand graficul lunar este pe crestere, iar cel saptamanal este opus acestuia, adica este pe scadere. Momentul sau punctul de intrare in piata se alege in functie de semnalele de cumparare oferite de graficul zilnic, de regula un semnal de supravanzare (oversold) oferit de un oscilator clasic.
Se poate da si o regula pentru cei care tranzactioneaza pe bursa de la Sibiu, si anume: cand graficul zilnic este pe scadere, oportunitatea cea mai buna pentru un short este cand semnalele oscilatorului ales pentru graficul de 1 ora prezinta tendinta unui rally.
De regula, deviatiile zilnice pentru un trend mai lung, saptamanal, nu sunt indicate de evolutiile indicatorilor cum este MACD, ci de oscilatori, deoarece, prin natura lor, acestia semnaleaza un moment de cumparare, cand piata este in declin, si unul de vanzare, cand piata urca. De exemplu, cand trendul saptamanal este in crestere, sistemul "triple screen" ia in atentie numai semnalele de cumparare ale oscilatorilor si le ignora pe cele de vanzare. Oscilatorii posibili care pot fi incorporati in acest sistem sunt EMA (media mobila exponentiala de 2-5 zile), STS (stochastic, statistic) si Williams % R.
Pentru exemplul practic, prin care vom intelege mai bine avantajele folosirii acestui sistem, am ales graficul zilnic al indicelui BET si semnalele oscilatorului STS (unul foarte popular) in conjunctie cu semnalele oferite pe graficul lunar de cei doi indicatori la fel de cunoscuti MACD si DMI – asa dupa cum s-a observat in partea I. Trebuie adaugat ca acest oscilator filtreaza foarte bine "zgomotele pietei", estompand multe semnale false, si ca identifica destul de precis momentul in care BULL sau BEAR devin mai puternici sau mai slabi. Cele mai importante semnale ale oscilatorului sunt divergenta, nivelul si directia liniei STS.
O divergenta de crestere apare cand pretul/nivelul indicelui atinge un nou minim, iar linia STS testeaza un minim mai mare decat cel anterior. Cel mai puternic semnal de cumparare apare cand linia STS de la primul minim este plasata sub linia de referinta cea mai joasa si urmatorul minim de deasupra acestuia. Interpretarea pozitiei liniei STS de supravanzare sau supracumparare se face numai impreuna cu semnalul MACD de pe graficul lunar, astfel: semnalul de cumparare oferit de STS de pe graficul zilnic este valabil numai daca histograma MACD indica un trend crescator. La fel, cand este trend coborator, se va alege doar semnalul de vanzare prezentat de STS. Graficele indicelui BET (n.r. – 29 august 2008):
Lunar: semnalele prezentate de cei doi indicatori (MACD si DMI) ne indica o directie de scadere. In acest caz, investitorii pe termen lung vor astepta semnalul de intoarcere de trend, cu atat mai mult cu cat MACD a intrat in zona negativa (de toamna, cum spun specialistii), adica sub zona neutra. O accentuare a acestei tendinte se poate constata daca si linia de semnal a mediei mobile va trece sub linia neutra, ceea ce ar insemna cel putin inca o luna pe scadere.
Zilnic: semnalele oferite de STS sunt PARTIAL si la inceput de opozitie cu trendul saptamanal. Decizia pe care o vom lua este de a astepta pentru o intrare in piata pana cand linia zilnica a oscilatorului STS va face un rally deasupra liniei sale de referinta si peste nivelul de 20. Ne putem proteja apoi printr-un stop loss imaginar, fixat sub minimul ultimului pret de referinta (de exemplu la 5.400).
Forma minimului atins recent de indice, de fapt un dublu bottom, ne indica o slabiciune a trendului de scadere. Cei doi oscilatori (CCI si STS) ne semnaleaza, in primul rand, o nivelare a minimelor actuale, deci o plafonare a scaderilor (intrarea CCI in zona neutra este inca nesigura) si in al doilea rand o usoara tendinta de revenire la fel neconcludenta din partea STS. O inversare clara a pozitiei STS dincolo de linia de referinta poate marca un inceput mai clar de schimbare de trend pe termen foarte scurt sustinut si de pozitionarea CCI deasupra zonei de -50. Atunci putem incepe o acumulare pentru un mic rally speculativ, tinta fiind zona lui 5.900–6.000.