17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialCE deblocheaza 117 milioane euro pentru combaterea crizei alimentare

CE deblocheaza 117 milioane euro pentru combaterea crizei alimentare

Bruxelles-ul deblocheaza mai mult de 117 milioane de euro pentru a combate criza alimentara. Comisia Europeana a decis sa-i sprijine pe cei defavorizati, afectati de efectele dezastruoase ale cresterii preturilor la alimente, informeaza The Money Channel. Anuntul intervine in contextul unui summit asupra preturilor alimentelor, organizat la Londra, la initiativa premierului britanic Gordon Brown. Acolo a participat si directorul Programului Alimentar Mondial, care ar trebui sa puna bazele unui plan international de actiune.

Potrivit comisarului european pentru dezvoltare, Louis Michel, "cresterea preturilor la alimentele de baza poate provoca un dezastru umanitar mondial". Programele alimentare actuale sunt supuse unei presiuni puternice, pentru ca exista mai putina hrana disponibila pentru persoane aflate deja la limita foametei. "Alte cateva milioane, care reuseau sa se descurce, sunt acum amenintate de foame", a avertizat comisarul in plenul Parlamentului European.

"Avem nevoie de solutii pe termen lung, dar este necesara de asemenea o actiune rapida". De aceea, s-a propus acest ajutor. Suma de 117.250.000 de euro, din fondurile europene, va ridica ajutorul alimentar total promis in 2008 de Comisie la 283.250.000 de euro.

Tot ieri, la Londra a inceput un summit a carui tema este chiar pretul alimentelor si in cadrul caruia ar trebui sa se puna la punct un plan international de actiune. "Era alimentelor la pret mic pe piata internationala a trecut. Preturile produselor alimentare nu vor mai reveni la nivelul de altadata", a mai spus comisarul Michel. "Din 2000, pretul in dolari al graului s-a triplat, cel al orezului si porumbului s-a dublat, iar inceputul anului 2008 corespunde unei noi cresteri cu 20%", a precizat el, enumerand lunga lista a tarilor in care au izbucnit in ultimele saptamani revolte ale foametei, de la Haiti la Africa.

Uniunea Europeana a luat deja masuri pentru a combate criza alimentara: regula de lasare in parloaga a terenurilor a fost abandonata, nivelul cotelor de lapte a fost ridicat, iar drepturile vamale la cereale au fost suprimate. Comisarul a aparat insa initiativa Uniunii Europene de a folosi cat mai mult biocarburantii – o initiativa criticata de ecologisti pentru ca ar agrava criza alimentara. De aceea, el a subliniat ca doar 2% din culturile europene sunt destinate fabricarii de biocombustibili.

 Tot ieri, europarlamentarii verzi au cerut un moratoriu asupra "agrocarburantilor" produsi din recolte ce pot fi folosite in alimentatie si abandonarea obiectivului european ca pana in 2020, 10% din toti combustibilii folositi sa fie biologici.

Cele mai citite

Două convoaie militare au fost implicate într-un accident rutier între Galați și Brăila

Două convoaie militare au fost implicate într-un accident între Galați și Brăila joi, 19 septembrie. Cele două convoaie aparțineau armatei franceze și trebuiau să...

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a suferit o pierdere imensă. Ana Karina Schneider s-a stins din viață

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a suferit o pierdere profundă cu decesul conf. univ. dr. habil. Ana-Karina Schneider, o personalitate remarcabilă în domeniul Literaturii...

Drăgușin, criticat după meciul din Carabao Cup! Tottenham a învins dramatic pe Coventry

Deși Tottenham a reușit să întoarcă scorul și să se califice în optimile Carabao Cup, prestația fundașului Radu Drăgușin a fost criticată dur de...
Ultima oră
Pe aceeași temă