5.8 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialCe contin dosarele "Basescu" de la "Doi s`un sfert"

Ce contin dosarele „Basescu” de la „Doi s`un sfert”

» Miron Mitrea, senator PSD, crede ca Marian Vanghelie, presedintele PSD Bucuresti, are arhiva DGIPI – serviciul secret al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) –, pe care o va folosi impotriva lui Traian Basescu.

» Surse din DGIPI sustin ca pe vremea ministrului Nica a existat un adevarat concurs "cine furnizeaza mai multe informatii compromitatoare despre familia presedintelui Basescu".

Declaratia senatorului PSD Miron Mitrea potrivit careia Marian Vanghelie "are arhiva fostului «Doi s‘un sfert» sau informatii din aceasta" anunta o campanie electorala fierbinte pentru alegerea presedintelui, cu folosirea arsenalului serviciilor secrete: interceptari de convorbiri telefonice sau ambientale si inscrisuri compromitatoare, asa cum s-a intamplat in campania din 2004.
In urma cu circa doua luni, pe vremea cand Ministerul Administratiei si Internelor era condus de pesedistul Dan Nica, iar DGIPI – serviciul secret al ministerului (fost UM 0215) – era controlat de chestorul Gelu Drajneanu, numit, potrivit unor surse din MAI, pe post de insusi Marian Vanghelie, in presa au aparut informatii potrivit carora Mircea Basescu, fratele presedintelui tarii, ar fi fost implicat tangential intr-o afacere cu arme. Ulterior, s-a confirmat ca aceste informatii au iesit de la DGIPI.

 

In toiul scandalului, Marian Vanghelie a anuntat ca detine arhiva DGIPI, pe care ar fi mutat-o la loc sigur ("este pe maini bune"), pentru a nu fi gasita de oamenii lui Traian Basescu. Tot atunci, Vanghelie a sustinut ca "m-am batut sa luam Ministerul de Interne, pentru ca asa am crezut eu. Constat acum, fara sa fiu lipsit de modestie, ca nu prea am gresit". El a anuntat atunci patru subiecte din arhivele DGIPI pe care se va axa batalia impotriva lui Traian Basescu: "Era o problema a ceea ce exista acolo si putea fi folosit in campania electorala contra lui Traian Basescu: ce s-a intamplat la Oltchim, cu Omar Hayssam, ce a discutat Elena Udrea si parca era vorba si de fetita EBA, care se mai incinge din cand in cand, dar asta e la diverse". Mai multi ofiteri DGIPI consultati de reporterii Romaniei libere ne-au explicat care ar putea fi vulnerabilitatile lui Traian Basescu la care a facut referiri Marian Vanghelie si modul in care vor fi ele exploatate de PSD.

 

1 In cazul combinatului petrochimic "Oltchim", principala vulnerabilitate a lui Traian Basescu ar fi Theodor Stolojan, al carui nume a fost vehiculat atat in intermedierile furnizarilor de energie, cat si in disputele pentru privatizarea sau capitalizarea combinatului, sustin surse din cadrul DGIPI. Notele mai contin informatii cu privire la unele dintre intalnirile lui Stolojan cu diversi oameni de afaceri. Montate, aceste informatii ar putea lasa impresia de trafic de influenta, sustin sursele noastre.

2 In cazul romano-sirianului Omar Hayssam (membru PSD si sponsor important al acestui partid), arhiva DGIPI este foarte bogata: exista inregistrari despre implicarea unor controversati oameni de afaceri arabi in eliberarea jurnalistilor romani rapiti la Bagdad, precum si inregistrari cu privire la fuga din Romania a lui Hayssam, fuga organizata pentru ca Omar sa scape de condamnarea pentru acte de terorism. In aceste inregistrari apare des numele presedintelui Traian Basescu. Potrivit unui ofiter DGIPI, "il pot ataca pe Traian Basescu doar daca vor scoate din context fragmente din notele de informare ce il vizau pe Omar si vor face din ele un montaj literar-artistic, asa cum au facut in cazul fratelui presedintelui".

3 In dosarul "ce a discutat Elena Udrea", notele informative ale DGIPI ar putea fi de data mai recenta, mai precis de dupa instalarea ei la Ministerul Turismului. In perioada in care Udrea era consilierul presedintelui Traian Basescu, DGIPI nu ar fi avut atributii de filaj. Cu toate acestea, s-ar putea sa existe filaje ilegale. Altfel, Vanghelie nu ar fi facut referiri la obiceiurile lui Traian Basescu "de a servi cafeaua in prezenta Elenei Udrea". Sursele noastre sustin ca, daca se scot pe piata interceptari de la Palatul Cotroceni, acestea au fost facute doar prin intermediul STS sau SRI. In arhivele mai vechi ale DGIPI  ar exista doar "unele referiri la afacerile lui Dorin Cocos sau la perioada in care Udrea era in PSD si figura ca avocata a RA-APPS".

Surse din cadrul DGIPI nu exclud insa ca unii dintre ofiterii acestui serviciu – care au incercat sa castige bunavointa PSD in ianuarie 2009, imediat dupa ce acest partid a ajuns sa controleze MAI – sa fi facut adaugiri la notele informative existente deja la arhive. "Dupa ce Vanghelie l-a instalat la conducerea DGIPI pe prietenul sau, chestorul Drajneanu, la noi s-a declansat concursul cine da mai multe informatii din arhive care ar putea atinge familia prezidentiala. Totul pentru avansari in functii", sustin aceleasi surse.

4 In categoria "si parca era vorba si de fetita EBA (Elena Basescu, fiica presedintelui – n.n.), care se mai incinge din cand in cand, dar asta e la diverse" nu ar fi existat nimic in arhivele DGIPI, dar sursele noastre nu exclud posibilitatea ca unii dintre ofiterii DGIPI sa o fi filat si interceptat ilegal pe Elena Basescu pentru a avea "munitie" cu care sa mearga la PSD pentru a-si negocia un post de conducere. "In structurile DGIPI mai sunt fosti ofiteri de Securitate care au ramas cu obiceiul de a face politie politica si nu este exclus ca acestia sa o fi urmarit si inregistrat pe fiica presedintelui", spun sursele noastre. In perioada in care ar fi fost facute aceste interceptari, Elena Basescu era prietena cu un jurnalist de la un tabloid bucurestean.

Sursele noastre mai spun ca ar exista inregistrari si din perioada in care Elena Basescu era iubita lui Andrei Hrebenciuc, fiul liderului PSD Viorel Hrebenciuc, dar acestea, probabil, nu vor fi facute publice, deocamdata. Potrivit unor ofiteri DGIPI care au dorit sa-si pastreze anonimatul, Marian Vanghelie ar fi primit "arhiva DGIPI" direct de la Gelu Drajneanu. Din aceasta cauza Drajneanu si-ar fi dat demisia din functia de sef al DGIPI imediat dupa ce pesedistul Dan Nica a fost demis din functia de ministru al MAI. Dupa plecarea lui Nica, interimarul Vasile Blaga a declansat o ancheta la DGIPI pentru a verifica scurgerile de informatii catre Vanghelie.

Cele mai citite

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...

Bon fiscal tipărit doar la cererea clientului pentru plățile cu cardul. Președintele a promulgat legea

Președintele a semnat proiectul de lege care modifică obligația operatorilor economici de a emite bonuri fiscale tipărite pentru tranzacțiile cu carduri de credit sau...
Ultima oră
Pe aceeași temă