17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialCe companii ne vor dezamagi la Q1?

Ce companii ne vor dezamagi la Q1?

De urmarit: bancile-contemplative in ceea ce priveste activitatea de creditare, Transelectrica – cu datorii mari in euro, Alro – cu pierderi in ultimul trimestru din 2008 (cererile si pretul aluminiului n-au prea urcat de atunci).

Cu creditele blocate, numarul restantierilor in crestere si randamente generoase oferite deponentilor, bancile romanesti n-au prea multe motive de fericire pentru raportarile primului trimestru (majoritatea emitentilor isi vor publica datele financiare pana pe 15 mai). Bancile romanesti au inceput sa piarda gradual debitorii cu imprumuturi de nevoi personale (un varf al acestui tip de credite a fost in 2004-2006), pe masura ce acestea se apropie de scadenta, cei care suporta si cele mai mari costuri, in paralel trebuind sa constituie provizioane din ce in ce mai mari pentru a acoperi restantierii cu intarzieri mai mari de 90 de zile. Din cauza rezultatelor mai slabe ale bancilor vor suferi si… SIF-urile, portofoliile acestora bazandu-se, in cea mai mare parte, pe participatiile la banci (BCR, BRD, Banca Transilvania).

 

Vor dezamagi companiile cu datorii mari in euro (vezi Transelectrica, Artrom etc.) avand in vedere evolutia cursului de schimb in primele trei luni ale anului. Consideram ca Transelectrica ar putea afisa, de asemenea, pierdere precum s-a intamplat in Q4 din 2008. Petrom este pe lista cu potentiale dezamagiri, avand in vedere evolutia pretului barilului si costurile cu investitiile, asumate de companie.
Alro a beneficiat la inceputul anului trecut de o conjunctura favorabila pe plan extern (cresterea exploziva a segmentului commodities). Spre deosebire de cupru, ale carui cotatii au urcat pe fondul interesului Chinei, in acest an aluminiul a fost mult mai stabil; in plus, compania a anuntat un amplu program de concedieri pe fondul lipsei de comenzi. Anticipam, asadar, pierderi si pentru Alro la Q1.

Cele mai citite

Liga Națiunilor: Germania-Ungaria 5-0 Olanda-Bosnia-Herțegovina 5-2

Selecţionatele Germaniei şi Olandei au obţinut victorii la scor, sâmbătă, în primele lor meciuri din noua ediţie a Ligii Naţiunilor la fotbal. Germania a surclasat...
Ultima oră
Pe aceeași temă