7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialCe căuta DNA în curtea baronului? Răspuns: 5.000.000 euro

Ce căuta DNA în curtea baronului? Răspuns: 5.000.000 euro

UPDATE

Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (PSD), este învinuit pentru şapte fapte de abuz în serviciu în DOUĂ DOSARE penale, prejudiciul total fiind de peste 5 milione de euro.

Acuzaţiile i-au fost aduse la cunoştinţă miercuri, în prezenţa avocatului său, după ce Constantinescu a fost ridicat din faţa Prefecturii Constanţa deoarece a refuzat de două ori să se prezinte la DNA Constanţa, deşi a fost citat legal de fiecare dată.

După ce a fost înştiinţat de procurorii anticorupţie că este învinuit pentru abuzuri în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, preşedintele pesedist al CJ Constanţa a cerut desfiinţarea, prin lege, a DNA.

Apoi, Constantinescu şi-a adus aminte că este bolnav şi trebuie să se trateze în străinătate. Procurorii i-au interzis, însă, părăsirea ţării.


Primul pesedist care i-a luat apărarea a fost primarul şi prietenul său Radu Mazăre.

 

Citeşte şi: VIDEO. Şeful CJ Constanţa: Am fost ridicat de DNA ca un animal

La ridicarea sa, preşedintele social democrat al CJ Constanţa a opus rezistenţă, iar după ce Constantinescu a fost urcat în maşină, autoturismul anchetatorilor a fost blocat şi cu greu a reuşit să părăsească zona.

Mai grav, maşina DNA a fost urmărită de mai multe maşini până la sediul serviciului teritorial anticorupţie din Constanţa.

La sediul local DNA, lui Constantinescu i s-au adus la cunoştinţă cele şase învinuiri de abuz în serviciu  din primul dosar penal şi extinderea învinuirilor din cel de-al doilea dosar penal.

Banii publici şi judeţul, moşia preşedintelui CJ Constanţa? 

În primul dosar penal, Constantinescu este acuzat de şase fapte de abuz în serviciu deoarece între anii 2010-2013 a cheltuit ilegal banii publici pentru lucrări nelegale sau neefectuate, spun procurorii anticorupţie. 

În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurii anticorupţie descriu pe rând conţinutul celor şase fapte de abuz în serviciu.

1. În perioada 2010-2012, Nicuşor Constantinescu, cu bună ştiinţă şi-a îndeplinit în mod DEFECTUOS atribuţiile de serviciu, efectuând plăţi nelegale  de 1,65 milioane lei noi către SC Domeniul Public şi Privat Constanţa reprezentând contravaloarea Închirierii a 11 autoturisme, deşi legea interzicea inchirierea autoturismulor iar numărul maxim pe care îl puteau folosi era de şase autoturisme

2. În anul 2012, cu ştiinţă a efectuat plăţi nelegale de 1,24 milioane de lei noi către Regia Autonomă Drumuri şi Poduri Constanţa în cadrul acţiunii „Caravana Estivală”, fără colaborarea cu alte instituţii ale statului (Romsilva,RAJDP Constanţa, SC RAJA) fără documentaţia legală, devize de oferte şi acte de recepţie care să îi ateste că lucrările au fost efectuate

3. În anul 2012,, cu bună ştiinţă, nelegal, Constantinescu a plătit unor cluburi sportive peste 13,3 milioane lei noi

4. În anul 2012, nelegal şi cu bună ştiinţă a finanţat asociaţii şi fundaţii cu peste 5 milioane lei noi 

5. În anul 2012 a decontat nelegal circa 23% din valoarea împăduririlor locale, deşi legea îi permitea să deconteze doar 18%. Plăţile efectuate au fost  de peste 1 milion de lei.

6.În august şi septembrie 2012 a plătit dublu împăduririle din comuna Independenţei, circa 762 mii lei, care au fost împădurite în 2011,când preşedinte era tot Nicuşor Constantinescu.

 Lăcomia baronului PSD NU A OCOLIT nici Centrul Militar Zonal Constanţa

În al doilea dosar, Nicuşor Constantinescu  este acuzat tot pentru abuz în serviciu deoarece, în perioada 2009-2013, nu a asigurat  funcţionarea Centrului Militar Zonal, aşa cum impune legea, perturbând grav activitate acestei instituţii de apărare.

Nicuşor Constantinescu, în calitate de preşedinte CJ Constanţa,  deşi legea impunea, a refuzat să asigure finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, nu a facut reparaţiile sediului acestei instituţii, a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea utilităţilor publice şi a pazei necesare funcţionării normale a instituţiei.

Mai mult, nu a plătit nici convorbirile telefonice la Romtelecom, plăţi făcute ulterior de Ministerul Apărării Naţionale.

Cel mai grav a fost însă faptul că preşedintele Constantinescu a încercat în două rânduri  să evacueze institutia pentru a prelua sediul Centrului Militar în folosul consiliului judeţean.

___

Nicuşor Constantinescu a părăsit sediul DNA Constanţa, unde ar fi refuzat să dea declaraţii, spun surse judiciare. Procurorii i-au adus la cunoştinţă că este urmărit penal în DOUĂ dosare penale pentru mai multe fapte de abuz în serviciu. I s-a impus interdicţia de a nu părăsi ţara.

La ieşirea din Parchet, Nicuşor Constantinescu ar fi spus că DNA a fost sesizat de Curtea de Conturi. El urmează să se prezinte din nou la DNA Constanţa cu un avocat.

Reamintim că, anul trecut, Nicuşor Constantinescu s-a opus controlului Curţii de Conturi, refuzând să dea documentele pentru a fi verificate. Era vorba de verificarea unor lucrări contractate de Consiliul Judeţean, suspectate de a fi fost achiziţionate la suprapreţ şi plătite , unele dintre ele, fără a fi executate. Prin aceste metode,Nicuşor Constantinescu ar fi  favorizat unele firme. Între lucrările suspecte s-ar afla şi „Caravana Estivală”.

Un oficial, cum este preşedintele consiliului judeţean, care este ordonator de credite (dispune cheltuirea banilor publici), este obligat să prezinte actele Curţii de Conturi , pentru control, atunci când documentele sunt cerute. Cel care refuză să se conformeze solicitării Curţii de Conturi încalcă legea.

 –-

Nicuşor Constatinescu a spus că va face plângere la Parchet pentru modul în care a fost ridicat, „ca un animal”, de către procurorii DNA, pe care îi acuză de abuz şi poliţie politică, el spunând că este „jignitor” ce s-a întâmplat.

„Am fost ridicat într-o manieră poliţienească, miliţienească, cu luare, cu prindere, suprindere, a unui ales local care nici nu ştie acuzaţiile. Este un mare abuz, o mare gravitate pentru România şi ne mai mirăm apoi de ce ne merge rău”, a spus Constantinescu, conform Mediafax.

El a susţinut că a fost informat, luni, că în cazul său se fac cercetări într-un dosar, pentru ca acum să afle că există patru-cinci dosare, verificările procurorilor DNA vizând hotărârile Consiliului Judeţean Constanţa în perioada 2009-2013 prind împăduririle din judeţ, lucrările în şcoli şi cămine culturale sau la Spitalul Judeţean.

„Să vină DNA, poliţia politică, şi să conducă ei România. Un Consiliu Judeţean este parlamentul care voteaza legile. Dacă CJ votează ceva ilegal, atunci prefectul atacă in instanţă şi suspendă hotărârea. Aceste hotărâri (cele vizate de ancheta DNA-n.r.) nu au fost atacate de prefect şi au aviz de legalitate. Ce treabă are DNA să verifice activitatea unui consiliul judeţean?”, a declarat Constantinescu.

El a mai spus că a fost tratat de către procurorii DNA care l-au ridicat şi dus la audieri ca „un animal”, ca un „hoţ”.

„De ce sunt tratat ca un animal, ca un criminal? Am fost bruscat. Fac ce vor în România, nu contează că e USL la guvernare. Ar trebui desfiinţat DNA. M-au luat din parcare ca pe un hoţ, ca pe un animal De câte ori am fost citat legal m-am prezentat cu avocat şi am câştigat toate procesele”, a mai afirmat Constantinescu.

Întrebat dacă este urmărit penal, el a mai spus că nu şi că „abia” i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile.

–-

Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a fost ridicat, miercuri, de procurorii DNA din Constanţa şi dus la audieri unde i s-au adus la cunoştinţă învinuirile pentru cel puţin şase plăţi nelegale, ce ar fi fost făcute de liderul local PSD pentru lucrări contractate de consiliu, dar neefectuate sau supraevaluate, au declarat surse judiciare  pentru România Liberă.

Ancheta este făcută de procurorii anticorupţie de la Serviciul Teritorial Anticorupţie Constanţa.

Prejudiciile ar fi de sute de mii de euro.

Constantinescu a fost dus cu mandat la sediul DNA, acuzaţia principală fiind  abuz în serviciu (mai multe acte materiale). Surse judiciare afirmă că acesta a opus rezistenţă în faţa anchetatorilor.

Preşedintele PSD a fost ridicat şi dus cu mandat de procurori deoarece nu s-a prezentat pentru audieri, deşi a fost citat în repetate rânduri.

Când poliţiştii au vrut să pună în aplicare mandatul de aducere, Constantinescu a opus rezistenţă, ar fi făcut scandal chiar lângă maşina cu care trebuia dus la sediul DNA Constanţa. Cu greu, preşedintele CJ Constanţa a fost convins să urce în maşină pentru a fi dus la audieri.

Ca la semnal, în faţa DNA Constanţa s-au adunat deja susţinători ai liderului PSD, conform obiceiului acestui partid de a-şi apăra liderii acuzaţi de corupţie.

Debutul apărării liderilor social-democraţi acuzaţi de fapte penale a fost în anii ’90, când un grup de circa 40 de parlamentari PSD (pe atunci, PDSR), în frunte cu Adrian Năstase, s-au adunat în faţa Parchetului General pentru a-l apăra pe colegul lor, deputatul de atunci, Gabriel Bivolaru, ulterior condamnat la închisoare cu executare pentru devalizarea BRD  cu circa 200 de milioane de dolari.

Un alt exemplu de lider PSD  apărat  de legea penală cu miting de partid a fost preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu, acuzat tot de corupţie , arestat preventiv şi eliberat imediat. Atunci, la apărarea baronului PSD a participat şi Victor Ponta.

Ultimul caz notoriu a fost apărarea lui Adrian Năstase, condamnat de curând la 4 ani închisoare cu executare,  pentru corupţie.

Preşedinte la judeţ din 2004

Nicuşor Constantinescu este la al treilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, pe care l-a câştigat cu peste 60% din voturi. A intrat în politică în anul 2000, alături de prietenul său, Radu Mazăre, care şi-a adjudecat atunci Primăria Constanţa. Ambii au trecut la PSD în anul 2004 şi, în ciuda divergenţelor cu şefii de la Bucureşti, nu au mai părăsit partidul. În plus, indiferent de numărul dosarelor deschise pe numele lor sau a anchetelor de presă scrise în ultimii 10 ani, cei doi au continuat să fie tot mai influenţi pe plan local, dar şi naţional. Guernarea USL a fost un bun prilej pentru gruparea Mazăre-Constantinescu de a-şi demonstra puterea, plasându-şi în Executiv persoane de încredere şi negociind, inclusiv cu Victor Ponta, preluarea Portului Constanţa de către administraţia locală.

Citeşte şi: Nicuşor Constantinescu, preşedinte la judeţ din 2004

Opozanţii politici spun că Nicuşor Constantinescu conduce judeţul cu o mână de fier. ”Nicuşor Daniel Constantinescu terfeleşte în fiecare zi procesul administrativ, confundând o instituţie a statului cu propria sa ogradă. Acţiunile sale se înscriu în strategia de politică a capului plecat la care a supus întregul aparat administrativ al judeţului Constanţa, în decursul mandatelor deţinute în fruntea CJC”, spunea, la începutul săptămânii, primarul din Peştera, Valentin Vrabie. Acesta din urmă va organiza, pe 1 aprilie, un miting cu o mie de persoane în faţa CJC. Edilul acuză că nu a primit nici un leu de la Consiliul Judeţean de şase ani.

Proces din 2008

Constantinescu a mai fost în vizorul DNA, procurorii cerând chiar închisoarea cu executare pentru el, într-un dosar în care a fost judecat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată, cu privire la o investiţie cu fonduri europene a Regiei Autonome Judeţene de Apă (RAJA), în urma căreia statul român a fost prejudiciat cu aproximativ un milion de euro. În acest dosar a fost achitat.

Constantinescu mai este acuzat că face parte, alături de Radu Mazăre, din grupul care ar fi prejudiciat statul cu 114 milioane de euro, în dosarul retrocedărilor de teren din municipiul Constanţa. Procurorii spun că cei doi, alături de alte peste 30 de persoane, au retrocedat ilegal circa un milion de metri pătraţi de teren în perioada 2005-2006, inclusiv porţiuni de plajă. Urmărirea penală în acest caz a început în decembrie 2005, iar Constantinescu a fost trimis în judecată în octombrie 2008.

În vizorul ANI

Constantinescu a intrat şi în vizorul ANI. Inspectorii au susţinut că acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 iunie 2008 – 23 martie 2009, când a deţinut simultan atât funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, cât şi pe cea de reprezentant al Judeţului Constanţa în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SC RAJA SA Constanţa. Culmea este că Nicuşor a căzut în propria capcană, el fiind cel care a re­clamat, iniţiat, că un primar este membru în AGA la RAJA SA. Procesul este pe rol. „Legea europeană spune că orice ales local din UE, consilier local de la sat, comună, oraş, municipiu, judeţ sau regiune, şi orice primar, viceprimar, preşedinte de Consiliu Judeţean sunt obligaţi să reprezinte comunităţile locale în toate structurile care deservesc interesele acestora. Ca atare, Legea naţională 161/2003, care spune că este incompatibil ca un ales local să fie reprezentant într-o structură care să dezvolte comunităţile, intră în contradicţie cu legea europeană”, a explicat Constantinescu.

Constantinescu a fost marcat de aceste acuzaţii, fiind unul dintre vârfurile de lance ale PSD în lupta împotriva ANI şi DNA. “Dacă eu aş decide, i-aş desfiinţa mâine, ieri. Şi dacă vă uitaţi la ei cine sunt, toţi procurorii au sicrie în spate, ca să poată fi şantajabili politic, DNA-ul face numai abuzuri şi nu are nici un rezultat pentru scopul pentru care a fost creat”, spunea el, în octombrie 2013, la finalul unei şedinţe de consiliu judeţean.

A adormit în intersecţie

Cel mai celebru scandal mediatic în care a fost implicat Nicuşor Constantinescu rămâne cel din 2006, când social-democratul a fost găsit beat la volanul maşinii, oprite în centrul Constanţei. A fost salvat de prieteni, care au spart geamul autoturismului, Constantinescu susţinând atunci că era doar obosit.

Cele mai citite

Călin Georgescu amenință noul Guvern și pe Klaus Iohannis: Veți regreta orice decizie luată împotriva poporului

Georgescu a calificat actuala conducere drept o „haită politică” care a instaurat un guvern „ilegitim” Călin Georgescu, fost candidat la președinție, a lansat o serie...

Ilfovul interzice tăierile comerciale de păduri: Plan de management și centuri verzi pentru viitor

Într-o decizie istorică, tăierile de păduri în scop comercial vor fi interzise în județul Ilfov, marcând o etapă importantă pentru conservarea mediului. Consiliul Județean...

Mesajul transmis de președintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul Crăciunului

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis marți, 24 decembrie 2024, un mesaj cu prilejul Crăciunului. "Crăciunul este o sărbătoare a generozității și a compasiunii, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă