Hunor Kelemen a oferit voturile UDMR în cadrul Congresului pentru susţinerea unei candidaturi a lui Vasile Blaga pentru un post de vicepreşedinte al PPE.
Preşedintele UDMR, fostul ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional, Hunor Kelemen, a reuşit să influenţeze decisiv agenda Congresului Partidului Popular European (PPE), care va avea loc săptămâna viitoare la Bucureşti. Marea miză a UDMR este introducerea în documentele programatice ale Partidului Popular European, cel mai important grup politici din interiorul Uniunii Europene, a unor referiri referitoare la drepturile minorităţilor naţionale. Însă de roadele acestei victorii a UDMR nu se vor bucura doar maghiarii ardeleni, ci şi reprezentanţii tuturor minorităţilor naţionale din statele membre ale Uniunii Europene, precum şi cei ai minorităţilor din statele din afara Uniunii Europene, în care se află partide afiliate la PPE.
Inclusiv românii din Serbia, care pe Valea Timocului, se confruntă cu ostilitatea autorităţilor sârbeşte, se vor bucura de drepturile care vor fi incluse în documentele programatice ale PPE şi care au şanse mari să devină prevederi oficiale în dreptul Uniunii Europene. „Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când se modifică documentele PPE. Noi am avut mai multe întâlniri, am desfăşurat o activitate intensă şi am reuşit să formulăm aceste propuneri, care au fost acceptate în totalitate”, a declarat preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, la finalul unei întâlniri cu membrii Consiliului Permanent al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, care a avut loc la sediul Prezidiului Executiv din Cluj.
Susţinere pentru Blaga
Nu doar aceste drepturi pentru minorităţile naţionale vor fi rezultatul negocierilor UDMR cu lideri ai Partidului Popular European, ci există şi posibilitatea creării unui precedent interesant. România ar putea primi un post de vicepreşedinte al PPE. Congresul PPE de la Bucureşti va alege noul preşedinte, noul secretar general şi cei 10 vicepreşedinţi. Dacă UDMR îi susţine pentru postul de preşedinte, respectiv secretar general pe actualii deţinători ai acestor portofolii, respectiv pe olandezul Wilfried Martens şi pe spaniolul Antonio Lopez Isturiz, în privinţa candidaţilor pentru posturile de vicepreşedinţi, voturile UDMR vor merge către un român. Hunor Kelemen şi-a exprimat susţinerea pentru o eventuală candidatură a actualului preşedinte al PDL, Vasile Blaga. El va fi susţinut şi de delegaţii propriului partid, dar şi de cei ai PNŢCD, partid aliat cu PDL. Vasile Blaga ar putea prelua chiar postul de vicepreşedinte care va fi lăsat liber de către actualul premier al Ungariei, liderul FIDESZ, Viktor Orban. Acesta a anunţat că nu va mai candida la Congresul din Bucureşti. Viktor Orban ar putea susţine candidatura lui Vasile Blaga, pentru că a beneficiat de voturile românilor afiliaţi la Partidul Popular European şi la Internaţionala Creştin-Democrată, atunci când a devenit vicepreşedinte al acestei Internaţionale. O eventuală reuşită a lui Vasile Blaga i-ar întări poziţia internaţională şi ar aduce vânt în pânzele corabiei numite Alianţa România Dreaptă, formată din PDL, PNŢCD, Forţa Civică şi organizaţii civice.
Câte voturi are UDMR
În cadrul Congresului PPE, UDMR va avea 10 delegaţi cu drept de vot. Însă formaţiunea maghiarilor ardeleni poate influenţa decisiv şi voturile unor delegaţi din Ungaria ori din Slovacia, care provin din partide cu care UDMR a colaborat de-a lungul ultimelor decenii.