1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialCe capitală supravieţuieşte cu un buget de 120 de milioane de euro...

Ce capitală supravieţuieşte cu un buget de 120 de milioane de euro pe an?

Anul acesta, Capitala Republicii Moldova a reuşit să supravieţuiască cu 120 de milioane de euro, un buget „incomparabil mai mic faţă de oricare alt oraş din România„, a declarat Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului.

Prezent la evenimentul „Infrastructura inteligentă în Europa de Sud-Est”, Chirtoacă a  spus că anul acesta, Chişinăul a scăpat în totalitate de datoriile care ameninţau oraşul cu falimentul.  „În 2007 oraşul avea datorii de 50 de milioane de euro. Eu am activat doi ani de zile cu conturile primăriei blocate şi un climat politic nefavorabil, dar acum am reuşit să plătim datoriile”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Primarul municipiului Chişinău spune că secretul succesului care a salvat oraşul de la faliment  sunt reformele pe care le-a desfăşurat. ” Secretul este simplu: reformele pe care am reuşit să le aplicăm pentru a trece de la o administraţie sovietică la una europeană„, a spus Chirtoacă. Printre aceste reforme se numără şi oferirea de compensaţii individuale penrtu încălzire locuitorilor. Astfel, oamenii cu venituri mici primesc compensaţii lunare. „Circa 10% dintre locuitori au beneficiat de subvenţii, restul plătesc toată factura. Echitatea socială merge către cei care au nevoie de ajutor„, a mai spus primarul Chişinăului.

El a mai afirmat că fosta conducere a ţării dorea falimentarea oraşului şi îngreuna  procesul de dezvoltare a Chişinăului pentru că în fiecare an „scotea 30 de milioane de la bugetul local.”  Însă primarul nu numai a reuşit să achite toate datoriile, ci a început şi procesul de modernizare a oraşului prin diferite investiţii.  De exemplu, s-au achiziţionat 100 de autobuze noi, iar cu ajutorul Băncii Mondiale au fost obţinute credite pentru reabilitarea drumurilor şi modernizarea reţelei subterane de canalizare.

De asemenea,  primăria a demarat un program de tip „Prima casă”,  prin care se acordă credite pe o perioadă de 25-30 de ani.  „Primăria a lansat un program Prima Casă pentru a veni în ajutorul cetăţenilor, nu Guvernul. După patru ani de activitate am evitat falimentul şi am început dezvoltarea durabilă în Chişinău„, spune Chirtoacă.

 

 

 

 

Cele mai citite

Plăți duble pentru 200.000 de pensionari în decembrie

Casa Națională de Pensii Publice estimează că sunt sute de mii de dosare restante, la nivel național Aproximativ 200.000 de pensionari din România vor primi...

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...

Poșta Română va închide în următorii ani toate oficiile sale poștale

Directorul general de la Poșta Română, Valentin Ștefan, a anunțat că toate oficiile poștale din România vor fi închise treptat în următorii ani. Poșta...
Ultima oră
Pe aceeași temă