Sarcina este o perioadă frumoasă şi unică din viaţa unei femei, dar în acelaşi timp o perioadă dificilă în care este nevoie de maximă atenţie. În fond şi final, viitoare mămică are grijă de două persoane. În materie de alimente, există câteva pe listă pe care ar trebui să le eviţi dacă eşti gravidă.
Alimente în stare crudă
Pe lista alimentelor în stare crudă sunt incluse ouăle crude, carnea crudă şi lactatele nepasteurizate. Acestea pot conţine diferite bacterii care pot dăuna copilului. La capitolul ou crud, intră şi maioneza. Aşadar, ai grijă ca ingredientele din farfuria ta să fie bine gătite. Legumele crude şi fructele NU sunt interzise, dimpotrivă, sunt foarte recomandate. Cu menţiunea de a fi foarte bine spălate.
Ficăţeii de pui
Nu sunt neapărat interzişi şi nici nu trebuie să îi tai de pe lista ta de alimente deoarece conţin o sursă importantă de fier. Însă consumă-i într-o cantitate moderată deoarece conţin vitamina A, care în exces poate cauza malformaţii fătului.
Anumite fructe de mare
În timpul sarcinii este bine să eviţi peştele afumat sau scoicile crude deoarece pot conţine bacteria listeria. Dacă tot îţi este poftă, mai bine le prepari tu să fii sigură că sunt preparate corect şi la o temperatură adecvată.
Alcool
Ştii deja că alcoolul în timpul sarcinii poate dăuna fătului şi este bine să îl eviţi. Încearcă să îl excluzi total din meniul tău, chiar dacă ţi-e poftă de un pahar de vin sau o gură de bere.
Mâncăruri cu aport nutriţional zero
În această categorie, se încadreză aşa cum ai bănuit, fast food-urile, dulciurile din comerţ, mâncărurile grase şi prăjelile. Aceste alimente nu numai că te îngraşă, dar nu au niciun beneficiu nutritiv nici pentru tine şi nici pentru făt. Tocmai din această cauză, încearcă să le eviţi. Poţi mânca dulciuri de casă, făcute din ingrediente proaspete şi naturale.