Plaja din Vamă nu mai aminteşte cu nimic de vremurile de odinioară. Astăzi, totul se vrea modernizat. Peste tot există şezlonguri şi umbreluţe. Însă, indiferent de modernizările pe care le fac patronii de la an la an, Vama Veche rămâne pentru tineri mereu aceeaşi.
Mii de turişti iau cu asalt în fiecare vară staţiunea Vama Veche. „Vin în Vamă de cinci ani pentru că mă simt cel mai bine. Nu dau peste şmecheri cu fiţe, care nu pot sta decât la hoteluri scumpe”, spune Adrian Tănase din Alba Iulia, care a venit în vacanţă în Vamă. Spusele lui sunt întărite şi de alţi tineri turişti.
„În Vamă ne simţim ca şi acasă. Ne place să ascultăm marea, să ne tăvălim prin nisip, să dansăm sub cerul liber şi mai ales să ne iubim, având alături marea”, ne-au declarat Ioana Bădărău şi Sile Stoica din Bacău. Singurul lucru care i-a deranjat pe aceştia pe durata sejurului petrecut la mare este că unii oameni de afaceri vor să distrugă Vama Veche şi s-o transforme într-o staţiune ca toate celelalte. Unii dintre ei chiar au reuşit prin preţurile pe care le afişează la cazare sau masă. Spre exemplu, Casa Dor de Vama Veche le oferă tinerilor camere duble la preţul de 85 de lei, o cameră la Hostel Bazart costă 140 de lei, la Casa Coman două locuri costă 100 de lei. Vila Floare de Iris oferă turiştilor camere duble la 120 de lei. În aceste condiţii, cea mai căutată cazare rămâne camparea în curţile localnicilor. Ziua de campare costă între 8 şi 10 lei, singura facilitate de care beneficiază turiştii fiind apa rece. „Începând de vineri dimineaţă şi până duminică seara nu mai avem locuri. Pe unii i-am cazat în casă, altora le-am permis să-şi instaleze corturile în curte, doar ca să nu-i lăsăm pe drumuri”, ne-a declarat Florentina, localnică.
Plaja, plină de maşini şi gunoaie
După ce-şi lasă bagajele în camere sau în corturi, tinerii încep aventura. Cea mai mare parte a zilei şi-o petrec pe plajă, bronzându-se şi stând la taclale. Spre nefericirea multora dintre ei, plaja din Vamă nu mai aminteşte cu nimic din ce era aici în urmă cu câţiva ani. Totul se vrea modernizat. Peste tot există şezlonguri şi umbreluţe. Este de remarcat, totodată, că în fiecare zi, după ce turiştii îşi strâng corturile şi îşi iau maşinile de pe plajă, în urma lor rămân mormane de gunoaie, sticle, ambalaje.
Preţuri usturătoare
În plus, dacă acum cinci-zece ani Vama Veche era considerată o staţiune ieftină, acum preţurile au luat-o razna. O sticlă de apă poate ajunge aici şi la 8 lei, o shaworma – 10 lei, un sandwich „Omleţică cu bacon” – 10 lei, un sandwich cu salam de Sibiu – 11 lei, o clătită – 4 lei, un porumb fiert – 4 lei, exact ca în Mamaia. Pentru a-şi atrage clienţii, patronii vin în întâmpinarea lor cu tot felul de denumiri haioase: „shaworma comunistă”, „clătite trotilate”, „tzi-fu-ami” „ciorile perverse”. Tot aici turiştii sunt invitaţi la o porţie de „ardei umpluţi cu bună-ştiinţă”, „porc nesimţit”, „mânuţe de pui înroşite de muncă”. Un kilogram de piersici costă 9 lei, iar bananele, 6 lei. La terminarea sejurului, turiştii sunt invitaţi să-şi achiziţioneze tricouri cu diferite imprimeuri precum „Ce te uiţi? E un tricou! Perversule!”, „Nu dau autografe! Nu insistaţi!”, „Creatură recalcitrantă”, „Născut obosit”, „Ai un chip suav de mangustă matrafoxată?”.