Curtea Constituţională a României (CCR) informează că nu poate modifica decizia prin care a stabilit că SIIJ este constituţională, menţionând că, dacă se doreşte, desfiinţarea Sectţiei se poate realiza prin procedură parlamentară.
Judecătorii menţionează că, la acel moment, CCR a analizat norme din legea privind organizarea judiciară şi nu oportunitatea existenţei secţiei.
„Deciziile CCR sunt, potrivit art.147 alin.(4) din Constituţie şi Legii nr.47/1992, definitive şi general obligatorii, astfel că sensul scrisorii dlui Didier Reynders nu poate fi modificarea unei decizii a instanţei constituţionale, procedură care implică în mod necesar revizuirea Constituţiei. În realitate, se urmăreşte obligarea statului român la desfiinţarea SIIJ, însă CCR nu se numără printre acele autorităţi ale statului cărora li s-ar putea opune o atare obligaţie, deoarece CCR nu are atribuţii în acest sens.
Doar Parlamentul poate reglementa prin lege, în limitele marjei sale de apreciere şi a exigenţelor constituţionale, orice fel de structură cu orice fel de competenţă în materia cercetării penale a judecătorilor şi procurorilor. Imperativ este ca această materie să facă obiectul unei reglementări care să respecte principiile constituţionale ale statului de drept, vidul legislativ afectând înseşi aceste principii”, transmite Curtea.
Mai mult, judecătorii constituţionali consideră că rapoartele MCV nu sunt norme de drept european, ci recomandări opţionale, nu obligatorii.
Întreg documentul poate fi consultat aici.