23.2 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialCazurile a 71 dintre deţinuţii de la Guantanamo Bay, reexaminate

Cazurile a 71 dintre deţinuţii de la Guantanamo Bay, reexaminate

Autorităţile americane vor reexamina în curând situaţia a 71 dintre cei 166 de deţinuţi de la Guantanamo Bay (Cuba), cu scopul de a stabili dacă aceştia reprezintă în continuare o „ameninţare” la adresa Statelor Unite, a anunţat Pentagonul luni, informează Mediafax.

O asemenea examinare a cazurilor acestor persoane, dintre care cele mai multe au fost consideraţi prea periculoase pentru a fi eliberate, dar fără să fie inculpate vreodată, a fost promisă de către Obama în martie 2011, potrivit AFP.

Acest anunţ apare în contextul în care preşedintele american şi-a reafirmat, în mai, intenţia de a închide acest centru de detenţie controversat – o promisiune care datează din campania electorală din 2008, când a obţinut primul mandat la Casa Albă – şi în contextul în care o mare parte a deţinuţilor se află într-o grevă a foamei de aproximativ şase luni.

„Comisii temporare de examinare” nu vor studia legalitatea încarcerării celor 71 de deţinuţi de la Guantanamo, ci doar dacă ei mai reprezintă o ameninţare la adresa Statelor Unite şi dacaă este necesar, în acest sens, să mai rămână închişi, a precizat, citat într-un comunicat, locotenent-colonelul Todd Breasseale.

Citeşte şi  Cum încearcă SUA SĂ ÎNCHIDĂ închisoarea Guantanamo Bay

În cadrul examinării fiecărui caz în parte, „o audiere va fi organizată, în cursul căreia deţinutul sau reprezentanţi ai săi îşi vor putea prezenta argumentele”, a adăugat el.

Pentagonul a început deja să îi anunţe pe unii deţinuţi de organizarea acestor audieri, dar nu a anunţat când vor începe sau dacă jurnalişti pot să asiste la ele.

Comisiile vor fi alcătuite din reprezentanţi ai departamentelor Justiţiei, Apărării, Securităţii Interne şi de Stat, dar şi din ofiţeri din cadrul Statului Major.

La închisoarea de la Guantanamo are loc, de aproximativ şase luni, o grevă a foamei, la care participă o mare parte dintre deţinuţi. Greva a început în februarie, după ce gardieni au examinat exemplare de Coran într-un mod considerat blasfemiator de către aceştia. Însă detenţia lor pe termen nelimitat, o situaţie în care se află de aproximativ 11 ani, este denunţată, de asemenea, de cei mai mulţi dintre protestatari.

La sfârşitul lui mai, Barack Obama a anulat un moratoriu asupra transferării unor deţinuţi yemeniţi eliberabili.

În total 84 de yemeniţi, reprezentând o majoritate a celor 166 de deţinuţi, sunt încarceraţi în continuare la Guantanamo. Ei sunt şi cei mai numeroşi – 56 din 86 – şi ca cei desemnaţi ca eliberabili de către administraţiile Bush şi Obama, în absenţa unor elemente împotriva lor.

Cele mai citite

Ciolacu promite revoluția medicală: Investiții masive în fiecare județ

În PNRR sunt prevăzute peste două miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii sistemului sanitar Invitat la evenimentul ”Viitorul se construieşte azi! Sănătatea unei naţiuni pleacă...

Directorul de școală, demis când vrea primarul

Conform noului Regulament-Cadru, primarul și Consiliul local pot propune demiterea unui director de școală Începând cu anul școlar 2024-2025, directorii de școli pot fi demiși...

Două persoane au fost atacate de urs în Brașov și au ajuns la spital

Două persoane au fost atacate de un urs, duminică seară, în localitatea Crizbav din județul Brașov. Victimele sunt o fată de 14 ani, însărcinată...
Ultima oră
Pe aceeași temă