Procedura de extradare din SUA a fostului sef al CFR Mihai Necolaiciuc a fost la un pas sa fie ratata, dupa ce 400 de pagini de documente nu au fost trimise la timp din Romania. In timp ce ministrul Justitiei da vina pe americani, care nu le-ar fi explicat clar romanilor ce acte vor de la ei, exista si suspiciunea ca un functionar din minister ar fi uitat pur si simplu sa trimita documentele.
Documentatia completa pentru extradarea fugarului Mihai Necolaiciuc din SUA a fost trimisa de Ministerul Justitiei abia pe 18 iunie, la o zi dupa ce fostul sef al Cailor Ferate Romane a fost arestat in Florida, sub pretextul unor probleme cu viza de sedere pe teritoriul american. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, recunoaste acest lucru, insa sustine ca nu a fost vorba de nici o intarziere, ca ministerul si-a facut datoria si ca vina ar apartine autoritatilor americane. Astfel, desi cererea de extradare pentru Necolaiciuc a fost trimisa de Romania inca din februarie 2008, procurorii americanii ar fi cerut in decembrie 2008 o droaie de traduceri si retraduceri ale unor documente din dosarele penale romanesti ale lui Necolaiciuc. Era vorba de aproximativ 400 de pagini care urmeaza sa fie folosite in procesul de extradare din SUA a lui Necolaiciuc.
Predoiu sustine insa ca americanii nu au specificat care anume pagini trebuie retraduse, din totalul de peste 700 din intreaga documentatie. "Ne-au raspuns abia pe 24 martie 2009, desi noi i-am intrebat in repetate randuri ce anume sa traducem din nou. La un moment dat, ne-au spus chiar ca au peste 600 de cereri de extradare si ca raspunsul urmeaza sa ni-l dea", sustine Predoiu. La mai putin de trei luni de la clarificarea din partea americanilor, Necolaiciuc a fost arestat in Florida. "Nu a existat un termen-limita din partea americanilor pentru retraducerea documentelor", ne-a explicat Simona David, purtator de cuvant al Ministerului Justitiei, de ce lucrurile s-au precipitat abia dupa ce Necolaiciuc a fost arestat. Exista insa si o explicatie mai simpla, tipic romaneasca, pentru aceasta bulibaseala: un functionar de la Directia de Drept International si Tratate a uitat pur si simplu sa trimita in SUA documentele retraduse, au declarat surse judiciare pentru HotNews.
"Nu stim daca este vorba de neglijenta unui functionar, un caz tipic de indolenta sau rea-credinta", au declarat aceleasi surse pentru HotNews. Aceasta suspiciune este sustinuta si de mesajul aparent ciudat pe care americanii l-au trimis Ministerului Justitiei chiar in ziua arestarii lui Necolaiciuc: "Autoritatile romane sunt incurajate sa transmita, pe canale diplomatice, autoritatilor americane cererea de arestare in vederea extradarii, precum si cererea de extradare". Totusi, Catalin Predoiu a sustinut ieri ca acest mesaj din partea biroului Interpol de la Washington "este un mesaj standard in astfel de situatii" si ca Ministerul de Justitie si Departamentul de Justitie al SUA "au cooperat bine si s-au coordonat". Procesul de extradare din SUA a lui Mihai Necolaiciuc va fi unul de durata, care s-ar putea intinde timp de doi ani, a mai explicat ministrul Justitiei.
In prima faza, un judecator american va analiza cererea de extradare trimisa de Romania si care ii va fi prezentata la sfarsitul lunii august. Chiar daca instanta din Florida va fi de acord cu extradarea acestuia, fugarul poate ataca decizia. Necolaiciuc are la dispozitie trei cai de atac, a spus ministrul Predoiu: una la instanta federala in complet de opt judecatori, una la curtea de apel a statului federal si alta la Curtea Suprema a SUA. Astfel, intreaga procedura ar putea dura doi ani. "In procedura de extradare din SUA, nu se aplica legea romana. Procedurile de extradare sunt in general complexe, iar cea cu SUA nu face exceptie, dimpotriva", a avertizat Catalin Predoiu.