21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialCazinoul din Constanta – mariaj intre art nouveau si arhitectura contemporana

Cazinoul din Constanta – mariaj intre art nouveau si arhitectura contemporana

»  Cazinoul din Constanta, monument arhitectural cu o bogata valenta istorica, reprezinta una dintre cele mai importante edificii din tara.

»  Cladirea va radia printr-un spectacol de lumini si culoare, iar intrepatrunderea traditiei cu elementele de actualitate va umple de magie intreaga zona.

Obiectiv turistic, metropola tinutului pontic este un fascinant muzeu in aer liber: parcul arheologic cu harta din mozaic a cetatii euxine, Constanta veche cu edificiile istorice, statuile lui Eminescu si Ovidiu, Portul Tomis, Cazinoul, si multe alte cladiri cu o bogata amprenta istorica ce pastreaza o atmosfera mistica, unica. Cladirea Cazinoului, situata pe faleza peninsulei din sud-estul orasului, este unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice din Romania. Locatia a fost ridicata din bani publici in perioada 1903-1910, dupa ce conflictul dintre conservatori si liberali a amanat de mai multe ori finalizarea lucrarii. Istoria acestei cladiri exceptionale incepe insa inca din 1899, cand se punea in discutie necesitatea construirii in Constanta unui loc de recreere in care sa se adune crema societatii din acele vremuri.

Impresioneaza prin dimensiuni
Spatiile generoase, care impresioneaza si astazi prin dimensiuni, s-au transformat in punctul de intalnire al domnilor si doamnelor din inalta societate, dornici de distractie, lecturi si conversatie. Pentru a le satisface nevoia de "loisir", parterul gazduia diverse jocuri de noroc, iar la etaj vizitatorii se puteau desfata sub lumina feerica a lampioanelor de pe terasa impinsa deasupra marii sau de pe cea cu deschidere spre faleza. Arhitectul roman de origine elvetiana, Daniel Renard, a fost cel care a dat viata cladirii ce timp de zeci de ani a atras privirile celor care paseau pe faleza Marii Negre. Cazinoul din Constanta este cel mai important si caracteristic edificiu public construit in stil Art Nouveau. Receptia lucrarii a fost facuta de o comisie formata din arhitectii Ion Mincu, Dimitrie Maimarolu si inginerul Elie Radu.

Lucrare de referinta
In prezent, cu toate ca de-a lungul timpului cladirea s-a deteriorat, cei mai mari arhitecti ai lumii considera proiectul Cazinoului din Constanta o lucrare de referinta, una dintre cele mai interesante, dar si dificile in acelasi timp. Christophe Herbert, arhitectul care se va ocupa de reamenajarea cladirii, a contribuit la reabilitarea a peste 70 de cazinouri din intreaga lume. "Dificil din cauza cerintelor tehnologiei secolului XXI, care trebuie armonizate cu restrictiile impuse de acest monument de arhitectura si cu structura cladirii, proiectul de renovare este o adevarata aventura. Combinatia intre arhitectura clasica  de la 1910 si stilul deco din 1920 alaturi de elemente contemporane si un sistem de iluminat excelent vor readuce la viata frumoasa adormita de la malul Marii Negre", a declarat Christophe Herbert.

Renovat in totalitate
Cu o investitie de 15 milioane de euro, subsolul va fi reamenajat in totalitate si se va transforma in zona de depozitare si toaletele. Parterul va fi deschis spre vizitare si va fi imbogatit cu mobilier si candelabre contemporane ce se vor armoniza cu luminile discrete pentru a pune in evidenta frumusetea arhitecturii interne deja existente. De asemenea, vor fi deschise doua restaurante cu vedere spre mare, bar cu finisaje rosii, salon pentru evenimente, dar si terase ce vor face legatura intre incaperi. La etaj, saloanele de joc vor reprezenta sufletul cladirii. Zona va fi impartita in trei parti, dintre care cea mai spectaculoasa va fi vechea sala de cabaret. Renovata in intregime si pastrand savoarea trecutului, aici vor trona jocurile de noroc. Fatada exterioara va fi, de asemenea, restaurata, iar sistemul de iluminat va da magie noptii.

Un secol de existenta, in 2010
Investitorii implicati in proiectul reamenajarii Cazinoului spera ca pana in 2010, cand edificiul implineste un secol de la existenta, sa poata desfasura aceasta aniversare chiar in interiorul cladirii. "Vom face totul pentru a-i sarbatori acestei doamne a 100-a aniversare in 2010", a declarat Christophe Herbert. Locatia va deveni astfel centrul lumii mondene, atractia litoralului. Intreg procesul de renovare are drept scop reintegrarea Cazinoului in circuitul turistic international.

Cele mai citite

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...
Ultima oră
Pe aceeași temă