Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat duminică, la emisiunea „După 20 de ani“ de la Pro TV, că prioritatea numărul unu este obţinerea unui bun raport MCV în decembrie, apreciind că intrarea României în Schengen este o decizie politică, ce poate fi încurajată şi de un raport pozitiv.
Ministrul Justiţiei a precizat la Pro TV că primele discuţii cu Uniunea Europeană privind MCV vor avea loc la sfârşitul lunii mai la Bucureşti şi pe 18 iunie la Bruxelles, potrivit Mediafax.
Întrebat dacă are de gând să ia o poziţie în faţa Parlamentului pentru a le explica parlamentarilor solicitările partenerilor europeni, în condiţiile în care această instituţie nu a fost văzută favorabil dat fiind şi Statutul parlamentarilor, Cazanciuc a spus că le va cere parlamentarilor „să fie parte a unui efort comun pentru a obţine la sfârşitul anului un raport pozitiv“.
„Vom îndeplini angajamentele asumate, dar noi trebuie să construim în acelaşi timp un mecanism de încredere. (…) În acest mecanism de încredere ce trebuie construit cred că voi avea dialoguri şi cu parlamentarii. Le voi cere să fie parte a unui efort comun pentru a obţine la sfârşitul anului un raport pozitiv”, a declarat Robert Cazanciuc, precizând că a început să aibă discuţii privind MCV cu toate instituţiile la care se face referire în acest raport.
Întrebat despre şansele României de a intra în spaţiul Schengen, din martie 2014, dacă următorul raport MCV va fi pozitiv, Cazanciuc a răspuns că „decizia de a intra în spaţiul Schengen în momentul de faţă este o decizie politică”. „Evident că orice succes al României, şi un raport bun la finalul anului, poate contribui la o decizie politică favorabilă României”, a mai spus Cazanciuc, evitând însă să precizeze care ar fi cauzele refuzurilor de până acum privind acceptarea în spaţiul Schengen şi dacă o nouă criză politică va diminua şansele României în această privinţă.
„Sunt pentru retragerea pensiilor speciale pentru magistraţii condamnaţi”
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a afirmat că susţine retragerea pensiilor speciale ale magistraţilor condamnaţi, precizând că aceasta ar putea fi o măsură preventivă. „Am avut deja discuţii cu colegii judecători din cadrul CSM (Consiliul Superior al Magistraturii). Eu, personal, sunt pentru această formă de sancţionare specială. (…) Eu cred că poate fi o măsură preventivă extrem de utilă“, a susţinut Cazanciuc. El a motivat că, în acest fel, judecătorii vor fi mai atenţi când vor da o sentinţă.
Cazanciuc a declarat vineri, la întâlnirea Comisiei MCV, că este esenţial pentru publicarea unui raport pozitiv în decembrie 2013 ca instituţiile implicate să promoveze mesaje unitare, care să sprijine obiectivele ce trebuie atinse. „Este important ca instituţiile implicate să agreeze şi să promoveze mesaje unitare, care să sprijine obiectivele de atins până la sfârşitul anului şi publicarea unui raport pozitiv în decembrie 2013”, a spus ministrul Justiţiei, la prima întâlnire a Comisiei MCV de când a preluat portofoliul.
Comisia de monitorizare a progreselor înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi luptei împotriva corupţiei (Comisia MCV) a fost constituită în temeiul HG nr. 216/2012 privind accelerarea implementării obiectivelor de referinţă prevăzute în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
Comisia funcţionează sub coordonarea ministrului Justiţiei şi este formată din reprezentanţi ai tuturor instituţiilor care au responsabilităţi în îndeplinirea obiectivelor stabilite în cadrul MCV.