22.7 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialCavalerii Jedi la BucureลŸti. Cui รฎi va ceda Ponta?

Cavalerii Jedi la BucureลŸti. Cui รฎi va ceda Ponta?

„Diplomaลฃia Harry Potter“ – aลŸa a fost caracterizatฤƒ disputa recentฤƒ în care ambasadorii Chinei ลŸi Japoniei la Londra au asemuit, pe rând, politica ลฃฤƒrilor lor cu celebrul personaj negativ al cฤƒrลฃilor lui J.K. Rowling, Lord Voldemort. Dacฤƒ la nivelul relaลฃiilor sino-japoneze se practicฤƒ acest tip de retoricฤƒ, ne putem permite, la rândul nostru, o comparaลฃie cu „Rฤƒzboiul Stelelor“. Oricum, e mai potrivitฤƒ.

Chiar la începutul Episodului 1, „The Phantom Menace“, doi cavaleri Jedi debarcฤƒ pe o navฤƒ aparลฃinând infamei Federaลฃii a Comerลฃului – care impune un embargo ilegal unei planete paลŸnice – cu scopul de a cฤƒuta o soluลฃie diplomaticฤƒ. La vederea celor doi, viceregele Gunray al Federaลฃiei i se adreseazฤƒ panicat unui colaborator: „Sunt aici ca sฤƒ forลฃeze o înลฃelegere. Distrage-le atenลฃia! Îl voi contacta pe Lord Sidious“, Lord Sidious fiind, desigur, adevฤƒratul geniu malefic al întregii conspiraลฃii ลŸi viitorul Împฤƒrat al Imperiului Galactic. Acesta este momentul de început al întregii saga „Rฤƒzboiul Stelelor“, pentru cฤƒ, în loc de negocieri, forลฃele Rฤƒului aleg sฤƒ declanลŸeze conflictul care în cele din urmฤƒ va duce la anularea Republicii.

Victoria Nuland vine azi la BucureลŸti ca sฤƒ „forลฃeze o înลฃelegere“, adicฤƒ sฤƒ obลฃinฤƒ câteva garanลฃii ferme din partea guvernฤƒrii Ponta-USL cฤƒ nu vor declanลŸa un atac la adresa statului de drept ลŸi cฤƒ prim-ministrul îลŸi va respecta angajamentele luate la Washington, în octombrie, în cadrul întrevederii cu vicepreลŸedintele Joe Biden. Imediat dupฤƒ acea întâlnire, Ponta fฤƒcea urmฤƒtoarea declaraลฃie: „Mi-a spus cฤƒ, pentru companiile americane, ideea de a avea o justiลฃie independentฤƒ ลŸi eficientฤƒ este foarte importantฤƒ, lucru cu care sunt total de acord ลŸi l-am asigurat ca justiลฃia va fi din ce în ce mai mult scoasฤƒ din bฤƒtฤƒliile politice interne (…), l-am asigurat cฤƒ principalul obiectiv este de a nu mai baga vreodatฤƒ justiลฃia în bฤƒtฤƒliile politice. Sunt convins cฤƒ acest lucru se va întâmpla din 2014“.

Când a fost întrebat dacฤƒ Chevron se retrage din România, Ponta a dat din nou asigurฤƒri: „Nici vorbฤƒ de retras din România. Avantajele economice sunt uriaลŸe“. Asigurฤƒrile date de Ponta în octombrie nu au durat nici douฤƒ luni, pânฤƒ în decembrie (când le-a transmis americanilor cฤƒ, dacฤƒ nu le convine ce a votat Parlamentul în „marลฃea neagrฤƒ“, atunci Chevron poate sฤƒ-ลŸi facฤƒ bagajele ลŸi sฤƒ plece), respectiv pânฤƒ în ianuarie (când a scos atât de mult justiลฃia din bฤƒtฤƒliile politice interne încât a calificat condamnarea lui Nฤƒstase drept „politicฤƒ“ ลŸi l-a comparat cu Iulia TimoลŸenko). Acum, americanii, care se conduc în politica externฤƒ dupฤƒ principiul „m-ai pฤƒcฤƒlit o datฤƒ – ruลŸine ลฃie; m-ai pฤƒcฤƒlit ลŸi a doua oarฤƒ – ruลŸine mie“, au venit sฤƒ-i cearฤƒ lui Ponta garanลฃii cฤƒ îลŸi va ลฃine cuvântul dat. Cum de încredere între Washington ลŸi BucureลŸti nu mai poate fi vorba dupฤƒ ลŸirul de minciuni ale prim-ministrului, acest nou „settlement“ trebuie sฤƒ includฤƒ câteva garanลฃii ferme cฤƒ asaltul USL la adresa statului de drept nu va continua. ลži cum orice bฤƒลฃ este însoลฃit ลŸi de un morcov, vor oferi ลŸi ceva la schimb.

Întrebarea esenลฃialฤƒ este: ce va face Ponta? Va ceda presiunilor SUA sau va ceda presiunilor din interiorul USL, care îi cer sฤƒ declanลŸeze atacul decisiv la adresa justiลฃiei independente ลŸi a statului de drept? Nu ducem comparaลฃia mai departe, sugerând cฤƒ ar exista un Darth Sidious (individual sau colectiv) la comenzile cฤƒruia sฤƒ rฤƒspundฤƒ Ponta, nici nu excludem aceastฤƒ posibilitate în întregime, dar faptul cฤƒ ieri dupฤƒ-amiazฤƒ Guvernul nu anunลฃase încฤƒ o întâlnire între Victoria Nuland ลŸi premier ลŸi cฤƒ pe agenda de vineri a acestuia nu figura nimic este un semn îngrijorฤƒtor cฤƒ Ponta a ales sฤƒ dea bir cu fugiลฃii ลŸi l-a trimis pe Corlฤƒลฃean sฤƒ-i distragฤƒ atenลฃia emisarului american, ceea ce înseamnฤƒ cฤƒ înclinฤƒ cฤƒtre partea întunecatฤƒ. Nu este exclus un aranjament de ultimฤƒ orฤƒ ลŸi nu dorim nimic mai mult decât sฤƒ ne înลŸelฤƒm, dar declaraลฃiile consilierului lui Ponta, Gyorgy Frunda, date „în nume personal“, privind faptul cฤƒ „România nu este o colonie“ ลŸi cฤƒ simte „o anumitฤƒ superioritate din partea Statelor Unite“, nu prevestesc nimic bun.

Un alt element al comparaลฃiei cu „Star Wars“ este rolul ordinului cavalerilor Jedi de garanลฃi ai „pฤƒcii ลŸi justiลฃiei în Galaxie“. Departe de noi ideea de a-i considera pe americani cavaleri imaculaลฃi pe scena internaลฃionalฤƒ, dar existฤƒ aici un element care trebuie subliniat. Ponta pare sฤƒ fie prizonierul „filozofiei“ lui Adrian Nฤƒstase cฤƒ politica externฤƒ este un joc de sumฤƒ nulฤƒ în care interesul unei pฤƒrลฃi trebuie echilibrat cu o rฤƒscumpฤƒrare pe mฤƒsurฤƒ pentru cealaltฤƒ parte, indiferent de natura ei. Sub Nฤƒstase a mai fost cum a mai fost (Petrom contra UE, Bechtel contra cine-ลŸtie-ce), dar Ponta pare sฤƒ fi mers chiar mai departe. El pare sฤƒ trฤƒiascฤƒ sub iluzia cฤƒ dacฤƒ România gฤƒzduieลŸte scutul de la Deveselu, baza de la Kogฤƒlniceanu ลŸi „permite“ Chevron ลŸi Exxon sฤƒ exploateze resursele de gaze, atunci, cumva, americanii îi sunt datori lui personal ลŸi USL sฤƒ le garanteze regimul, indiferent de derapajele autoritariste ลŸi de atacurile la adresa statului de drept. Ceea ce este o iluzie periculoasฤƒ. Pentru cฤƒ, dacฤƒ americanii au o datorie faลฃฤƒ de cineva, atunci au o datorie faลฃฤƒ de România, faลฃฤƒ de poporul român ลŸi de interesele lui, nu faลฃฤƒ de Ponta, Antonescu ลŸi Voiculescu. ลži este o datorie pe care nu le-a impus-o nimeni, ci ลŸi-au asumat-o singuri. I-aลฃi auzit probabil ลŸi pe Ponta, ลŸi pe alลฃii susลฃinând cฤƒ „Nฤƒstase a bฤƒgat România în NATO ลŸi în Uniunea Europeanฤƒ“. Este cea mai mare minciunฤƒ din ultimii 25 de ani, menitฤƒ sฤƒ contribuie la cultul personalitฤƒลฃii unui personaj politic mediocru. În NATO ลŸi în Uniunea Europeanฤƒ ne-au bฤƒgat în primul rând Statele Unite. Nu negฤƒm eforturile negociatorilor ลŸi ale tuturor celor care au muncit la reformele ce au fฤƒcut posibile aceste douฤƒ aderฤƒri, dar fฤƒrฤƒ decizia strategicฤƒ americanฤƒ ลŸi fฤƒrฤƒ garanลฃiile oferite de Statele Unite în acest sens procesele de aderare nu s-ar fi declanลŸat niciodatฤƒ. America ลŸi-a asumat o responsabilitate, nu numai pentru România, ci pentru restul fostei Europe comuniste, de a susลฃine reformele, democraลฃia ลŸi statul de drept, ลŸi aceasta este „datoria“ americanilor. Cฤƒ e vorba de interese strategice este adevฤƒrat, dar tot atât de adevฤƒrat este cฤƒ aceste interese transcend interesele economice imediate, Chevron ลŸi Exxon, cฤƒ America ลŸi-a luat niลŸte angajamente faลฃฤƒ de europeni când s-a deschis poarta aderฤƒrilor ลŸi cฤƒ înลฃelege sฤƒ le respecte. În sensul ฤƒsta sunt americanii „garanลฃii pฤƒcii ลŸi justiลฃiei“ în aceastฤƒ regiune ลŸi cine crede cฤƒ poate sฤƒ-i cumpere cu mฤƒrgele, chiar ลŸi cu mฤƒrgele scumpe, se înลŸalฤƒ amarnic.

În sfârลŸit, mai existฤƒ un element de comparaลฃie cu „Star Wars“. Toate evenimentele relevante care conduc la dezastrul ultim, dar ลŸi cele care conduc la victoria finalฤƒ au loc întotdeauna la periferia galaxiei, departe de ochii publicului, ลŸi implicฤƒ de fiecare datฤƒ un numฤƒr mic de oameni care înclinฤƒ balanลฃa într-un sens sau altul. O micฤƒ disputฤƒ privind taxele comerciale conduce la un rฤƒzboi galactic, un bฤƒieลฃel care trฤƒieลŸte la marginea galaxiei va deveni blestemul ลŸi salvarea ei, o micฤƒ planetฤƒ uitatฤƒ de timp devine terenul de luptฤƒ unde se joacฤƒ soarta Imperiului etc. Aceastฤƒ analogie funcลฃioneazฤƒ în ambele direcลฃii. A trecut aproape complet neobservat, cu câteva excepลฃii, incidentul de la CSM în care, în vreme ce Secลฃia de Procurori a sesizat Inspecลฃia Judiciarฤƒ pentru a-i cere sฤƒ dea un rฤƒspuns la „atacurile denigratoare la adresa DNA“, Secลฃia de Judecฤƒtori a cerut aceleiaลŸi Inspecลฃii Judiciare sฤƒ cerceteze dacฤƒ nu cumva Ponta a avut dreptate atunci când a acuzat DNA cฤƒ face dosare politice USL-ลŸtilor ลŸi tergiverseazฤƒ dosarele PDL-iลŸtilor ลŸi Înalta Curte cฤƒ dฤƒ verdicte politice. N-au trecut nici douฤƒ zile de când atrฤƒgeam atenลฃia asupra coloanei vertebrale îndoielnice a noului preลŸedinte CSM, dl Adrian Bordea. ลžacalii Monei Pivniceru ลŸi Vioricฤƒi Costiniu au simลฃit deja mirosul sângelui ลŸi încep sฤƒ muลŸte. Este un exemplu de cum marile atacuri la adresa libertฤƒลฃilor ลŸi domniei legii încep întotdeauna în umbrฤƒ, cu mici conflicte ce par neînsemnate, cu mici modificฤƒri de nuanลฃฤƒ aduse legii care scapฤƒ cu totul nespecialiลŸtilor, dar care ajung sฤƒ aibฤƒ efecte devastatoare în final. Este exact asupra a ceea ce atrage atenลฃia Liviu Avram când scrie „Ce ลŸtie Victor Ponta atunci când nu ลŸtie nimic”, de exemplu.

Cum spuneam, aceastฤƒ analogie este valabilฤƒ ลŸi în sensul celฤƒlalt. Indivizii ลŸi ceea ce fac ei conteazฤƒ ลŸi ceea ce pare acum o luptฤƒ fฤƒrฤƒ speranลฃฤƒ s-ar putea dovedi victorioasฤƒ în final. ONG-urile care stau cu ochii pe Guvern ลŸi sancลฃioneazฤƒ orice derapaj al acestuia conteazฤƒ, românii din SUA care au ales sฤƒ-i scrie secretarului de stat John Kerry sฤƒ sprijine lupta anticorupลฃie din România conteazฤƒ ลŸi ei, dupฤƒ cum conteazฤƒ fiecare voce ลŸi fiecare rând scris care se ridicฤƒ împotriva injustiลฃiei, abuzului ลŸi arbitrariului acestui regim profund corupt.

Era sฤƒ închei urându-vฤƒ „Forลฃa fie cu voi!“, dar mฤƒ tem cฤƒ ne stau înainte vremuri întunecate.

Cele mai citite

Iulia Scรขntei, judecฤƒtor CCR, opinie separatฤƒ faศ›ฤƒ de ceilalศ›i judecฤƒtori รฎn cazul ศ˜oศ™oacฤƒ

Curtea Constituลฃionalฤƒ nu are atribuลฃia de a verifica comportamentul, opiniile, afirmaลฃiile sau atitudinile unui candidat la alegerile prezidenลฃiale, toate acestea fiind aspecte de naturฤƒ...

Primฤƒria Capitalei a luat o amendฤƒ de 100000 lei de la Garda de Mediu

Primฤƒria Capitalei a fost amendatฤƒ de Garda de Mediu cu 100.000 de lei pentru nerealizarea mฤƒsurilor de reducere a concentraศ›iilor de poluanศ›i atmosferici stabilite...

Predicศ›iile supercomputerului pentru preliminariile CM 2026! Romรขnia รฎn urna a doua valoricฤƒ?

Participarea echipei naศ›ionale a Romรขniei la Cupa Mondialฤƒ din 2026 reprezintฤƒ principalul obiectiv al selecศ›ionerului Mircea Lucescu, care mizeazฤƒ pe o tragere la sorศ›i...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ