Nu este o ghicitoare, este o exclamaţie. Un semn de mirare faţă de următoarea reuşită: 54 de proiecte, zeci de mii de susţinători şi o sumedenie de fapte bune răsplătite. Toate acestea au fost culese cu o imensă furculiţă simbolică şi expuse pe platoul de marmură al Muzeului de Istorie, care a găzduit, joi seara, a treia ediţie a Galei Premiilor Participării Publice. „Pofta vina participând”, a fost deviza organizatorilor, Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe). Iar instrumentul invocat de aceştia în promovarea evenimentului: bineînţeles, furculiţa.
12 au fost proiectele premiate anul acesta. Câştigătorii au arătat că dacă eşti ONG-ist sau angajat al statului poţi să foloseşti celebrul tacâm şi pentru altceva decât pentru a ciupi din fondurile europene, respectiv pentru a înşfăca atenţii de tot felul.
Rând pe rând, premiaţii şi-au colectat diplomele şi au dat la schimb formule memorabile.
Mamăăă, Jeffrey Franks!
„I-am scris lui Jeffrey Franks de la FMI. I-am spus că Guvernul vrea să ne taie din drepturile de mame”, a spus reprezentanta Asociaţiei M.A.M.E., laureată pentru că a reuşit să canalizeze presiunea opiniei publice în eforturi concrete care au făcut Executivul să renunţe la o parte din tăierile pe care le planificase pentru pachetul de creştere a copilului.
Cine (se) judecă la urmă…
„Am câştigat 18 procese cu municipalitatea, dar suntem nemulţumiţi că nu putem să le câştigăm pe toate”, a anunţat, după ridicarea premiului, trimisul „Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul”, Nicuşor Dan. „Nu văd decât două soluţii împotriva autorităţilor: îi dăm în judecată sau intrăm noi în politică”, a concluzionat vocea organizaţiei care de mai mulţi ani taxează în Justiţie demolările şi construcţiile abuzive din Capitală.
Sunt primar, deci evacuez!
„Ne-au mutat forţat pe timp de iarnă. 76 de familii, 250 de suflete”, s-a plâns reprezentantul comunităţii de romi evacuate de Primăria Cluj lângă groapa de gunoi din oraş. Grupul de Lucru al Organizaţiilor civice a fost răsplătit, în acest caz, pentru că a ajutat această comunitate să sea facă auzită şi, în final, să dea Primăria în judecată.
Moştenirea lui Andrei
„Nu vrem ca moartea lui Andrei să fi fost inutilă”, a fost mesajul celor de la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj, o instituţie a statului premiată într-un cadru în care sunt aplaudate, de regulă, organizaţiile care luptă împotriva statului opac şi neprietenos. Motivul: DJSP Dolj a reuşit să transforme suferinţa provocată de uciderea unui elev din Craiova, Andrei Goreci, înjunghiat într-o încăierare în drum spre şcoală, într-o campanie naţională împotriva violenţei.
Despre calitate şi tratamentul bestiei
Ceilalţi premianţi au lăsat teme de gândire cel puţin la fel de importante: „Calitatea de cetăţean nu vine odată cu buletinul!” – Asociaţia Komunitas, „Lupta cu sistemul este un efort supraomenesc de îmbânzire a bestiei” – Fundaţia Hope and Homes for Children România, „Infertilitatea este o boală ce trebuie tratată” – Asociaţia SOS Infertilitatea sau „Orice fiinţă neajutorată este un copil” – Campania „Salvaţi caii de la Letea”.
Spuneţi PAS, nu pas!
Gala nu s-a încheiat fără ca organizatorii să dea semnalul pregătirii pentru ediţia următoare. CeRe a anunţat că pune la dispoziţia celor care vor să pornească proiecte de implicare publică un serviciu permanent de asistenţă pentru organizaţii şi grupuri de cetăţeni – PAS. Asta ca un motiv în plus pentru cei tentaţi de lupta pentru interesul general să nu spună „pas!”.